The Vampire Diaries Logo

The Vampire Diaries Logo

The Vampire Diaries is een Amerikaanse televisieserie gemaakt door Kevin Williamson en Julie Plec, gebaseerd op de gelijknamige boekencyclus van schrijfster Lisa Jane Smith. Gefilmd in de genres fantasy, horror en drama, vertelt het over bovennatuurlijke tieners. Zijn populariteit werd zo hoog dat hij en zijn personages bij de release evolueerden naar een mediafranchise die tegenwoordig strips, romans, webseries en andere tv-werken omvat. Daarnaast werd het filmproject genomineerd voor vele prijzen, ontving het vier People’s Choice Awards en meerdere malen Teen Choice Awards. Het heeft in totaal acht seizoenen. De eerste aflevering ging in première in september 2009. Het laatste seizoen werd uitgebracht in maart 2017.

Betekenis en geschiedenis

The Vampire Diaries Logo Geschiedenis

De gebeurtenissen van de serie vinden plaats in het fictieve stadje Mystic Falls, naar verluidt in de staat Virginia. Hij herbergt een bovennatuurlijk geheim met betrekking tot een tiener genaamd Elena Gilbert, gespeeld door actrice Nina Dobrev. De ouders van de hoofdpersoon zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Verder in de film speelt zich een liefdesdrama af, bestaande uit een driehoek: een meisje en twee vampierbroers. Ze beschermen Elena tegen verschillende bedreigingen, confronteren schurken en proberen de stad te redden. De geschiedenis ontvouwt zich in de vorm van herinneringen.

Naast de complexe relatie van de drie-eenheid, zijn er ook een groot aantal verwante plots die verband houden met de omgeving van de hoofdpersonen. Bovendien wordt het thema van de raad van oudsten van de stad onthuld, de afstammelingen van wiens vertegenwoordigers al lang tegen geesten, heksen, tovenaars, weerwolven, vampiers en andere boze geesten zijn. De pilot-afleveringen werden gefilmd in Vancouver (British Columbia), de belangrijkste — in Covington, Georgia.

In eerste instantie was Kevin Williamson niet geïnteresseerd in de serie, omdat hij deze als erg geslagen vond en echoot van het beroemde filmproject Twilight. Julie Plec overtuigde hem echter en dwong hem het gelijknamige boek te lezen. Daarom keurde het CW-kanaal in de winter van 2009 het gepresenteerde materiaal goed en bestelde het volgend voorjaar officieel het eerste seizoen. Na hoge kijkcijfers is de directie de samenwerking aangegaan om door te gaan met filmen.

Williamson en Plec werden aangesteld als producenten, schrijvers en regisseurs. Onder hun toezicht werden de decors gemaakt, locaties gekozen, screensavers en emblemen getekend. Er zijn er in totaal twee — in zwart en in wit, als personificatie van de donkere en lichte kanten in de serie. De eerste symboliseert Katherine Pierce, de tweede — Elena Gilbert, die door dezelfde actrice werd gespeeld.

Logo lettertype en kleuren

Logo The Vampire Diaries

Het logo is gemaakt in tekststijl, met een minimum aan grafische elementen. Het centrale detail is de naam van de tv-serie, gelegen in twee regels. De bovenkant wordt ingenomen door het woord «Vampier» met het artikel «de» geschreven in kleine kleine letters. De onderste rij is volledig gereserveerd voor «Diaries», getypt in hetzelfde lettertype. De letters zijn dun, gelijkmatig, grotesk, met geaccentueerde eerste tekens (ze zijn hoofdletters, de rest zijn kleine letters).

De basisletter is «V». De linkerkant is hoger dan de rechterkant en is gevlochten met een smal rood lint, waaraan een druppel bloed hangt. De dunne lijn is gekruld, met brede lusachtige elementen. Het strekt zich naar rechts uit in een lange gebogen strook, maar reikt niet tot aan de rand. De borden zijn wit, koud, wat wordt benadrukt door de zwarte achtergrond waar ze zich bevinden. In de tweede versie is de basis daarentegen wit en zijn de inscripties in een intens zwarte tint geschilderd.

The Vampire Diaries Logo

Zo’n contrast zorgt voor het nodige drama, want hij is het die de overhand heeft in de film. Het is veelzeggend dat in geen van de logovarianten de kleine letter «i» een punt heeft. Dit is als een hint dat niet alles zo eenvoudig is en dat niet elk bovennatuurlijk verhaal eindigt — ze hebben een open einde dat voor onbepaalde tijd kan worden voortgezet zolang er langlevende vampiers in een parallelle wereld bestaan.

De inscriptie op het opstartscherm en in het embleem is gemaakt in het lettertype Helvetica Light — dun, eenvoudig, glad, gehakt. Het enige dat het onderscheidt van de klassieke versie, is de «V» die aan één kant langwerpig is en lijkt op een standaard vinkje.

Het kleurenpalet bestaat uit de traditionele combinatie van «dramatische» kleuren: zwart, wit en rood. Ze symboliseren een scherpe relatie op het hoogtepunt van gevoelens. Daarnaast is rood de personificatie van bloed, wat onlosmakelijk verbonden is met het thema vampiers.