Porsche Logo

Porsche LogoPorsche is een bekend automerk uit Duitsland. Het werd in 1931 opgericht door de ondernemer Ferdinand Porsche. Het hoofdkantoor van de fabrikant is gevestigd in Stuttgart. Het merk is momenteel eigendom van Volkswagen AG en behoort zelf tot de Porsche Automobil Holding SE-groep, die een meerderheidsbelang bezit.

Betekenis en geschiedenis

Porsche Logo Geschiedenis

Wat is Porsche?

Dit is een Duits bedrijf dat over de hele wereld beroemd is geworden vanwege zijn SUV’s en luxe sportwagens.

Het Porsche-embleem is een contrast tussen traditie en innovatie. Ze vertegenwoordigen het merk als exclusief, krachtig, stijlvol. De oprichter koos het historische erfgoed van de landen waarin het handelsmerk verscheen en maakte er een legendarisch teken van.

De automaker gebruikte het wapen van de Vrije Volksstaat Württemberg voor visuele identiteit om de wortels nauwkeuriger over te brengen, aangezien Stuttgart een centrale stad was. Het staatswapen verscheen in 1922 en bevatte twee herten. Nu herinneren vertakte hoorns eraan. Bovendien waren de lokale gronden beroemd om de paardenfokkerij en verscheen de eerste fabriek op de plaats van een stal, dus een grootgebracht paard pronkt met het logo. Het wapen van Stuttgart met een zwart paard op een gele achtergrond werd in 1938 aangenomen.

En het originele Porsche-embleem werd voor het eerst geïntroduceerd in de tweede helft van 1952. Hij bevond zich in het midden van het stuur van de 356 Pre-A. Vanaf het moment van lancering tot heden is de merkidentiteit hetzelfde gebleven als in het begin. Het heeft tenslotte alles wat een automerk nodig heeft: gratie, uniekheid, helderheid.

1922 — 1938

Porsche Logo 1922-1938

Het originele embleem toont twee herten die rechts en links van het schild op hun achterpoten staan. Dieren kijken in tegengestelde richtingen en leunen op het centrale element. Ze hebben krachtige hoorns in verschillende takken, die spreken van onovertroffen kracht en het verlangen om te vechten voor concurrentie. Deze kwaliteiten zijn uitermate belangrijk voor Porsche, omdat het bedrijf zich bezighield met de productie van niet alleen personenauto’s, maar ook sportwagens, waarbij snelheid, uithoudingsvermogen en snelheid hoog in het vaandel staan.

Het schild toont zwarte en rode strepen die de kleuren van de vlag weerspiegelen, en hertengeweien — drie in elk van de twee sectoren. Nog twee delen worden ingenomen door brede lijnen. Ze zijn aan het wankelen. Zowel het schild als het hert bevinden zich op scherpe langwerpige elementen die lijken op fragmenten van hoorns.

1938 — 1948

Porsche Logo 1938-1948

Op het logo van die jaren pronkt een onrustig paard dat opgroeit. Het is zwart geverfd en contrasteert goed met de gele achtergrond. Het heraldische schild wordt ook als basis genomen. Binnenin is de figuur van het dier gemaakt in geel — dunne, nauwelijks zichtbare lijnen die de contouren van het lichaam vormen. De manen fladderen vrij, en de staart is aan de rechterkant iets getrimd, zodat deze niet buiten het frame komt.

1948 — 1952

Porsche Logo 1948-1952

Het embleem wordt weer voorgesteld door een heraldisch schild, maar smaller dan de vorige versie. Hij herhaalt de eerste versie volledig en is er bijna identiek aan. Het enige verschil is de afwezigheid van dubbele randen langs de rand en het dunnere gewei op de felgele segmenten. De overige delen worden traditioneel bezet door afwisselend zwarte en rode strepen.

1952 — 1963

Porsche Logo 1952-1963

Toen Porsche voor het eerst zijn eigen embleem introduceerde, bleek het een combinatie te zijn van de vorige twee symbolen: het heraldische schild en het paardenschild. De ontwerpers probeerden de beroemde tradities te behouden en de historische wortels te benadrukken. Hiervoor gebruikten ze de authentieke wapenschilden van de Vrije Volksstaat Württemberg en Stuttgart. Zo verscheen het moderne auto-logo op basis van lokale heraldiek.

De auteurs plaatsten het ene embleem in het andere en plaatsten het bord met een paard in het midden van een ouder wapen, bestaande uit vier fragmenten met zes vertakte hoorns en acht strepen. Een innovatie waren de bovenste inscripties op de reclameborden: op de kleine — «Stuttgart», op de grote — «Porsche».

1963 — heden

Porsche Logo 1963-vandaag

Na het herontwerp, uitgevoerd op basis van het vorige logo, verscheen de gemoderniseerde versie. Het kwam goed van pas, aangezien het merk vooruitstrevende producten aanbood waarvoor een logo nodig was dat overeenkwam met de tijd en geavanceerde technologieën. Het resultaat van ontwerponderzoeken was een schild onderaan versmald met 3D-elementen. In plaats van geel verscheen goud. Het zwarte paard heeft gracieuze trekken gekregen. De felrode strepen zijn vervangen door bordeauxrode strepen. Het centrale schild is bijgesneden in de vorm van een dunne zwarte lijn. En het bovenste deel van het grote schild is nu gewelfd.

Logo lettertype en kleuren

Porsche Logo

Om de authenticiteit niet te verliezen, gebruikten de ontwikkelaars twee heraldische symbolen tegelijk in het embleem. Bovendien zijn er twee versies van zijn oorsprong. Volgens één aanname is de auteur van het icoon de ingenieur Franz Xaver Reimspiess, aan de andere kant — de eigenaar van het bedrijf Ferdinand Porsche zelf. Hij schetste het logo op een servet en vervolgens maakte Erwin Komenda van de ontwerpafdeling de uiteindelijke tekening van de schets. Beide aannames worden als officieel beschouwd en worden in verschillende competente bronnen genoemd.

Logo Porsche

De tekst in het logo verscheen voor het eerst in 1952. Dit waren twee geografische aanduidingen die cruciaal waren voor het automerk. Het woord «Stuttgart» stond aan de binnenkant, «Porsche» aan de buitenkant. Ze waren grotesk en stonden in het bovenste register. Het moderne embleem gebruikt een ander lettertype voor hen: «Stuttgart» is geschreven in strak gegroepeerde dunne zwarte letters en «Porsche» is geschreven in brede lichte letters met een vrije rangschikking. Het kleurenschema omvat traditioneel zwart, rood, goud of geel.

Welk dier staat op het Porsche-logo?

In het midden van het Porsche-logo staat een steigerend paard. Het hert is ook gedeeltelijk aanwezig: zijn gewei bevindt zich in het schild.

Waar is het Porsche-embleem van gemaakt?

De basis van het Porsche-embleem is een rechthoekig schild met een scherpe basis. De merknaam staat bovenaan, geweien en een patroon van rode en zwarte verticale strepen zijn hieronder weergegeven. In het midden een schild met het opschrift STUTTGART en een steigerend paard.

Wordt Porsche gemaakt door Ferrari?

Het Duitse merk Porsche heeft niets te maken met het Italiaanse bedrijf Ferrari. De productie van zijn auto's is in samenwerking met Volkswagen Aktiengesellschaft.

Hoeveel geweien staan er op het Porsche embleem?

Het Porsche embleem heeft zes hoorns.