Batman Logo

Batman LogoBatman is een populair personage in Amerikaanse strips. Hij verscheen voor het eerst in het tijdschrift Detective Comics dat in 1939 werd gepubliceerd. Hij is momenteel een van de meest legendarische superhelden.

Betekenis en geschiedenis

Batman Logo Geschiedenis

Wat is Batman?

Batman is een superheld, een van de meest populaire stripfiguren. Hij is bekend sinds 1939, toen hij voor het eerst verscheen in het tijdschrift van de Amerikaanse uitgeverij DC Comics.

In de meeste versies is het Batman-logo een zwart vleermuissilhouet met wijd uitgespreide vleugels. Dit beeld wordt herhaald in meer dan 30 aanpassingen, waarbij de ontwerpers de meest uiteenlopende soorten vleugels gebruikten en ze combineerden met een brede mantel. Bovendien zijn er parallel twee richtingen van het logo: voor strips en voor films. De eerste lijst bevat 21 variëteiten, de tweede — 12.

Al met al heeft het embleem een ​​ongelooflijk turbulent verleden. De huidige versie is gemaakt door Cathryn Laver (Calm the Ham) en is geïnspireerd op thematische strips. Bovendien evolueerde de evolutie voortdurend van eenvoudige vormen naar multicomponent-vormen.

1939

Batman Logo 1939

Toen Batman verscheen in Detective Comics # 27, zag het embleem op zijn borst eruit als een paar uitgespreide vleugels met vijf punten. Er was geen hoofd of oren. Deze optie heeft de kortste geschiedenis, omdat er maar één probleem was.

1939 — 1941

Batman Logo 1939-1941

Het 28e nummer van het tijdschrift bevat een superheld met een bijgewerkt logo. Oren en een klein hoofd verschenen erop en de laterale uiteinden van de vleugels werden langer. Bovendien maakten de ontwerpers een geïmproviseerde «mantel» niet met vijf, maar met zeven uitsteeksels.

1941 — 1944

Batman Logo 1941-1944

Het Batman-symbool onderging een hele reeks veranderingen: in de eerste jaren veranderden DC-artiesten het constant en voegden interessante ontwerpformaten toe. In 1941 hebben ze de vleugels van een vleermuis gestileerd, waardoor ze hoekig zijn, en de kop is een beetje verwijderd, zodat alleen de bovenkant van de kop zichtbaar is. De onderste punten van de vleugels werden teruggebracht tot vijf en aanzienlijk verscherpt vanwege verlenging.

1944 — 1946

Batman Logo 1944-1946

Gedurende deze periode nam de vorm van de vleermuis geleidelijk in omvang toe en het aantal punten in de vleugels varieerde van vijf tot negen.

1946 — 1950

Batman Logo 1946-1950

Sinds 1946 hebben de vleugels hun hoekigheid verloren. Op het logo verscheen een opvallend hoofd met uitgestrekte oren. Het aantal «stralen» is teruggebracht tot vijf, waardoor deze optie zo dicht mogelijk bij de moderne versie komt.

1950 — 1956

Batman Logo 1950-1956

De vleermuis in het Batman-embleem is vergroot in omvang en heeft een ronde bovenvleugel.

1956 — 1958

Batman Logo 1956-1958

Deze periode kenmerkt zich door een logo dat is teruggekeerd naar een van de vroegste aanpassingen: het compacte en driehoekige symbool.

1958 — 1960

Batman Logo 1958-1960

Twee jaar later kreeg de superheld een radicaal veranderd logo. Het stelt een slanke vleermuis voor met lange, puntige uitsteeksels op zijn vleugels en een groot hoofd.

1960 — 1964

Batman Logo 1960-1964

Deze tijd werd gekenmerkt door een volumetrisch ontwerp, weerspiegeld in de versie uit 1960, waarnaar het embleem terugkeerde.

1964 — 1966

Batman Logo 1964-1966

In het 327e nummer van Detective Comics veranderde kunstenaar Carmine Infantino nauwelijks het bestaande beeld. Ze voegde alleen breedte en hoekigheid toe aan de vleugels, en verkortte ook de oren. Haar belangrijkste verdienste ligt in het prikkelende gele ovaal, waar het geïmproviseerde beeld in is geplaatst. Toen werd deze versie een sekte. De reden voor het gebruik van de ellips is erg praktisch: het was nodig om een ​​achtergrond te vinden waardoor het logo gemakkelijker als handelsmerk kon worden gezien.

1966 — 2000

Batman Logo 1966-vandaag

In 1966 werd Batmans gepersonaliseerde badge opnieuw ontworpen om de vleugels groter te maken en het ovaal te vullen. Dit logo wordt nog steeds gebruikt, maar niet in strips, maar op andere gebieden.

2000 — 2011

Batman Logo 2000-2011

Met de komst van het nieuwe millennium hebben ontwerpers een opnieuw ontworpen versie gepresenteerd. Hij verwierf duidelijkheid, proportionaliteit en harmonie. De gele ellips is verwijderd.

2011 — 2016

Batman Logo 2011-2016

Batman debuteerde met dit embleem in de eerste uitgave van Detective Comics Vol. 2 naar DC Universe. Het onderscheidt zich door een langwerpig centraal element en de afwezigheid van bovenste punten.

2016 — 2018

Batman Logo 2016 2018

Toen Rebirth verscheen, heeft de superheld het oude logo niet teruggegeven, maar een van de vroege wijzigingen opnieuw ontworpen. Daarom is er geen hoofd in de afbeelding, maar alleen scherpe, driehoekige oren en smalle vleugels omlijnd met een oranje lijn.

2018 — heden

Batman Logo 2018-vandaag

In deze versie zijn Batmans vleugels wijd gespreid, wat maximaal lijkt op een mantel die in de wind wappert. Het vleermuisbeeld is duidelijk zichtbaar in de contouren dankzij de vijf scherpe uiteinden aan de onderkant: één in het midden (lang) en twee aan elke kant (kort). De geklauwde bovenkant van de geïmproviseerde vleugels sluit bijna met het masker over het hoofd. Oren die hoog uitsteken, zijn erop zichtbaar. De donkere kleur voegt onheilspellend mysterie en mysterie toe aan het personage en verbergt hem voor nieuwsgierige blikken.

Logo lettertype en kleuren

Logo Batman

Het logo symboliseert Bruce Wayne. Als kind maakte hij een tragedie mee: zijn ouders werden voor zijn ogen vermoord, dus de jongen zwoer zijn leven te wijden aan het bestrijden van criminelen. Vandaar zijn onbedwingbare standvastigheid: wanneer de held met tegenspoed wordt geconfronteerd, wordt hij herboren en wordt hij sterker. Dus de vleermuis veranderde in de personificatie van het eeuwige verzet tegen het kwaad en het verlangen naar de overwinning van gerechtigheid. Het embleem geeft ook het vermogen van een gewoon persoon aan om kracht en hoop in zichzelf te vinden, zelfs in de moeilijkste tijden. Het logo is nooit drastisch veranderd en blijft binnen het kader van de harmonieuze symbiose van mens en vleermuis.

Het Batman-logo is niet getagd omdat het grafisch is, niet tekstueel. Daarom ligt de belangrijkste focus op de afbeelding. Zij is het die de belangrijkste informatie draagt. Het wordt harmonieus benadrukt door het kleurenpalet in de vorm van een monochrome combinatie van zwart (vleermuis, superheldenmantel) en wit (achtergrond).

Wat is het originele Batman-logo?

Het originele Batman-logo heeft een zwart vleermuissilhouet met gespreide vleugels. Deze afbeelding is aanwezig in alle versies, te beginnen met de eerste - de meest minimalistische, die heel weinig ruimte in beslag nam op het superheldenkostuum.

Waarom is Batmans symbool geel?

Het geel benadrukt het zwarte vleermuissilhouet op het grijze Batman-pak. Het heldere ovaal verscheen voor het eerst in 1964. In de strips zegt het personage dat geel de aandacht trekt van tegenstanders, en ze schieten hem meteen neer op het bord, waaronder een kogelvrij vest zit.

Hoeveel Batman-symbolen zijn er?

Er zijn minstens vijftien hoofdversies van het Batman-symbool en een groot aantal extra.

Wanneer is het Batman-logo gemaakt?

De debuutversie van het Batman-logo werd gemaakt in 1939. De versie met een gele ovaal verscheen in 1964, in 1966 kreeg deze een update, die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt. De nieuwste versie is in 2018 geïntroduceerd.