Walt Disney Logo

Walt Disney Pictures Logo

Het Amerikaanse bedrijf Walt Disney verscheen in 1923. Het werd opgericht door twee broers: Walt en Roy Oliver Disney. Het was een kleine animatiestudio die uitgroeide tot de omvang van het grootste mediaconglomeraat met eigen uitzendnetwerken en pretparken. Ze staat bekend om haar lange animatiefilms en een fantastisch logo.

Betekenis en geschiedenis

Walt Disney Pictures Logo Geschiedenis

De eerste versies van het logo zijn door Walt Disney zelf getekend. In zijn jeugd werkte hij als ontwerper bij een reclamebureau en werd vervolgens cartoonist, dus hij had een uitstekende artistieke ervaring.

Het bedrijfslogo maakt deel uit van de aftiteling en siert de toegangen tot populaire pretparken. Maar de eerste 48 jaar had Disney geen onderscheidend teken: kijkers zagen alleen «Walt Disney Pictures Presents» of «Walt Disney Presents» op het scherm. Soms werden ze aangevuld met het Mickey Mouse-profiel, dat in de geanimeerde versie omcirkelde en van kleur veranderde. In 1937 begon de uitdrukking «Walt Disney Pictures» als logo te worden gebruikt. Het is nog steeds relevant, hoewel ontwerpers er kleine wijzigingen in hebben aangebracht.

In 1985 werd het kasteel gepresenteerd op het embleem — een integraal onderdeel van de visuele identiteit van het merk. Hij verscheen voor het eerst in de aftiteling van The Black Cauldron en zag er zelfs toen heel herkenbaar uit, omdat de inspiratie voor hem de kastelen Doornroosje en Assepoester waren.

Het beeld verandert voortdurend. In eerste instantie was het een tweedimensionaal beeld, getekend met witte horizontale lijnen. Maar de technologie is geëvolueerd, dus besloot Walt Disney zijn publiek te laten zien dat het up-to-date blijft en dat de graphics voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Hierbij werd ze geholpen door een driedimensionaal logo, in opdracht van Pixar. Kijkers zagen het gemoderniseerde ontwerp voor het eerst in 2006 toen de film Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest werd uitgebracht.

1937 — 1948

Walt Disney Logo 1937-1948

Het debuutlogo is een van de persoonlijke handtekeningen van de beroemde cartoonist. De ontwerpers hebben het gestileerd en vergroot tot de grootte van de branding. De inscriptie is gemaakt met gecombineerde hoofdletters en kleine letters. De hoofdletter «W» en «D», die gedraaid zijn, evenals de kleine letters «i» en «y», die visueel doen denken aan de oren en staart van een muis, zijn uniek, als een toespeling op het hoofdpersonage Mickey Mouse.

1948 — 1979

Walt Disney Logo 1948-1979

Na 10 jaar veranderden de kunstenaars de stijl van het embleem, zodat de inscriptie «Walt Disney», hoewel het eruitzag als een met de hand geschreven, geen cursieve helling had.

1972 — 1983

Walt Disney Logo 1972-1983

Parallel met het algemene logo werd toen een studio gelanceerd. Het was een versie uit 1937 met onderaan «Productions» geschreven. Het extra woord wordt gedaan in een vloeiend lettertype uit de categorie Sans Serif.

1983 — 1985

Walt Disney Pictures Logo 1983-1985

Gedurende deze periode was er een variant met het woord «Productions» met schreven. Het lettertype is dicht bij het klassieke universele. Maar de bovenste inscriptie is niet gewijzigd: het is nog steeds in het lettertype Waltograph.

1985 — 2006

Walt Disney Pictures Logo 1985-2006

Halverwege de jaren 80 werden afbeeldingen aan het tekstgedeelte toegevoegd. Dit is het kasteel boven de uitdrukking «Walt Disney». De filmstudio koos hem als sprookjessymbool. De paleizen zijn afgebeeld in de vorm van horizontale strepen en zijn omgeven door een stevige boog. Boven elke toren is een driehoekige vlag zichtbaar.

2006 — 2011

Walt Disney Pictures Logo 2006-2011

In 2006 stelden de ontwikkelaars een embleem voor met een duidelijke visualisatie van magische kastelen: strepen verdwenen, realistische details verschenen, wijd open poorten en een vallende ster als een hint dat de filmstudio de meest fantastische verlangens belichaamt. Het woord «Productions» is verkleind met een nieuw hoofdlettertype en de letters «Walt Disney» zijn iets dunner.

2011 — heden

Walt Disney Pictures Logo 2011-vandaag

De huidige versie is exact hetzelfde als de vorige, met uitzondering van het opschrift. Nu wordt in plaats van de volledige versie een verkorte versie gebruikt — alleen «Disney», de naam van de oprichter van het cartoonbedrijf.

Het nieuwe embleem is versierd met torens, ramen, balkons en vlaggen. De geanimeerde ster laat een lange lijn achter in de vorm van een boog. Maar de makers beperkten zich hier niet alleen toe en voegden na verloop van tijd nog meer details toe. Er waren dus feestelijk vuurwerk en wolken die de magie van het merk uitdrukten. Het kasteel symboliseert op zijn beurt romantiek, liefde en een sprookje.

Maar met de release van Toy Story zijn er veranderingen in de cartoonwereld. Animators begonnen elke cartoon te vergezellen met hun versie van het logo, zodat de foto overeenkwam met de plot. In Maleficent lijkt het bijvoorbeeld veel op Cliffside Castle en in Tron lijkt het op een lichtstad.

Logo lettertype en kleuren

Walt Disney Teken

Het grafische gedeelte van het logo verscheen in 1985. Het werd een beeld van een sprookjeskasteel, aangezien de animatiestudio wordt geassocieerd met magie, prinsen, prinsessen, koningen en koninginnen. Aanvankelijk leek het paleis omlijnd, maar toen verscheen er een ander beeld, tastbaarder en realistischer. Zoals bedacht door de ontwerpers, verandert het nog steeds afhankelijk van de plot van de tekenfilm of film.

Walt Disney Symbool

Het kleurrijke beeld gaat vergezeld van de uitdrukking «Walt Disney Pictures». De bedrijfsnaam komt ook voor in de vroege versies van het embleem, hoewel de stijl sinds 1937 aanzienlijk is veranderd. Er is een mening dat de uitdrukking «Walt Disney» niets meer is dan een persoonlijke handtekening van de merkeigenaar. Maar sommigen zijn bereid daar tegenin te gaan, want op oude brieven en ansichtkaarten ziet de handtekening van de beroemde animator er heel anders uit.

Het bleek dat Disney, zoals veel cartoonisten, verschillende handtekeningen tegelijk had, waaronder Romeins of gedrukt. Bovendien verbeterde hij ze constant, bijna op dezelfde manier als het veranderen van het ontwerp van Mickey Mouse. Tot begin jaren 70 het logo bevatte een van de oude versies: met slordige lijnen en verbonden letters. Later, een paar jaar na de dood van Walt Disney, besloten de nieuwe leiders om een ​​meer originele versie te gebruiken.

De eigenaar van de studio heeft veel handgeschreven samples achtergelaten. Op basis hiervan ontwikkelden de ontwerpers een universeel verbaal teken — hoogstwaarschijnlijk hyperbolisch en gestileerd. En ze kozen de meest gedenkwaardige handtekening met de vreemde letter «D». De overige tekens zijn ook ongebruikelijk: «T» lijkt op «Y» en de stip boven «I» ziet eruit als een grote cirkel die diagonaal is doorgestreept.

Het mediaconglomeraat had nooit een officieel lettertype, maar in 2000 probeerde de typograaf van Justin Callaghan het te herscheppen op basis van bestaande letters. Hij ontwikkelde twee versies van de Waltograph: vet en regelmatig met kleine letters en hoofdletters. Het bedrijf Walt Disney merkte op dat als Mickey Mouse zich ertoe zou verbinden memoires te schrijven, hij zeker het lettertype Waltograph zou kiezen.