20th Century Fox Logo

20th Century Fox Logo

De Amerikaanse filmstudio 20th Century Fox is beroemd geworden door de animatieseries Family Guy, The Simpsons, Futurama en andere komische tv-shows voor een breed publiek. Ze bezit ook veel iconische films zoals Titanic, Avatar en Star Wars die wereldrecords hebben gebroken.

Betekenis en geschiedenis

20th Century Fox Logo Geschiedenis

Wat is 20th Century Fox?

20th Century Fox — zo heette de Amerikaanse filmmaatschappij, tegenwoordig bekend als 20th Century Studios, van 1935 tot 2020. Het is eigendom van mediaconglomeraat Walt Disney en is gespecialiseerd in filmproductie.

De basis van het televisiebedrijf werd gelegd in 1935 toen de failliete Fox Filmstudio gedwongen werd te fuseren met het machtige Twentieth Century Pictures. Samen lanceerden ze 20th Century Fox. Alles wat onder dit handelsmerk op de schermen verscheen, werd een echte filmische sensatie. Bovendien was de verwantschap van de films gemakkelijk te herkennen aan de openingsfanfare, naar boven gerichte schijnwerpers en een logo met drie niveaus. De filmstudio erfde het van een van zijn «voorouders» — 20th Century Pictures.

Het beroemde embleem werd vele malen veranderd totdat de schijnwerpers van de openingscredits werden opgenomen. Het overleefde zelfs nadat The Walt Disney Company 20th Century Fox had gekocht en het beroemde televisiemerk van de hand had gedaan door het een andere naam te geven. Dus de filmstudio verloor het woord «Fox» en heet nu gewoon 20th Century Studios. De reorganisatie, die begin 2020 plaatsvond, bleek onderdeel te zijn van een grootschalige rebranding. Het ontwerpteam van Picturemill heeft 20th Century Studios opnieuw ontworpen met behoud van de esthetiek van het oude. De specialisten herwerkten de inscriptie, waarvoor ze een aangepaste versie van het Proxima Nova-lettertype gebruikten.

Ook de veranderingen die eerder plaatsvonden waren zeer merkbaar. In het begin gingen ze gepaard met wereldwijde experimenten met stijl, omdat het bedrijf een positief imago voor zichzelf probeerde te creëren.

1935 — 1945

20th Century Fox Logo 1935-1945

Het eerste gedrukte logo van het bedrijf had geen schijnwerpers, hoewel ze in de geanimeerde versie (op het scherm) wel verschenen. Onmiddellijk na het debuut heette de studio Twentieth Century-Fox, maar de naam in het logo was zonder koppelteken geschreven: de eerste regel bevatte het woord «20th», de tweede — «CENTURY» en de derde — «FOX» . Bovendien waren alle letters en cijfers driedimensionaal, sterk langwerpige achterkant. De drie delen van de inscriptie werden gescheiden door brede diagonale lijnen. Op de bedrijfsintro stond het cursieve woord ‘Presents’. Het is bekend dat het eerste ontwerp is ontwikkeld door Emil Kosa Jr. — in feite kan het worden beschouwd als de «stamvader» van het moderne embleem.

1945 — 1972

20th Century Fox Logo 1945-1972

De versie uit 1945 verdiende terecht de status van het meest minimalistische logo van de studio. De ontwerpers behielden de 20th CENTURY FOX-belettering, maar vereenvoudigden deze zodanig dat er geen dwarslijnen of driedimensionaal effect achterbleven. Het meest opvallende element dat ze maakten is het nummer «20»: de nummers werden verhoogd en uitgelijnd met een ladder. Een perfect ronde nul in vorm en dikte leek op de letter «O», zoals in het woord «FOX». De kleine letter «t» (van «th») heeft een ontbrekende horizontale lijn aan de linkerkant, dus deze is samengevoegd met de aangrenzende nul. De laatste twee woorden van de bedrijfsnaam stonden op de tweede regel en waren in vet zwart geschreven met afgeronde uiteinden.

1972 — 1982

20th Century Fox Logo 1972-1982

In 1972 probeerde de studio twee oude logo’s te combineren tot één nieuwe. Ze heeft het lettertype van de tweede versie behouden, maar de cijfers een beetje rechtgetrokken, de helft van de horizontale lijn van de «t» verwijderd en de letters in de woorden uitgerekt om een ​​driedimensionaal effect te creëren. De structuur is ontleend aan het allereerste logo. Tegelijkertijd werd de achterkant van de tekst zwart en verscheen er een soort «voetstuk». Een ander nieuw element is een halfronde boog die bestaat uit twee donkere lijnen van verschillende dikte.

1982 — 1987

20th Century Fox Logo 1982-1987

Na een herontwerp door Landor Associates, bevatte het 20th Century Fox-logo voor het eerst schijnwerpers die de naam van de studio van twee kanten verlichtten. Daarvoor werden ze alleen gebruikt in de inleiding van films en tekenfilms. Twee lichtstralen vervingen de boog. Het opschrift is bewaard gebleven, maar het lettertype is brutaler geworden. Tegelijkertijd hebben het cijfer «0» en de letter «O» de vorm gekregen van vierkanten met afgeronde zijden. De lange schaduwen achter de woorden verdwenen en de diagonale scheidslijnen begonnen aan de rechterkant naar beneden te buigen. Deze keer waren alle elementen zwart, in tegenstelling tot de vorige versie van het embleem.

1987 — heden

20th Century Fox Logo 1987-vandaag

De kunstenaars hebben de schijnwerpers gedetailleerd om de lampen naar boven te laten zien. Het logo zat in een rechthoekig frame. Het oude lettertype is vervangen door een nieuw — vergelijkbaar met het lettertype dat sinds 1972 wordt gebruikt. De afstand tussen de regels is kleiner geworden, dus de toppen van de woorden «CENTURY» en «FOX» zijn doorgestreept met diagonale strepen. Elk cijfer en elke letter in de bovenste rij heeft een dunne lijn, naar rechts en iets naar beneden gericht.

Logo lettertype en kleuren

20th Century Fox Logo

20th Century Fox is nu 20th Century Studios, maar dit heeft weinig effect op het logo. De rechts en links afgebeelde spots vormen een kader met hun licht aan weerszijden van de belettering. Deze apparaten zijn een traditioneel kenmerk van cinematografie. Ze worden gebruikt tijdens het filmen om de podiumruimte te verlichten en te spelen met dynamische effecten.

Logo 20th Century Fox

De televisiestudio heeft altijd schreefloze lettertypen voor zijn naam gebruikt. Recente opties zijn onder meer een aangepaste Franklin Gothic Heavy en een aangepaste versie van Proxima Nova. Ontwerpers hebben ze aangepast aan oneffenheden, alsof ze zich terugtrekken in de afstandslijnen. Ook de kleurstelling van het gedrukte logo is consistent: het was en blijft zwart-wit.

Is het 20th Century Fox-logo echt?

Ja, het 20th Century Fox-logo is geldig. Na de naamsverandering van het filmconcern in 20th Century Studios, heeft de eigenaar (Walt Disney Company) het oude symbool niet vervangen door een nieuw, maar simpelweg het woord Studios in plaats van Fox geschreven en het logo vertaald in een monochrome formaat.

Hoe oud is het 20th Century Fox-logo?

Het 20th Century Fox-logo is meer dan 85 jaar oud: gemaakt in 1935 door ontwerper Emil Kosa Jr.

Wat is het 20th Century Fox-logo?

Het is een bord met drie niveaus. Op de bovenste rij staat '20th', op de middelste rij staat 'Century' en op de onderste rij staat 'Fox'. Aan de zijkanten van de hoge structuur zijn schijnwerpers-hellingen.

Bestaat 20th Century Fox nog?

Nee, noch de naam, noch het 20th Century Fox filmbedrijf bestaat meer. Ze werd vervangen door een nieuwe structuur - 20th Century Studios.