Disneyland Logo

Disneyland Logo

Disneyland is de algemene naam voor verschillende themaparken en amusementsresorts over de hele wereld. De eerste verscheen in de stad Anaheim in 1955. Walt Disney heeft zelf toezicht gehouden op de bouw ervan. Hij begon met ontwerpen in de jaren 1940 na een bezoek aan Griffith Park. De grote cartoonist wilde een plek creëren waar niet alleen kinderen, maar ook volwassenen plezier kunnen hebben. Hij kon zijn droom pas halverwege de jaren vijftig realiseren. Later werden soortgelijke complexen gebouwd in Tokio, Parijs, Hong Kong en Shanghai.

Betekenis en geschiedenis

Disneyland Logo Geschiedenis

Disney Parks, een speciale divisie van The Walt Disney Company, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van heel Disneyland. Dit bedrijfssegment ontstond in 1971 met de oprichting van Walt Disney World. Ondanks het bestaan ​​van een groot aantal Disney-resorts met attracties en hotels, is de belangrijkste het originele Disneyland uit Anaheim. Walt Disney had het nodig om toeristen te vermaken die de filmstudio wilden komen bekijken. De eigenaar van een enorm bedrijf heeft het zo gemaakt dat fans de karakters van hun favoriete tekenfilms kunnen ontmoeten en plezier kunnen hebben.

Het allereerste Disneyland werd voortdurend uitgebreid. Naarmate het groeide, werden er nieuwe thematische «landen» aan toegevoegd — locaties gewijd aan verschillende films en animatieseries. Tegelijkertijd veranderde het logo van het park praktisch niet, wat zorgde voor herkenning.

1955 — heden

Disneyland Logo 1955-vandaag

Walt Disney wilde zijn entertainmentcomplex eigenlijk Mickey Mouse Park noemen, maar veranderde toen van gedachten en koos een andere optie: Disneyland. Deze naam werd voor het eerst gebruikt in 1954 voor een serie die werd uitgezonden op ABC. Het televisieprogramma hielp geld in te zamelen voor de bouw van het park, aangezien het ABC-netwerk ermee instemde het te financieren in ruil voor het uitzenden van de show.

Het eerste logo bevat het woord «Disneyland», dat in een ongebruikelijk lettertype is geschreven. De stijl van de letters doet denken aan de gotische letter uit de middeleeuwen. Zwarte kleur benadrukt deze gelijkenis, waardoor de tekst expressief wordt.

2000 — heden

Disneyland Logo 2000

De officiële naam van het entertainmentcomplex werd veranderd in Disneyland Park om het te onderscheiden van het Disneyland-resort met dezelfde naam. Dit is terug te zien in het logo. Het woord «Park» werd toegevoegd aan de bestaande inscriptie, die zich in de rechter benedenhoek bevindt. Het heeft een kleiner formaat en bestaat uit schreefloze letters. De vormgeving van het middendeel is behouden gebleven, maar in plaats van zwart is nu lichtblauw gebruikt.

Op het embleem van Disneyland staat een typisch Disney prinsessenkasteel afgebeeld. Het gebouw met een vestingmuur, talrijke torens en vijf driehoekige vlaggen is in cartoonstijl getekend. Ondanks de hoge verdedigingsstructuren ziet het kasteel er niet onneembaar uit, omdat de poorttralies omhoog staan. De ingang is gastvrij open voor iedereen die naar binnen wil en belooft de gasten veel leuk entertainment. Het tweedimensionale ontwerp en het monotone zwart-wit palet doen niets af aan de fabelachtigheid van het moment: zelfs in zo’n minimalistische vorm brengt het grafische symbool de sfeer van het Disney-universum over.

Logo lettertype en kleuren

Disneyland Logo

De makers van het Disneyland-logo kozen individuele glyphs voor de inscriptie. Vervolgens werd een lettertype met een vergelijkbare stijl ontwikkeld — Gestart door een muis door Robert Nava. De zogenaamde rotonde, een Italiaanse versie van het gotische schrift met een overgang naar antiqua, vormde de basis van het woordteken. Veel van de randen van de letters hebben een insnijding van 45 graden, omdat in de begintijd van de gotiek ganzenpunten met een diagonaal gesneden schrijfrand werden gebruikt. De symbolen zijn erg strak geplaatst, omdat in het verleden perkament erg duur was en het moest worden bewaard. In de moderne wereld is dergelijke letterafstand natuurlijk niet te wijten aan ruimtegebrek, maar aan historische tradities.

De contrastrijke lijnen en de illusie van naar links kantelen maken het logo dynamisch. Hij lijkt een fantastische toevoeging aan de wereld van Disneyland. Wat betreft het woord «Park», de ontwerpers kozen er een ongebruikelijk schreefloos lettertype voor — een geometrische grotesk met rechthoekige richels aan de randen.

Logo Disneyland

Het thema van het pretpark maakt gebruik van twee kleurenschema’s. De klassieke versie is een combinatie van zwart en wit. Het is vertegenwoordigd in het eerste logo en in het kasteelembleem. Een latere versie is wit met een levendige blauwtint genaamd Cyan-Blue Azure (#3081C3). Dit laatste wordt geassocieerd met de lucht, standvastigheid, eeuwigheid en eerlijkheid, en in de heraldiek staat het voor loyaliteit en goede roem.