Suzuki is een internationaal transportbedrijf dat gespecialiseerd is in een breed scala aan wielvoertuigen. Het assortiment omvat verschillende soorten voertuigen, ATV’s, motorfietsen, rolstoelen en nog veel meer. De volledige naam van het bedrijf is Suzuki Motor Corporation. Het is actief in de gespecialiseerde markt sinds 1909, toen het werd opgericht door de industrieel Michio Suzuki. Het hoofdkantoor is gevestigd in Minami-ku (Hamamatsu). De structuur van de onderneming omvat 35 fabrieken in 23 landen en 133 distributiecentra in 192 staten. Op het gebied van autoverkopen staat het bedrijf in de top 10 van de wereld. En wat het aantal verkochte motorfietsen betreft, staat het op de derde plaats op de Japanse markt.
Betekenis en geschiedenis
Ten eerste opende ondernemer Michio Suzuki in het kleine dorpje Hamamatsu een site voor de productie van weefgetouwen voor de weefindustrie, genaamd Suzuki Loom Works. Om zijn reeds succesvolle activiteiten uit te breiden, besloot de ondernemer zich toe te leggen op de productie van personenauto’s. Maar de Tweede Wereldoorlog verhinderde hem dit plan te realiseren, dus ging hij later verder.
Daarnaast stond de fabriek alom bekend om zijn tweetaktmotoren, die werden geproduceerd voor motorfietsen en auto’s. Na de oorlog stapte hij over op de fabricage van gemotoriseerde fietsen op basis daarvan. Toen verschenen motorfietsen in het arsenaal, wat het bedrijf grote populariteit bracht. Daarna stapte ze over op de fabricage van viertaktmotoren, auto’s en raceauto’s. Desondanks had Suzuki pas in 1961 een eigen autodivisie. Tegenwoordig is haar logo goed bekend in alle belangrijke markten. Over het algemeen heeft het bedrijf twee logo’s.
1909 — 1958
Het debuutinsigne bestond uit een combinatie van afbeeldingen en tekst. De ontwikkelaars stelden de hoofdletter «S» voor in de vorm van een adelaar. Om de gewenste letter te vormen, plaatsten ze de vogel in een spiegelbeeld — zoals afbeeldingen op speelkaarten. In het bovenste gedeelte bevond het hoofd van de adelaar zich aan de linkerkant en was naar links gedraaid. Onderaan daarentegen keek ze naar rechts en bevond ze zich rechtsonder. De kromming van de nek leek duidelijk op een «S»-fragment. De omhoog geheven vleugel droeg bij aan de gelijkenis van de vogel met de letter. In de lijn van de vleugel werden de bovenste en onderste segmenten van het oorspronkelijke symbool uit de bedrijfsnaam geraden.
De vleugel bestond uit drie strepen met puntige uiteinden en een driehoekig boemerangvormig element. Er was een scherp uitsteeksel aan het uiteinde van de snavel, wat het embleem een formidabele uitstraling gaf. De doelgerichtheid van de organisatie bleek ook uit de geconcentreerde blik van de adelaar. In het midden werden de twee basisvormen gescheiden door het woord «Suzuki». Het nam een horizontale positie in en werd uitgevoerd in brede hoofdletters die dicht bij elkaar in de rij stonden. Het lettertype was eenvoudig, getypt, schoon en schreefloos.
1958 — heden
In 1958 liet het bedrijf het zwart-witte logo varen en koos het voor een kleurenlogo. Ze gebruikte rood als basistoon, waarmee ze het grafische teken schilderde — het symbool «S». Dit keer zit er geen adelaar in, dus de eerste letter van de bedrijfsnaam is meteen geraden. De auteurs lieten haar met hoekigheid achter, die werd gevormd door een scherpe snavel en vleugelbocht. Door het ontwerp lijkt het grafische teken nu op een diamant. Boven en onder heeft het gladde doorbuigingen en de binnenste delen zijn versierd met rondingen — gebieden waar vroeger de toppen van veren waren.
Het management heeft de naam van het bedrijf Suzuki vergroot en buiten het icoon verplaatst, zodat het in het moderne formaat het grootste deel van het logo in beslag neemt. De tekst is uitgevoerd in hetzelfde lettertype als voorheen — glad, geometrisch gelijkmatig, breed, eenvoudig en gehakt. Het enige verschil met de vorige versie is blauw, dat wordt gebruikt in plaats van zwart.
Logo lettertype en kleuren
Vanaf het allereerste begin was het bedrijfslogo van het autobedrijf gebaseerd op zijn naam. Bovendien gebruikten de ontwerpers ook de «S» voor het icoon en speelden het op een originele manier in de vorm van een krachtige, snelle en formidabele vogel.
Om zijn identiteit uit te drukken, koos het autobedrijf het lettertype Neue Helvetica Pro 93 Extended Black voor de belettering. Het werd ontwikkeld door de typograaf Max Miedinger met bijdragen van de ontwerper Edouard Hoffmann.
Het corporate palet is eenvoudig en bevat een beperkt aantal kleuren. In de eerste versie is het logo zwart en wit, in de tweede — rood en blauw.