Central Perk is de naam van het café in New York dat de hoofdlocatie werd voor NBC’s Friends-serie. In de films is het in Greenwich Village, in hetzelfde gebouw als Monica’s en zevenennegentig voet van Chandler en Joey’s. De sfeer in de kantine is altijd onveranderd gebleven, waar de centrale plek werd ingenomen door een grote oranje bank waarop de hoofdpersonen zaten. Om de een of andere reden werd het als hun plaats beschouwd en was het altijd gratis, ongeacht het aantal bezoekers. De achterkant (de achtergrond waar de actie plaatsvond) veranderde elke drie afleveringen, maar de opstelling van het meubilair bleef hetzelfde, wat Central Perk gedenkwaardig maakte.
Betekenis en geschiedenis
De schrijvers en regisseur van de film besloten om de actie van de plot soms te verplaatsen naar een nabijgelegen café om de scènes in de Friends-sitcom te diversifiëren. Daarnaast hebben meerdere hoofdpersonen er enige tijd in gewerkt. Rachel was daar bijvoorbeeld vele jaren op rij serveerster — van 1994 tot 1997. Maar ze was niet geïnteresseerd in werk: ze wachtte de tijd af en verdiende gewoon de kost terwijl ze op zoek was naar een baan in de mode-industrie. In het derde seizoen betreedt Greene de mode-industrie en zegt ze haar baan als serveerster bij Central Perk op.
Het werkte ook Joey, die daar na zes seizoenen verscheen. Hij was ook kelner, maar kende dit beroep helemaal niet. Hij had gewoon geld nodig om van te leven, terwijl zijn acteercarrière bergafwaarts ging. Als gevolg daarvan bleef hij in een café werken om niet voor koffie te betalen. Maar aan het einde van het seizoen had Joey Tribbiani geluk: hij kreeg de hoofdrol in Mac & CHEESE, dus hij stopte stilletjes zonder Rachel iets te vertellen.
Buffay trad ook af en toe op in Central Perk en presenteerde hun liedjes aan een verbijsterd publiek. Zo werd de compositie Smelly Cat uitgevoerd binnen de muren. Op een gegeven moment verving Phoebe zelfs Stephanie Schiffer, een professional ingehuurd door Terry. Dat wil zeggen, dit café is een zeer belangrijke locatie in de serie en heeft zijn eigen logo — een bord dat bijna constant in het frame zat. Het werd op displayglas geplaatst.
De afbeelding op het logo is thematisch gerelateerd aan de koffie die geserveerd wordt bij Central Perk. Bovendien liet het doorschemeren: dit is een gezellige plek voor vrienden en gesprekspartners, want op het bord zijn twee kopjes met een dampende drank getekend. In de sitcom waren ze bruin met een witte glans in het midden. Elk van hen is omlijnd met een donkere streep zodat de contouren van de schalen niet vervagen op het displayglas door licht.
In de kopjes zie je donkere hete koffie, zoals blijkt uit de stoom die eruit komt. Het wordt gepresenteerd in de vorm van afzonderlijke witte stralen van verschillende vormen — vijf boven elk. Daartussen bevindt zich een informatief tekstgedeelte van het logo — de naam van het café, dat twee regels beslaat. De eerste zegt «Centraal». Het woord is geplaatst op een breed wit lint met gevorkte uiteinden. Het tweede deel bevat de rest — «Perk». De onderste zone ziet eruit als een groene horizontale ovaal met twee geverfde schroeven, alsof het een plaat is die op glas is bevestigd.
Logo lettertype en kleuren
Het officiële Central Perk-logo, gebruikt van 1994 tot 2004 (de tijd van de release van de serie), gebruikte dezelfde elementen als het televisieteken. Het verschil tussen de twee was dat het embleem tweedimensionaal was. Aan de zijkanten geplaatste kopjes waren wit met een grijze schaduw. In de rechter werd meer koffie gegoten dan in de linker. Dit voegde een logo van dynamiek toe — het gevoel dat ze uit bekers drinken. Het aantal en de vorm van de stoomstralen die uit de geschonken drank kwamen, bleven hetzelfde, evenals het type lettertype dat werd gekozen voor de naam van het etablissement. De schroefkoppen kregen het uiterlijk van twee miniatuurstippen.
Voor het woord ‘Centraal’ gebruikten de ontwerpers een langwerpig schreefloos lettertype. De letters zijn lang, smal, zonder contouren. Het opschrift «Perk» daarentegen is gemaakt in brede karakters met originele schreven in de vorm van langwerpige lijnen waaruit de letters bestaan.
Het kleurenschema van het embleem, hoewel niet rijk, is niet van hetzelfde type. Het bevat wit, grijs, beige, rood, groen en donkerbruin.