Endesa Logo

Endesa LogoEndesa S.A. Is een groot Spaans energiebedrijf dat nucleaire, waterkrachtcentrales en thermische centrales bezit en de belangrijkste elektriciteitsproducent van het land is.

Betekenis en geschiedenis

Endesa Logo Geschiedenis

Het bedrijf werd opgericht in 1944, de eerste naam was Empresa Nacional de Electricidad, S.A., in 1988 werd besloten om de naam te wijzigen in Endesa, S.A.

Duitse en Amerikaanse bedrijven hebben herhaaldelijk geprobeerd de energiegigant ter waarde van meer dan 30 miljard euro te kopen, maar de Spaanse regering heeft alle aanbiedingen afgewezen.

Gedurende de lange geschiedenis van Endesa is het logo verschillende keren veranderd, zowel in beeld als in kleur.

1973 — 1988

Endesa Logo 1973-1988

Het embleem van het energiebedrijf was vanaf het begin op de naam gebaseerd. En het kwam op zijn beurt van de uitdrukking «Empresa Nacional de Electricidad, S. A.» Dat wil zeggen, de naam van de naamloze vennootschap was aanvankelijk de afkorting, en daarna werd het een permanente naam, waarvan de betekenis zelfs vergeten werd. De betrokkenheid bij de elektrotechnische industrie is terug te voeren op zes zigzagritsen: drie aan de bovenkant en drie aan de onderkant. Ze omringen het woord «Endesa» in hoofdletters. De brieven zijn opgebouwd uit afzonderlijke fragmenten. Aan beide zijden scheidt de belettering de zwarte en witte randlijnen.

1988 — 2004

Endesa Logo 1988-2004

De directie keurde het logo goed met een radicaal ander ontwerp. Van de eerste blijft alleen een drievoudige zigzagritssluiting over. Twee witte lijnen gaan van de zijkanten naar rechts, die de ruimte verdelen in drie rechthoeken waarvan het linkerdeel is afgesneden. De linker ritslipjes vormen een stevige «E». De ontwikkelaars schoven het woord «Endesa» naar beneden en maakten er kleine letters van, met uitzondering van het eerste teken — het bleef, volgens de grammaticaregels, in hoofdletters.

2004 — 2010

Endesa Logo 2004-2010

In 2004 breidde het bedrijf zich uit buiten Spanje en begon actief de energiemarkt in Zuid-Amerika te ontwikkelen. Drie jaar lang bekleedde ze een leidende positie in Brazilië en Argentinië. Het logo werd licht aangepast, maar over het algemeen behield het zijn herkenbare vormgeving. Het vierkant naast de letter E is lichter geworden, de straal is veel groter — bijna de helft van de foto, en heeft een toonrek gekregen — van wit via blauw naar blauw. Het woord endesa begon zowel naast het vierkant als eronder te worden geschreven. Beide opties werden als officieel beschouwd.

2010 — 2016

Endesa Logo 2010-2016

In 2010 werd Enel Corporation, de belangrijkste leverancier van gas en brandstof in Spanje, de grootste aandeelhouder, veranderde het beleid van het bedrijf en werd de nadruk gelegd op groene, milieuvriendelijke energie. De nieuwe slogan klonk als volgt: «Licht, gas en mensen.»

Het logo kreeg ook een nieuwe merknaam, het werd gemaakt in dezelfde stijl als Enel. De basis zijn de afgeronde letters van het Talbot Type-lettertype, waaruit op sommige plaatsen delen zijn verwijderd en op andere plaatsen zijn blauw en grijs toegevoegd, de omkadering van de letters is wit, langs de randen zijn er witte verlopende halo’s als symbool van energie. De achtergrond van het bord is helderblauw.

Het nieuwe imago werd vergeleken met de nieuwe realiteit waarin het bedrijf zich in deze ontwikkelingsfase stortte. Energie is toegankelijker en vriendelijker geworden voor mensen. De overheersing van lichte tinten spreekt van de transparantie van de bijgewerkte Endesa, en het rijke blauw symboliseert de hoge efficiëntie van nieuwe technologieën.

2016 — heden

Endesa Logo 2016-vandaag

In 2016 werd nog een kleine verbetering doorgevoerd in het logo en kreeg het zijn huidige uiterlijk. De letters bleven hetzelfde — rond en dynamisch, in dezelfde kleur, maar de blauwe achtergrond van de plaat werd verlaten. Er is gekozen voor twee kleuren — grijs en zwart, waarop de merknaam duidelijker te lezen is. Dit symboliseert openheid voor innovatie, de continuïteit van beweging naar nieuwe digitale technologieën.

Nu zijn de logo’s van alle drie de bedrijven — Enel, Enel Green Power en Endesa, die deel uitmaken van de energiegroep, verenigd door één idee en beeld, verschillen alleen in kleur en naam. In totaal is er een palet van 8 basiskleuren gebruikt, waarvan 5 in elk logo.

Het Endesa-logo is een levendig voorbeeld van de evolutie van het bedrijf in alle richtingen — in technologie, en in de openheid van de politiek, en in visuele perceptie.

Logo lettertype en kleuren

Endesa Logo

Voor het debuutembleem kozen de ontwikkelaars een gesegmenteerd schreeflettertype. De volgende varianten gebruiken een lettertype uit de Sans Serif-serie — schreefloos, glad, met afgerond (bijna geen hoeken).

De kleurbegeleiding is neutraal — niet helder, bestaande uit blauw, grijs en wit. Maar het eerste logo gebruikte alleen zwart en wit. Nu zijn de kleuren verbonden als een verloopovergang.