Fastfoodketen Dairy Queen bestaat al sinds 1940. Het eerste product was softijs, daarna kwamen Blizzard milkshakes en romige desserts op basis daarvan met koekjes, suikerspin, pompoentaart, snoep, cake en andere vullingen op het menu. Frozen yoghurt is een caloriearm alternatief geworden. Daarnaast serveert DQ moutdranken, frisdranken, burgers, patat, toast, kip en andere gerechten die het brede assortiment zoetigheden aanvullen.
Betekenis en geschiedenis
De familie McCullough bedacht in 1938 een recept voor softijs. John Fremont en zijn zoon Alex ‘testten’ het nieuwe product in de winkel van een vriend. Het resultaat van het experiment was veelbelovend: in slechts één dag regelden klanten meer dan 1.500 porties. Dus moesten aspirant-ondernemers een speciale vriezer ontwikkelen om de ideale temperatuur te behouden. Pas daarna openden ze hun eigen bedrijf, dat al snel uitgroeide tot een netwerk van franchises.
In de tweede helft van de jaren vijftig. elke Amerikaan kende het softijs van Dairy Queen. Maar dit was niet genoeg voor de merkeigenaren en ze voegden warme gerechten toe aan het menu, waaronder hamburgers en hotdogs. Eind jaren 90 Berkshire Hathaway kocht DQ en bleef het succesvolle concept ontwikkelen. Fastfoodrestaurants zijn beroemd geworden als een plek waar u heerlijke lekkernijen kunt vinden voor gezinsvakanties. Bovendien zien veel filialen er nu nog hetzelfde uit als in de jaren vijftig: de leiders van de keten hebben bewust de oude vormgeving behouden om een nostalgische sfeer te creëren. Alleen logo’s veranderen, die sinds 1958 een gemeenschappelijke structuur hebben.
Tekens hebben lang symbolen gebruikt in de vorm van een rode ellips met puntige randen. Voorheen werden ze aangevuld met afbeeldingen van ijshoorntjes en een vriendelijk Eskimomeisje. Maar in moderne tijden is de identiteit van Dairy Queen meer verenigd: het belangrijkste handelsmerk van het merk zijn de letters «DQ» in een rode figuur met twee strepen van oranje en blauw.
1940 — 1960
Het debuutlogo was totaal anders dan het moderne. Het kenmerkte «DAIRY QUEEN» geschreven in zwart in vierkante letters met gedeeltelijk afgeronde hoeken. De letters hadden geen schreven en het enige decoratieve element waren dunne grijze lijnen die in het midden van elke streek liepen. Dit bord sierde het bord van het eerste DQ-restaurant in 1940. Meestal torende het uit boven de daken van gebouwen en werd het gecombineerd met extra elementen, zoals een softijshoorntje of een Eskimo in nationale klederdracht.
1960 — 2007
In 1958 kreeg de fastfoodketen een nieuw grafisch symbool. Het was toen dat de basis werd gelegd voor de huidige Dairy Queen-stijl. De volledige naam van het merk is behouden gebleven van het vorige logo, maar het ontwerp is drastisch veranderd. De letters zijn nu wit en het lettertype heeft een andere vorm gekregen, ook geometrisch, maar met contrastrijke glyphs en zachte rondingen. Tegelijkertijd werden alle letters, behalve de eerste, omgezet in kleine letters.
De achtergrond voor de tekst was een rode druppelvormige ellips met twee puntige randen. Aanvankelijk was de basis asymmetrisch: de rechterhoek leek meer langwerpig dan de linker. In de jaren zeventig beide delen zijn gelijk. Dit bord werd ook aangevuld met een afbeelding van een ijshoorntje bij gebruik als bord op gebouwen. Het is niet langer relevant, hoewel het lettertype op sommige bestek bewaard is gebleven en het logo zelf nog steeds te vinden is in retro-ontworpen restaurants, waaronder Brazier-winkels.
2001 — 2007
In 2001 heeft Dairy Queen haar logo geüpdatet om bij de tijd te blijven. Daarvoor werd de naam soms afgekort tot DQ, maar in 2001 kreeg de afkorting de status van de officiële merknaam. Deze innovatie is terug te vinden in het logo. Na een licht herontwerp werd de belettering «Dairy Queen» verwijderd. De plaats werd ingenomen door de hoofdletters «D» en «Q», die wit bleven en hun ongebruikelijke lettertype behielden — geometrische grotesk. Maar de elliptische basis is veranderd: het is donkerroze geworden. Verder dan experimenteren met kleur ging het niet, want de klassiek gevormde badge zorgde voor naamsbekendheid.
2007 — heden
In 2007 maakten de ontwerpers het grafische symbool symmetrisch en kleurden het opnieuw in een rijke rode tint zodat het op lippen lijkt. Het lettertype is gewijzigd: nu gebruikt de afkorting cursieve schreefletters (bij «D»). Er was ook een woordmerk met de tekst «Dairy Queen» in het rood. Hij versierde merklepels en moderne takken van de restaurantketen.
Logo lettertype en kleuren
Aan de boven- en onderkant van het logo zijn lijnen van twee kleuren toegevoegd om de diversiteit van het menu weer te geven. De blauwe streep staat voor alle koude gerechten, inclusief softijs, terwijl de oranje streep staat voor hamburgers, toast en andere warme gerechten. Vóór hun oprichting was het Dairy Queen-embleem minder symbolisch. Alle elementen werden alleen gebruikt om het merk herkenbaar te maken, dus ze veranderden nauwelijks.
De ontwerpers hebben een aangepaste reeks glyphs voor DQ ontwikkeld, dus het is als geen ander. Maar in algemene stijl, helling, schreven en hoog contrast, doen de letters denken aan Algebra ExtraBold van Commercial Type.
De hoofdkleur van het logo is rood. Het komt in combinatie met wit, oranje en blauw. De eerste wordt gebruikt voor contrast en de tweede en derde worden gebruikt om warme en koude gerechten te symboliseren.