Mazda Logo

Mazda Logo

Het Japanse automerk Mazda is over de hele wereld bekend; tegenwoordig is het een van de 15 grootste autogiganten. Onlangs worden jaarlijks meer dan anderhalf miljoen nieuwe auto’s verkocht en zelfs de kinderen herkennen het bedrijfslogo, hoewel het vele malen en dramatisch is veranderd.

Geschiedenis en betekenisMazda Logo Geschiedenis

Wat is Mazda?

Mazda Motor Corporation is een van de grootste autofabrikanten, genoemd naar de zoroastrische godheid Ahura Mazda. Dit Japanse bedrijf verscheen in 1920 en maakte voor het eerst stoppers. Na 11 jaar begon ze auto-riksja’s te produceren, en in de jaren zestig. nam de ontwikkeling van de wankelmotor over. Toen begon ze financiële problemen te krijgen, wat leidde tot samenwerking met Ford.

Het bedrijf werd in 1920 opgericht in Futu, een buitenwijk van Hiroshima. De oprichter, de zoon van een eenvoudige visser, Jujiro Matsuda, kocht de bouwmaterialenfabriek, maar besloot niet alleen producten te produceren voor de bouw van traditionele Japanse huizen, maar ook technische apparatuur. Tijdens deze periode werden in de fabriek verschillende motorfietsen geproduceerd, waarvan er één in 1930 lokale races won. En in 1931 verscheen de eerste vrachtwagen met de naam Mazda in de straten van Hiroshima.

De oorsprong van Mazda heeft een dubbele betekenis. Dat is precies wat de naam Matsuda werd uitgesproken door de Amerikanen, van wie hij kennis opdeed in de auto-industrie. En dit is de naam van de godheid van wijsheid, harmonie en licht, Ahura Mazda, zeer vereerd in Japan.

1920 — 1931

Toyo Kogyo Logo 1920-1931

In de eerste jaren van zijn bestaan, toen de fabriek alleen technische apparatuur produceerde, was het embleem een ​​gestileerd beeld van een metaalsnijderij en machineonderdelen.

1931 — 1934

Mazda Logo 1931-1934

Vervolgens werd het in 1931 vervangen door een bij ons bekende driehoek met witte en blauwe sectoren, die visueel een ster met drie stralen vormde. De bedrijfsnaam is geschreven in schuin handgeschreven lettertype in de vorm van transparante letters die alleen uit een kader bestaan.

Het eerste logo van een volwaardige autofabriek verscheen in 1934.

1934 — 1936

Mazda Logo 1934-1936

Het eerste embleem, geplaatst op de voorste radiator van de auto, was slechts de naam van het bedrijf, geschreven in elegante schuine cursief in Japanse schrijfstijl — met verdikte letters en puntige randen met kleine schreven. Donkerblauwe kleur.

1936 — 1959

Mazda Logo 1936-1959

Het embleem, gemaakt in 1936, is drastisch veranderd. Het was gebaseerd op het symbool van Hiroshima, dat eruitziet als een rivier met dezelfde naam in de stad. Ontwerpers namen drie van zulke parallelle lijnen, in het midden waarvan de knikken de letter «M» vormen, wat de nieuwe naam «Mazda Motor» betekent. In een visuele afbeelding leek dit logo op het luchtvaartteken van die tijd.

1959 — 1975

Mazda Logo 1959-1975

Het logo werd opnieuw radicaal gewijzigd. 1959 was een mijlpaal voor het bedrijf — de eerste Mazda-personenauto werd uitgebracht. Het embleem was een witte cirkel in een dunne rode lijst. In het midden staat de handgeschreven letter «m» in kleine letters met langwerpige zijwanden — links boven, rechts beneden. De felrode letter trok de aandacht met zijn zachte rustgevende lijnen en ongebruikelijke presentatie. En onder de cirkel stond de naam MAZDA in hoofdletters, maar met een helling. De kleur van de inscriptie is blauw.

1975 — 1991

Mazda Logo 1975-1991

In 1975 besloten de eigenaren terug te keren naar een eenvoudiger en ruimer logo — alleen de naam van het bedrijf, maar gemaakt in het originele minimalistische en stijlvolle lettertype. Het is in opdracht ontwikkeld en heeft geen analogen. Dit lettertype wordt «mazda» genoemd en is nog steeds in gebruik. Het kenmerk is lage hoofdletters, de spelling van de eerste «m» in kleine letters en de letter «z» met witte diagonale strepen. Kleur is lichtblauw.

1991 — 1992

Mazda Logo 1991-1992

Er werd besloten om een ​​symbolisch icoon toe te voegen aan de bedrijfsnaam. Aanvankelijk was het in de vorm van een ruit in het ovaal, maar in 1992 werden de geometrische lijnen verzacht en werden de lijnen vloeiender.

1992 — 1997

Mazda Logo 1992-1997

In 1992 werden de strikte geometrische vormen van het symbool verzacht, de lijnen werden vloeiend.

1998 — 2015

Mazda Logo 1997-2015

Gedurende deze periode werd het merksymbool dat vandaag relevant was gecreëerd en gebruikt. Het ruitvormige bord werd vervangen door de Engelse letter V (symbool van overwinning), waarvan de afhangende vleugels samen met een ovaal frame M vormen (symbool van Mazda). Dit icoon lijkt te vliegen en kijkt uit naar de toekomst. De kleur van de badge is metallic grijs met wit, gemaakt in 3D techniek, wat hem volume geeft. Daaronder staat de naam Mazda in het blauw.

2015 — 2018

Mazda Logo 2015-2018

Het logo onderging kleine veranderingen: het pictogram bleef hetzelfde en de naam werd groter en grijzer van toon gemaakt, met een hoogtepunt bovenaan.

2018 — heden

Mazda Logo 2018-vandaag

Nogmaals, de wijzigingen hadden alleen betrekking op de bedrijfsnaam onderaan het logo: deze was precies hetzelfde gemaakt in kleur en 3D-presentatie, zoals de badge, die het handelsmerk naar een hoger niveau tilde.

Het moderne embleem wordt door experts erkend als een onberispelijk ontwerp en een van de beste in autosymbolen.

Logo lettertype en kleuren

Mazda Teken

De moderne versie van het logo bestaat uit twee basisonderdelen. De eerste is «V», een teken van overwinning, een gestileerde letter «M», die de naam van de auto-reus en het symbool van de Hiroshima-rivier aangeeft, waar de stad met dezelfde naam zich bevindt. Dit element komt van het embleem uit 1936. Het tweede fragment stelt een ovaal voor dat in 1991 verscheen. Door hun combinatie is het meest herkenbare en succesvolle label in de auto-industrie ontstaan.

Het ontwerp van het embleem onderstreept Mazda’s transportidentiteit: het logo heeft een metaalachtige glans waardoor het er visueel driedimensionaal uitziet. Het 3D-effect wordt versterkt door de schaduwen in het onderste deel van de «M», waarvan de poten harmonieus overgaan in de cirkel.

Mazda Symbool

In vroege logo’s is de naam van het bedrijf schuin geschreven: letters die lijken op een handgeschreven stijl. In 1975 kreeg het woord «Mazda» een striktere vorm: het werd dikker en gedrongen. Sinds 2018 wordt een bedrijfslettertype gebruikt dat is gebaseerd op het klassieke lettertype Optima.

De kleur van het embleem is nooit helder geweest: het is uitgevoerd in marineblauw, cyaan, grijs, zwart en zilver. Ze benadrukken de strengheid, terughoudendheid en «metaalachtige» aard van de producten. De unieke combinatie van lichte en donkere grijstinten zorgt voor een driedimensionaal effect.

Wat betekent het Mazda-logo?

Het Mazda-logo, dat eruitziet als een gekartelde cirkel met twee verbindingslijnen erin, heeft verschillende betekenissen. Ten eerste hebben de afzonderlijke elementen de vorm van een M - de eerste letter van de merknaam. Ten tweede imiteren de centrale strepen de vleugels van vogels. Ze symboliseren vrijheid, snelheid en stijgen naar nieuwe hoogten.

Waarom heeft Mazda hun logo veranderd?

In 2018 veranderde het autobedrijf niet het hele logo, maar slechts een deel ervan - het woord Mazda om te passen bij het ontwerp van het ronde bord. Als gevolg hiervan werd de inscriptie hetzelfde zilverachtig en kreeg vergelijkbare donkere contouren.