Mercedes Benz Logo

  Mercedes-Benz Logo

  Mercedes Benz is een wereldberoemd merk en fabrikant van premium personenauto’s, evenals bussen, vrachtwagens en andere voertuigen. Gelegen in de stad Stuttgart (Duitsland). Verscheen in het 1926e jaar. Opgericht door Karl Benz, Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach. Het maakt deel uit van het Daimler AG-concern.

  Betekenis en geschiedenis

  Mercedes Benz Logo Geschiedenis

  De driepuntige ster, het huidige logo van het merk, is al meer dan een eeuw bekend. Het werd voor het eerst gebruikt door Gottlieb Daimler en werd in 1901 gepatenteerd. Feit is dat de toekomstige autogigant is ontstaan ​​dankzij de fusie van twee grote concurrerende bedrijven – Benz & Cie (geleid door Karl Benz) en Daimler-Motoren-Gesellschaft (geleid door Gottlieb Daimler). En de merknaam wordt gevormd door de toonaangevende auto’s van deze bedrijven – Benz Patent-Motorwagen (1886 van het bouwjaar) en Mercedes (1900 van het bouwjaar).

  Aanvankelijk werd de merknaam door Daimler gebruikt als persoonlijk label: het gaf de locatie van zijn huis aan. Dat wil zeggen, het was een markeringssymbool, niet geassocieerd met een bepaald voertuig of zelfs met een automerk.

  Voorafgaand aan de fusie van de twee bedrijven tot één concern, stond het logo van Daimler-Motoren-Gesellschaft in een horizontaal langwerpig ovaal met het woord “Mercedes”. En in 1909 hadden concurrenten een ster als centraal element. In 1916 werd ze in een dubbele cirkel geplaatst – rode binnenkant en donkergrijze buitenkant. De taak van de achtergronden was om het logo te koppelen aan het werkterrein van de transportfabrikant. In de loop van de tijd zijn ze echter verdwenen, omdat het werkgebied van het bedrijf al bij iedereen bekend is.

  Het logo evolueerde geleidelijk van een complexe vorm naar een eenvoudige vorm, totdat het volledig werd geminimaliseerd en in een cirkel veranderde in een driepuntige zilveren ster. Tegen de tijd van de eenwording van autobedrijven had het al een echt uiterlijk en is het daarom een ​​onderscheidend symbool van de nieuwe structuur geworden.

  1902 – 1909

  Mercedes Logo 1902-1909

  Aanvankelijk was het logo van de autogigant uiterst eenvoudig. Het werd alleen bezocht door het woord “Mercedes”, geplaatst in een horizontaal ovaal met een dubbele rand. De letters waren ongelijk in hoogte: aan de randen waren ze klein en in het midden groot. De achtergrond was zwart, het lettertype grijs.

  1909 – 1916

  Benz Logo 1909-1916

  Bij de oprichting koos de toekomstige onderneming voor een rond embleem, met in het midden een langwerpig opschrift “Benz” op het witte substraat. Ze was omgeven door een lichte lauwerkrans op een donkere achtergrond.

  1916 – 1926

  Mercedes Logo 1916-1926

  Na de fusie van de twee oprichtende bedrijven heeft het management de logo’s gecombineerd. Op de bijgewerkte versie staat een klassieke rondel en het woord “Mercedes”. De naam staat onderaan de dubbele cirkel. In het midden staat een driepuntige ster, gescheiden door lange dunne lijnen van dezelfde kleur als de inscriptie hieronder. De kleinere exemplaren worden rechts en links van de centrale balk gespiegeld.

  1926 – 1933

  Mercedes Benz Logo 1926-1933

  In deze versie besloot het bedrijfsmanagement om het gezamenlijke verleden van een bekende autofabrikant te presenteren. Daarom bevat het embleem de namen van beide bedrijven – “Mercedes” (hierboven) en “Benz” (hieronder). De rest van de ruimte op een brede randstrook wordt ingenomen door een krans van lauriertakken – een teken van leiderschap en grote eer. Een centrale plaats wordt gegeven aan een cirkel met een kleinere diameter met een driepuntige ster, waarvan elke straal aan de ene kant wit is en aan de andere grijs, wat een driedimensionaal effect vormt.

  1933 – 1989

  Mercedes Benz Logo 1933-1989

  De volgende periode werd erkend als de meest minimale in de geschiedenis van het logo van het Duitse concern. Het bestaat alleen uit een witte cirkel en een zwarte ster.

  1989 – 2009

  Mercedes Benz Logo 1989-2009

  In 1989 verscheen een embleem met het bekende ontwerp dat momenteel in gebruik is. Dit is een “gemetalliseerde” ster met drie stralen, genomen in een cirkel. Daaronder staat een gecombineerde inscriptie van de oprichtende bedrijven: “Mercedes-Benz”.

  2009 – heden

  Mercedes Benz Logo 2009-vandaag

  Bij deze optie hebben ontwerpers de schaalverhouding van de hoofdelementen gewijzigd. Ze verhoogden de proporties van de naam van het bedrijf en verminderden het grafische pictogram, waardoor het effect van stalen glans werd versterkt.

  Logo lettertype en kleuren

  Mercedes Benz Logo

  De afbeelding die het huis van Gottlieb Daimler markeert, heeft een andere betekenis. Als het eerst een beschermend teken was, kreeg het later een uitgebreide interpretatie. De triple (het aantal stralen geeft het aan) werd altijd als heilig beschouwd – het aantal perfectie.

  Hiermee benadrukte Daimler dat de producten van zijn bedrijf onmiddellijk ondergeschikt zijn aan drie elementen: water, lucht en aarde. Het concern produceerde immers motoren voor het zee- en riviertransport, motoren voor de luchtvaartindustrie en motoren voor grondvoertuigen. Hij heeft ze gemaakt, uitgewerkt, verbeterd en getest, en aangepast aan de eisen van die tijd. Geen wonder dat een van de eerste modellen een racewagen was, waarop motoren meestal worden getest.

  Na het verbinden van de industriële sites werd het merk Mercedes om een ​​goede reden niet goedgekeurd: ongeveer dezelfde symboliek (naam in een langwerpige ellips) werd al toegekend aan de Italiaanse autogigant Maserati. En hij is zijn grootste concurrent op de wereldmarkt, dus de oprichters gebruikten een ster met drie stralen.

  Logo Mercedes Benz

  Eerst probeerden ze het uit te leggen als stuur, later (na de oorlog) – als reddingsboei. Dergelijke interpretaties hebben echter geen wortel geschoten, omdat Daimler er een heel andere betekenis in ademde. Dat is wat er overblijft. En de naam Mercedes werd gekozen met de lichte hand van Emil Jellinek, de Franse consul en distributeur van Gottlieb. Hij overtuigde de werkgever ervan dat de naam cool klinkt en al bekend is in racekringen.

  Voordat ze het driepuntige bord goedkeurden, experimenteerden ze veel met hen: de ontwerpers probeerden de cirkel te verwijderen, het bord vierpuntig te maken, de kleur te veranderen. Maar na verschillende pogingen besloten ze alles te laten zoals het was. Er waren verschillende redenen: een driestraalster is uniek en herkenbaar en zonder cirkel wordt hij als niet-representatief beschouwd. De vierpuntige optie heeft geen praktische toepassing gevonden.

  Het lettertype heeft nooit een dominante rol gespeeld in het logo, daarom is de merknaam in een klassiek lettertype geschreven. Alle letters zijn even dik en gemakkelijk te lezen. Maar kleur kreeg veel aandacht. In de beginjaren was het embleem goud, wit, rood, blauw en zelfs bekroond met een gele lauwerkrans. In 1916, toen de ster het centrale element werd, werd hij zilver geverfd.