Swastik Logo

Swastik Logo

Swastik is een jong bedrijf dat tv-series en amusementsprogramma’s maakt. Het is gelegen in India, in de stad Mumbai. Met haar deelname werden seriële televisiefilms als RadhaKrishn, Porus, Karmaphal Daata Shani gefilmd. De bekendste daarvan is Mahabharat, uitgebracht in samenwerking met Sony en Star Plus. Hierdoor heeft het Indiase productiecentrum brede erkenning gekregen. De oprichter is Siddharth Kumar Tewary, die nu de creative director is. De tijd van het verschijnen van de studio is 2007.

Betekenis en geschiedenis

Swastik Logo Geschiedenis

De oprichter van het productiebedrijf begreep dat om succesvol te worden op het gebied van cinema, je constant de aandacht op jezelf moet vestigen. Het is duidelijk dat dit alleen kan worden gedaan door hun eigen werk. Maar dit is later, en in de beginjaren, is er een chip nodig die het effect van “wauw!” bij potentiële kijkers zal veroorzaken. En hij vond zo’n mechanisme — een naam onderstreept door een schokkend logo, omdat het wordt geassocieerd met nazi-Duitsland.

De hele paradox van de identiteit is dat je één ding verwacht van zulke symbolen (hakenkruis), maar je krijgt iets anders — entertainment. Siddharth Kumar Tewary heeft tenslotte de wereld letterlijk op zijn kop gezet, alles op zijn kop gezet. Nu is zijn bedrijf een apart universum waar de wet van sjabloon en cliché niet van toepassing is, aangezien velen de swastika nog steeds associëren met het nazisme. In feite toont het centrum gewoon een bewogen leven, vol onverwachte wendingen, zoals in de serie die het produceert.

In de korte tijd dat de Indiase filmstudio bestaat, heeft deze twee logo’s. Maar dit zijn geen verschillende tekens, maar één en dezelfde, gecorrigeerd in overeenstemming met de vereisten van het genre. Het is helder, vrolijk, buitengewoon en gaat verder dan het serieuze en saaie. Volgens oude Indiase overtuigingen duidt zo’n symbool inderdaad op de zon en haar jaarlijkse omzet.

2007 — 2018

Swastik Logo 2007-2018

Het eerste logo bestaat uit een heldere swastika, die de naam van het bedrijf weerspiegelt. De lijnen die het vormen zijn middelmatig dik en niet breed, zoals in het nazi-symbool. En ze hebben een ander kleurenpalet. In de Indiase versie is het levensbevestigend en vreugdevol, zelfs zonnig.

De zon bevindt zich in het midden van de verbindende slagen — dit is waar de maximale concentratie van warme gele tint. Dan divergeert het en vormt een zone van licht. Aan de uiteinden van de strepen zijn ongelijke slagen zichtbaar — gescheurd en niet hetzelfde in hoogte. Het effect van veroudering is ook aanwezig aan de randen — er zijn ook onzorgvuldige lekke banden, slijtage, afgebroken. Vier punten geconcentreerd in de buurt van het centrum zijn ook ongelijk.

Het tekstgedeelte van het logo bevat de volledige naam van het bedrijf, gegroepeerd in twee regels. Op de bovenste rij staat het woord ‘Swastik’ in een gestroomlijnd schreefloos lettertype. Onderaan staat het opschrift «Production», gemaakt in hoofdletters. De achtergrond van alle elementen is een nauwelijks waarneembare lichtgrijze rechthoek.

2018 – heden

Swastik Logo 2018

Om eindelijk de associatie met het nazisme en het fascisme te doorbreken, gebruikten de ontwerpers de Jain-swastika. Het wordt geassocieerd met het jaïnisme, een Indiase religie over zelfverbetering van de ziel om eeuwige gelukzaligheid en alwetendheid te bereiken. Dit is een directe link naar het nirvana. Het embleem is voorzien van een badge met taps toelopende en licht golvende uiteinden. Ze lijken op vlammen omdat ze de juiste kleur hebben — een gradiëntovergang van geel naar rood.

De stijl van de inscriptie bleef hetzelfde: glad, gelijkmatig, gehakt, met een afgeschuinde bovenkant bij de «t», die eruitziet als het cijfer «1». In plaats van een punt heeft de letter «i» een bol vierkant dat lijkt op een tv-scherm. En «k» bestaat uit twee helften: een pilaar en een indexpijl. «a» mist een staart, dus de rechterkant is iets verhoogd.

Logo lettertype en kleuren

Swastik Logo

Als teken van persoonlijke identiteit koos het productiebedrijf een swastika — een kruis met strepen van dezelfde lengte die rechte hoeken vormen. Zij is de personificatie van de zon — haar jaarlijkse rotatie, een synoniem voor Kolovrat. Volgens hindoeïstische overtuigingen wordt de rechtshandige swastika geassocieerd met het belangrijkste hemellichaam en duidt het een kosmisch wiel aan met een vast centrum waaromheen het leven draait. En het woord ‘swasti’ is vanuit het Sanskriet vertaald als ‘welvaart, een wens voor geluk’. Zo’n symbool belooft goed en goed, dat vier takken aanduidt: kennis, waarneming, geluk en energie. De stippen erop stellen ook de zon voor.

Logo Swastik

Swastik koos voor zijn logo een eenvoudig lettertype, grotesk en strak. Om er een individueel lettertype van te maken, hebben de ontwikkelaars de contouren van sommige letters gewijzigd en de standaardelementen verwijderd. Het kleurenpalet van het logo is gerelateerd aan het thema zon en licht. Het heeft alle tinten van vuur: karmozijn, scharlaken, oranje, geel, goud.