Playboy Logo

Playboy LogoPlayboy is een mannenblad dat de basis werd voor uitgeverij Playboy Enterprises. Het wordt sinds 1953 elke maand gepubliceerd. De pagina’s bevatten erotische inhoud, artikelen over showbusiness, merchandise, sport, mode, korte verhalen van klassieke schrijvers en anekdotes.

Betekenis en geschiedenis

Playboy Logo Geschiedenis

Het Playboy-logo is de kop van een konijn. De beroemde tekening is gemaakt door grafisch ontwerper Arthur Paul. Hij werd hierover gevraagd door de oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift Hugh Hefner, die wilde dat Playboy dezelfde pakkende mascotte kreeg als The New Yorker en Esquire.

Het logo is een belangrijk onderdeel van de omslag. Ze komt in elk nummer in allerlei variaties voor: ergens sluit het konijn zijn oog, en ergens verbergt het zich, waardoor de lezers er naar moeten zoeken. Meestal spelen kunstenaars met de visuele context.

Logo lettertype en kleuren

Logo Playboy

Er wordt aangenomen dat Arthur Paul de konijnenlook in slechts tien minuten bedacht. De tekening is heel eenvoudig: een ovale kop met een rond oog, oren in de vorm van puntige ovalen en een vlinderdas bestaande uit twee driehoeken en een afgeschuinde lijn. Er was ook een vrouwelijke versie die in 1956 verscheen. Deze werd gebruikt op souvenirartikelen zoals T-shirts, armbanden of manchetknopen.

Het logo heeft een erotische connotatie: het beeld van een konijn roept onbewuste noties van speelsheid en vruchtbaarheid op. De vlinderdas wordt op zijn beurt geassocieerd met de elegantie van nachtclubs. Tegelijkertijd wordt het embleem dubbelzinnig waargenomen, omdat de tekening er in feite uitziet als onderdeel van een animatie en konijnen als onschadelijke huisdieren worden beschouwd.

Er is geen enkele inscriptie op de merknaam Playboy. De ontwerper vertrouwde op de mascotte en koos zwart als de hoofdkleur. De titel van het tijdschrift wordt op de omslag weergegeven in standaard vetgedrukte serif-letters.