Back to the Future Logo

Back To The Future Logo

Ooit de meest winstgevende film van 1985, is Back To The Future nu een wereldwijde mediafranchise met videogames, strips, speelgoed, attracties, animatieseries en theatermusicals. De gelijknamige trilogie is — vooral door zijn vernieuwende aanpak — een echt cultureel fenomeen geworden. De hoofdpersonen zitten gevangen in het verleden, opvallende special effects en een ongebruikelijk plot werden door critici hoog gewaardeerd.

Betekenis en geschiedenis

Back To The Future Logo Geschiedenis

Back To The Future is gemaakt door Bob Gale en Robert Zemeckis. Ze pitchten het idee voor een nieuwe film hardnekkig bij verschillende filmstudio’s, maar het werd meer dan 40 keer afgewezen. Uiteindelijk slaagden ze erin om op hun eigen benen te staan, en in 1985 kwam de sci-fi-komedie nog steeds op de schermen. Het was zo succesvol dat het een vervolg nodig had. Er waren dus twee sequels die niet de verwachte inkomsten opbrachten. Ze beïnvloedden echter ook de popcultuur, omdat de trilogie een wereldwijde franchise lanceerde die over de hele wereld bekend was.

De productlijn Back To The Future media heeft een gemeenschappelijk logo. Het ziet er precies zo uit als op de poster van de eerste film: oranje en blauwe letters in reliëf met een pijl. De decals van de sequels hebben een vergelijkbare structuur, maar het onderdeelnummer staat erin vermeld.

1985

Back To The Future Logo 1985

In 1985, het debuut van de legendarische film over de avonturen van een middelbare scholier en een excentrieke wetenschapper, die in een tijdmachine het verleden in gingen. Tegelijkertijd werd een meerdelig logo met de naam van de film gepresenteerd. De eerste regel bevatte het woord «BACK», de tweede — «TO THE» (verdeeld in twee rijen) en «FUTURE».

Voor het ontwerp werd een lineair verloop gebruikt: de boven- en onderkant van de inscriptie waren roodoranje en het midden werd vloeiend geel. Alle elementen hadden een blauwe omtrek. De letters «C» en «K», evenals «R» en «E» zijn aan de randen samengevoegd. Aan de rechterkant van het woord «BACK» was een pijl die naar links wees en overeenkwam met de vorm van de inkeping in de «K». Ze zag er ongewoon uit vanwege de onderbroken lijn.

1989

Back To The Future Logo 1989

Voor het tweede deel van de trilogie werd een soortgelijk logo gemaakt, maar met enkele toevoegingen. De grootste innovatie was het Romeinse cijfer «II», dat zich in de rechter benedenhoek bevindt. Een extra pijl wees ernaar, met daarin het blauwe woord «PART». De blauwe contouren werden blauw, het donkeroranje werd rood en het geel kreeg een koude citroentint.

1990

Back To The Future Logo 1990

Het kenmerk van de derde film was praktisch niet anders dan het tweede logo. De ontwikkelaars hebben alleen de inscriptie «PART» verwijderd en de rechterkant van de tekst iets verhoogd om een ​​diagonale opstelling van lijnen te krijgen.

Het ontwerp van het Back To The Future-embleem is erg symbolisch. De letters in het woord «BACK» zijn naar links geplaatst. De pijl ernaast wijst in dezelfde richting. De zinsnede «TO THE TOEKOMST», daarentegen, is naar rechts gekanteld, alsof het naar voren wordt getrokken, de tweede pijl volgend. Gestippelde lijnen vertegenwoordigen beweging. Met behulp van eenvoudige grafische technieken lieten de makers van het logo de dynamiek zien en verwoorden ze de betekenis van de trilogie.

Logo lettertype en kleuren

Back To The Future Logo

Cyril Bourreau ontwierp het lettertype Back To The Future op basis van de belettering, een vetgedrukte schreefloze letter met «vallende» letters. Het werd geïntroduceerd in 2002. Het kleurenschema van alle drie de emblemen van de trilogie is iets anders. Als het palet van de eerste film is gebaseerd op een combinatie van roodoranje en blauw, wordt in andere gevallen een combinatie van donkerrood (bijna bordeauxrood), lichtgeel en blauw gepresenteerd.

Logo Back To The Future