Fire Department Logo

Fire Department Logo

De brandweer is een brandweerdienst die meestal wordt gefinancierd door lokale belastingen. In de VS zijn haar filialen mogelijk niet alleen verantwoordelijk voor brandbeveiliging, maar ook voor het verlenen van eerste hulp aan slachtoffers. Medewerkers van de organisatie begonnen de moderne brandweerauto te gebruiken in 1906, een jaar na de uitvinding ervan. De brandweerlieden van de stad Springfield waren de eersten die dit voorrecht kregen.

Betekenis en geschiedenis

Logo Fire Department

In de Verenigde Staten zijn er veel staatsbrandweerkorpsen die actief zijn in het land, de staat, het district of de individuele plaats. Daarnaast zijn er gespecialiseerde en particuliere organisaties. Teams kunnen bestaan ​​uit vrijwilligers of professionele medewerkers. Het enige dat ze allemaal verenigt, is het brandweerlogo in de vorm van een kruis.

Het is nu algemeen aanvaard dat het embleem van de brandweer het Maltezer kruis afbeeldt: een achtpuntige figuur van vier V-vormige elementen die in het midden door scherpe hoeken met elkaar zijn verbonden. Dit kruis was geleend van de Knights Hospitailers, die er hun wapenrusting mee versierden om elkaar op het slagveld te onderscheiden. De gezichten van de soldaten waren volledig bedekt met metalen platen, dus ze begrepen niet wie er voor hen stond — een strijdmakker of een vijand.

Tijdens de veldslagen moesten de ridders onvrijwillig vuren blussen, omdat hun belangrijkste tegenstanders, de Saracenen, vuur als wapen leerden gebruiken. Dus verdienden ze de titel van brandweerlieden en het Maltese kruis werd een symbool van bescherming. Volgens historische gegevens werd het halverwege de jaren 1860 voor het eerst aangenomen als het embleem van de brandweer van New York.

Volgens een andere versie is een heel ander teken afgebeeld op het logo van de brandweerman — Florian-kruis. Het is consistenter van vorm omdat het bestaat uit vier «bloemblaadjes» opgesteld langs een rond midden. Dit achtpuntige kruis verscheen in de 4e eeuw, toen de Romeinse officier Florian, namens de leiding van het leger, verschillende brandweerkorpsen oprichtte. Ze waren niet de enigen, maar de beste van de stad. Vanwege zijn religieuze opvattingen werd Florian geëxecuteerd en later herkenden christenen hem als een heilige. Nu is het een wereldberoemde patroonheilige van brandweerlieden.

Logo lettertype en kleuren

Fire Department Logo

Het brandweersymbool lijkt qua structuur meer op het Florian-kruis dan op het Maltese kruis. Het bestaat uit vier losgekoppelde delen, die elk twee afgeronde hoeken bevatten. Het witte woord «FIRE» staat bovenaan, «DEPT» onderaan met een vierkante stip aan het einde. Links is een verhoogde brandkraan afgebeeld en in het rechter «bloemblad» bevinden zich een ladder en een gaffel.

De centrale cirkel wordt ingenomen door een hele reeks brandbestrijdingsmiddelen, waaronder een helm, een bijl en een bugel, die vroeger werd gebruikt om te waarschuwen voor branden. Op de achtergrond zijn een gekruiste haak en ladder zichtbaar, maar ze lijken niet op de vergelijkbare elementen aan de rechterkant. Ten eerste zijn ze niet driedimensionaal, maar tweedimensionaal. Ten tweede hebben ze geen zwarte haken aan de uiteinden.

De naam van de brandweer is in grote witte schreefloze letters geschreven. Er is een lichte schijn van een schreef alleen aan de onderkant van de «R». Het lettertype is vet, hoofdletter, contrastarm. De onderste horizontale slag van de «F» is iets ingekort, evenals de middelste lijn van de «E».

Rood en wit zijn de traditionele kleuren van de Amerikaanse brandweer. Op het logo worden ze aangevuld met goud en zwart, waarbij het laatste vooral voor contouren wordt gebruikt, zodat de elementen beter zichtbaar zijn en niet samenvloeien.