Black Panther Logo

Black Panther Logo

Dilogy Black Panther is gewijd aan de avonturen van helden met bovenmenselijke krachten. De debuutfilm werd in 2018 gepresenteerd en de tweede staat gepland voor een release in 2022. Dit is een verfilming van het gelijknamige stripboek over een superheld genaamd Black Panther. Oorspronkelijk geschreven door Jack Kirby en Stan Lee. De originele film is geschreven door Joe Robert Cole en Ryan Kyle Coogler. Marvel Studios nam het over als uitgever. Het filmbedrijf begon in 2017 met de hoofdopnamen, ondanks het feit dat het werk aan de film enkele jaren eerder was begonnen. Het idee voor het project werd in de jaren negentig voorgesteld door acteur Wesley Trent Snipes.

Betekenis en geschiedenis

Black Panther Logo Geschiedenis

Wat is Zwarte Panter?

Black Panther is een superheld uit de Marvel-strips. Op basis van zijn avonturen werd een gelijknamige film gemaakt (in 2018) en een animatieserie gemaakt (in 2010). Dit personage is gemaakt door scenarioschrijver Stan Lee en kunstenaar Jack Kirby. Hij werd opgevat als de patroonheilige van een fictief land in Oost-Afrika.

De filmploeg besteedde niet alleen aandacht aan de plotcomponenten, maar ook aan de visuele identiteit, die Black Panther op een voordelige manier moest presenteren en onderscheiden van andere superheldenfilms. Het filmlogo combineert twee opvallende elementen. De eerste is het symbool van de studio, die de rechten op de film en alle personages bezit, inclusief de hoofdpersoon.

Dit embleem ziet er traditioneel uit: aan de linkerkant staat het witte woord «MARVEL» in een rode rechthoek en aan de rechterkant staat de zwarte «STUDIOS», boven en onder onderstreept met dunne lijnen. De merknaam is verkleind en helemaal naar boven verplaatst, zodat alle aandacht is gericht op de titel van de film.

De meeste ruimte is gereserveerd voor de blauwe «BLACK PANTHER»-letters. De ontwerpers plaatsten het woord «ZWART» in de eerste regel en maakten het compact. «PANTHER» bevindt zich in de onderste helft van het logo en is groter dan de rest van de elementen. De uitdrukking is donkerblauw gekleurd en heeft een verloop. Een andere decoratietechniek zijn lichte highlights, die een effect van diepte creëren en lijken op reflecties op het water.

De titel van de film oogt monolithisch en indrukwekkend, omdat de letters een brede gouden rand hebben. Door deze contour lijken ze driedimensionaal, in tegenstelling tot de bovenste letters «MARVEL STUDIOS». Het niet-standaard «sprookjesachtige» logo-ontwerp past bij het fantasiegenre. En scherphoekige letters met uitstekende punten en schreven verpersoonlijken een andere richting van de film — de actiefilm.

Logo Black Panther

Het symbool van de superheld Black Panther en de film als geheel is een afbeelding van een masker met kattenoren, een W-vormige neus en grote sleuven voor de ogen. Dit pictogram lijkt op het masker van het hoofdpersonage, maar heeft een aantal verschillen. Allereerst is het een vereenvoudigde versie omdat de elementen schematisch zijn weergegeven. De mond heeft bijvoorbeeld twee korte verticale lijnen die eruitzien als een pauze in de media. De ogen zijn overdreven vergroot en hebben een ongelijke langwerpige vorm. De neus lijkt slechts vaag op die van een kat — het lijkt meer op een gestileerde letter «W».

De gezichtsuitdrukkingen worden weerspiegeld in brede witte strepen die het zwarte masker onder verschillende hoeken kruisen. Ze bevinden zich strikt symmetrisch: wat rechts is, is altijd links. Er zijn twee horizontale lijnen op het voorhoofd. Dit is niet zozeer een poging om de kleur van een panter na te bootsen, maar eerder de voegen van de platen op het masker van de superheld. De ingewikkelde rondingen boven de oogkassen lijken op dreigend getekende wenkbrauwen. En twee strepen op de wangen kunnen duiden op zowel verzonken jukbeenderen als rituele tekeningen op het gezicht van de krijger.

Logo lettertype en kleuren

Black Panther Logo

De bovenkant van het Black Panther-logo ziet eruit als een klassiek Marvel Studios-woordmerk. Het gebruikt twee soorten lettertypen: Benton Sans Compressed Black van Cyrus Highsmith en Kenyan Coffee Regular van Ray Larabie. De titel van de film is geschreven in een aangepast lettertype met korte schreven, brede strepen en asymmetrie. Op basis van dit ontwerp bedacht gebruiker Gene Buban de lettertypefamilie Panthera.

Logokleuren, zoals typografie, zijn gevarieerd. De ontwikkelaars combineerden verschillende tinten blauw in de vorm van een verloop, voegden witte reflecties toe en omlijnden de letters met gouden lijnen met een toonovergang. Dit alles maakte het mogelijk om de woorden «BLACK PANTHER» nieuw leven in te blazen en de fantastische richting van de actiefilm te benadrukken. De bovenkant van het logo is totaal anders. Het combineert drie kleuren: rood, wit en zwart. Het maskerembleem is volledig zwart met enkele witte elementen.

Heeft Black Panther een logo?

Ja, zowel de film als de superheld Black Panther hebben hun eigen logo's. In het eerste geval is dit een woordmerk dat de naam van de film bevat. Het persoonlijke symbool van het personage bleef zonder inscripties: hij wordt vertegenwoordigd door een zwart-wit masker met kleine kattenoren.

Wat symboliseren zwarte panters?

Deze dieren worden geassocieerd met wedergeboorte en dood, wat ze een heilig karakter geeft. En ze symboliseren ook onbevreesdheid, agressie, eer, leiderschapskwaliteiten, een combinatie van innerlijke kracht en uiterlijke gratie.