GameStop Logo

GameStop LogoGameStop is een winkelketen die videogames en aanverwante producten verkoopt. Het verscheen in 1984 als een softwarewinkel. De firma Dallas werd opgericht door drie ondernemers: Leonard Riggio, Daniel DeMatteo en Richard Fontaine. Nu is het hoofdkantoor gevestigd in Grapevine, Texas (VS), en bezit ze zelf meer dan 5.500 handelsvloeren over de hele wereld.

Betekenis en geschiedenis

GameStop Logo Geschiedenis

Dit uitgestrekte netwerk begon met een bescheiden paviljoen genaamd Babbage’s. Het bedrijf kreeg zijn naam ter ere van Charles Babbage, een wiskundige-filosoof en de eerste ideoloog van digitale programmeerbare computers. Al snel reorganiseerde het zichzelf snel om videogames te verkopen, waarbij de nadruk lag op verzoeken van klanten. In 1991 bracht het nieuwe assortiment haar tweederde van haar totale inkomen op.

De eerste eigenaren van de commerciële structuur waren Gary M. Kusin en James McCurry, voormalige klasgenoten aan de Harvard Business School. Om de winkel te krijgen, vroegen ze om financiële hulp van Ross Perot, die hun investeerder werd. De markt onderging vervolgens verschillende fusies en hernoemingen totdat het GameStop werd. Het gebeurde in 1999.

1999 — 2000

GameStop Logo 1999-2000

Na de rebranding kreeg het bedrijf een nieuwe naam en logo. Er stond een inscriptie «Gamestop» op, waar nog geen woordspel «Game» + «stop» was: alleen de directe waarde «Games» + «top» werd weergegeven, daarom was «s» kleine letters. De naam werd uitgevoerd in de klassieke vorm — in kleine letters met de eerste hoofdletter. Het woord was omgeven door drie gebogen lijnen, één bovenaan en twee identiek onderaan.

2000 — heden

GameStop Logo 2000-vandaag

De overgang naar het 21ste millennium was een keerpunt voor het bedrijf en vereiste een transformatie. Het resultaat van de belangrijkste beslissing was de opkomst van een heel ander concept van het logo — met de nadruk op «Game» en «Stop». Door de twee basisprincipes te combineren, kreeg leiderschap de tegenovergestelde betekenis, wat verwarring veroorzaakte, gedwongen om te kopen en te controleren — is het echt zo? Als gevolg hiervan gaf «Stop» (verbod, stoppen) een begin tot een toename van de belangstelling. Tegelijkertijd is het embleem zelf vrij eenvoudig: een horizontale inscriptie gemaakt in twee «fatale» kleuren — zwart en rood.

Logo lettertype en kleuren

GameStop Logo

Dit logo heeft geen grafisch gedeelte — de informatieve inscriptie is van het grootste belang. Tekst is aanwezig in beide varianten, wat het belangrijkste productassortiment benadrukt. Als het woord vroeger klassiek was, ziet het er nu origineel uit. Dit werd mogelijk gemaakt door twee factoren. De eerste is de hoofdletter «G» en «S» aan het begin en einde van de naam. De tweede is een tweekleurig palet. Ze brengt heel goed de emotionele intensiteit van een persoon over en weerspiegelt twee uitersten — alles of niets, zoals gebruikelijk is in de wereld van games.

Logo GameStop

Voor het woord «GameStop» kozen de ontwikkelaars het lettertype Impact. Massieve en brede letters zien er onverwoestbaar uit. «P» heeft een verkort been, terwijl «m» en «t» daarentegen langwerpig zijn. Hoewel de twee verschillende stengels aan elkaar zijn versmolten, zijn hun randen gemarkeerd in hoofdletters en in kleur. De linkerkant van de naam is zwart gekleurd, de rechterkant — rood. Ze symboliseren het hoogtepunt van emotionele stress. In de debuutversie was de inscriptie gemaakt in een dun lettertype met witte letters, dus het trok bijna niet de aandacht.