Doctor Who Logo

Doctor Who LogoDoctor Who is een sciencefiction-televisieserie geproduceerd door de British Broadcasting Corporation sinds 1963. Het volgt de avonturen van een alien van de planeet Gallifrey, die door de tijd reist in de levende TARDIS.

Betekenis en geschiedenis

Doctor Who Logo Geschiedenis

Er zijn meer dan 10 versies van Doctor Who-logo’s: lettertypen, stijlen en paletten veranderen regelmatig met nieuwe series. Alle afbeeldingen en woordmerken zijn eigendom van de BBC.

1963 — 1967

Doctor Who Logo 1963-1967

Het eerste logo verscheen in 1963, toen William Hartnell de rol van de dokter speelde. In het midden staat de titel van de serie in Grotesque One Three. Schreefloze letters, transparant wit. Het woord «Wie» wordt verticaal uitgerekt. Witte vlekken zijn zichtbaar op de achtergrond, die zichtbaar zijn door de inscriptie. De algemene achtergrond is zwart.

Dit embleem is 4 seizoenen geldig. Ze verschijnt ook in de romans van Frederick Muller en in het Doctor Who Annual-stripboek. Een bijgewerkte versie werd gebruikt voor de 50-jarig jubileumspecial van The Day of the Doctor.

1967 — 1970

Doctor Who Logo 1967-1970

In The Macra Terror (aflevering 5, seizoen 4) zagen kijkers voor het eerst het tweede logo. De belangrijkste wijzigingen werden aangebracht aan de inscriptie: de schaal nam toe, hoewel de verhoudingen hetzelfde bleven. Woorden zijn minder transparant geworden. De letters hebben nu schreven die kenmerkend zijn voor het lettertype Times New Roman. De achtergrond is wazig, wit en grijs.

1970 — 1973

Doctor Who Logo 1970-1973

Nadat Jon Pertwee verscheen, hebben de regisseurs het logo bijgewerkt. Er verschenen enorme inscripties — zwart, breed, vet. De groepering blijft hetzelfde: «Dokter» en «Wie» bevinden zich precies, in twee rijen horizontaal. Het bovenste woord is kleiner, het onderste woord is groter om het effect van visuele correspondentie tussen hen te creëren. Tegelijkertijd veranderden de ontwerpers de stijl van de letters: voor «D» wordt de voorpoot onder een hoek afgesneden, voor «C» worden de uitstekende delen ingekort, «T» is gemaakt in de vorm van een hamer, «O» ziet eruit als een perfect ronde donut, en voor «N» is er een gebogen verbindingsdwarsbalk. Deze versie werd verschillende seizoenen gebruikt — van de Spearhead from Space-serie tot The Green Death.

1973 — 1980

Doctor Who Logo 1973-1980

In het laatste seizoen van de Third Doctor verscheen het «diamanten logo». Het kreeg zijn onofficiële naam vanwege de blauwe ruit, die zich op de achtergrond van de inscriptie bevindt. De bovenkant van de geometrische vorm is iets weggesneden, waardoor het lijkt op een geslepen diamant. Bovendien is er een «niet-diamant» -versie — zonder diamant. De letters in het woord «Doctor» zijn gerangschikt in een halve cirkel binnen een gebogen rechthoek. Op de achtergrond zijn er gekleurde reflecties die uit het midden komen.

1980 — 1984

Doctor Who Logo 1980-1984

Peter Howells nieuwe interpretatie van Doctor Who resulteerde in een herontworpen logo. Het is gemaakt in de stijl van bewegwijzering van gebogen transparante buizen. Bovendien is de inscriptie verbonden, waarbij elk volgend element is verbonden met het vorige. De overgang van de bovenste steek naar de onderste steek is ontworpen als een omgekeerde trapezium. Het tweede deel van de naam is gemarkeerd in vetgedrukte omtrekletters. Alle lijnen hebben dubbele lijnen van verschillende lengtes.

1984 — 1987

Doctor Who Logo 1984-1987

In seizoen 18 gebruikte de serie een radicaal nieuw logo. De letters zien eruit alsof ze zijn bekleed met gebogen neonbuizen. De achtergrond is een diepe sterrenhemel. Aanvankelijk waren de woorden lichtblauw gekleurd, maar met de komst van de Zesde Dokter (in seizoen 22) werd het palet paars. In seizoen 23: The Collection hebben de ontwerpers de nachtelijke hemel vervangen door de paarse reflecties van de Vortex of Time.

1987 — 1989

Doctor Who Logo 1987-1989

In afleveringen van The Seventh Doctor introduceerden de ontwikkelaars een 3D-embleem. «Wie» is een lettertype met afgeronde hoeken. Kleur — grijs metallic met een verloop. Rode reflecties zijn merkbaar langs de contour. Het woord «Doctor» ziet eruit alsof het met de hand is geschreven. Bovendien is het geel gekleurd en staat het schuin.

1996

Doctor Who Logo 1996

In 1996 werd de Doctor Who-film uitgebracht, en daarmee een nieuw logo. Het lettertype is hetzelfde als in 1970. De letters «W», «R», «T», «C» zijn enigszins gewijzigd. De tekst is helderblauw met een verloop en glans. De achtergrond toont de ruimte met kleine sterren.

2005 — 2010

Doctor Who Logo 2005-2010

De BBC markeerde de terugkeer van de serie met een ander embleem. Dit keer is de inscriptie horizontaal en bevindt zich op een lang afgeplat schild. Het ontwerp veranderde in de loop van verschillende afleveringen. Alle versies zijn qua concept vergelijkbaar, maar verschillen in kleurenschema. Meestal heerst een geel-rood palet met groene en zwarte highlights.

2010 — 2012

Doctor Who Logo 2010-2012

Series 5-logo bestaat uit twee delen. De eerste is de titel van de televisieserie. De tweede is de afkorting «DW», die tussen de woorden «Doctor» en «Who» staat. Het symboliseert de TARDIS-tijdmachine. De achtergrond is een roodgele mist. In aflevering 6 verschijnt het BBC-label hieronder.

2012 — 2013

Doctor Who Logo 2012-2013

De «DW» -badge werd apart van het hoofdlogo gebruikt, dus de ontwerpers hebben deze verwijderd. Het enige dat overblijft is de uitdrukking «Doctor Who» in een strikt schreefloos lettertype. Het palet is voortdurend bijgewerkt — van rood-goud tot grijs-metallic.

2014 — 2018

Doctor Who Logo 2014-2018

Van afleveringen 8 tot 10 was het logo blauwgrijs. De letters zijn hetzelfde als voorheen — met highlights en verloop. Het lettertype is niet veel veranderd. Deze versie komt voor in 39 afleveringen, wat als een absoluut record wordt beschouwd.

In aflevering Sleep No More (aflevering 9) knippert een speciaal embleem op het scherm, bestaande uit veel woorden en cijfers op een donkerblauwe achtergrond. Tussen de tekst worden de letters «D», «O», «C», «T», «O», «R» en «W», «H», «O» onderscheiden, die samen de naam vormen van de serie.

2018 — heden

Doctor Who Logo 2018-vandaag

Op 20 februari 2018 kondigde de BBC de komst aan van een nieuw Doctor Who-logo. Het is ontwikkeld door Little Hawk Studio. De inscriptie is oorspronkelijk gestileerd: de letters «D», «H» en «O» zijn versierd met dunne horizontale lijnen. Een exclusief lettertype dat speciaal voor de tv-serie is gemaakt. Het behoort tot de Gotham-familie van geometrische grotesken. Hierboven staat het BBC-bord. Achtergrond — spiraalvormig wervelende wolken met een helder centrum, van waaruit stralen in alle richtingen uitstralen. Dit is een Tijd Vortex die naar andere dimensies leidt.

Logo lettertype en kleuren

Doctor Who Logo

Frequente transformatie van het logo wordt geassocieerd met een creatieve benadering van het televisieproject, omdat bijna elk seizoen een creatieve poster nodig had. De aanpassingen hadden betrekking op drie dingen: lettertype, achtergrond en aantal regels. Tot 2005 was de naam in twee rijen gerangschikt en vervolgens in één. Momenteel wordt een horizontale belettering gebruikt met dunne letters en langwerpige lijnen die de «D» en «O» in het midden kruisen. De achtergrond is neutraal wit, zonder designtoevoegingen.

De verscheidenheid aan lettertypen is verbluffend, want er zijn er sinds 1963 echt veel geweest. Over het algemeen zijn er bijna geen schreeflettertypen. De uitzondering vormt de periode 1967-1970, toen de letters werden aangevuld met kleine streepjes aan de uiteinden.

De kleur van het logo is ook divers, omdat de achtergrond in deze tijd niet alleen neutraal wit was, maar ook kosmisch kleurrijk. Maar meestal overheerste monochroom: een combinatie van zo’n twee kleuren. Dus alle tinten blauw, beige, zwart, roze, groen en grijs werden in het embleem gebruikt.