Jaguar Logo

Jaguar LogoJaguar is een handelsmerk van Jaguar Land Rover Ltd, dat eigendom is van de Indiase houdstermaatschappij Tata Motors Limited. De wortels gaan terug tot 1922, toen twee vrienden de Swallow Sidecar oprichtten om zijspannen te vervaardigen. Een paar jaar later werd dit bedrijf afgeschaft en kwam er een nieuw project voor in de plaats — SS Cars Ltd. De eerste auto van het merk SS Jaguar werd in 1935 geproduceerd.

Betekenis en geschiedenis

Jaguar Logo Geschiedenis

Wat is Jaguar?

Dit merk maakt sinds 2013 deel uit van de Britse holding Jaguar Land Rover Automotive PLC. Maar het verscheen veel eerder — in 1935, toen de fabrikant van zijspannen voor motorfietsen Swallow Sidecar Company zijn eerste auto introduceerde, de Jaguar. Het is de bedoeling dat vanaf 2025 alleen elektrische auto’s onder dit merk worden geproduceerd.

William Lyons, de maker van SS Cars Limited, registreerde de naam Jaguar Cars Ltd al in 1938, maar die tijd kwam pas in 1945. In de naoorlogse periode werd de afkorting «SS» geassocieerd met de nazi-organisatie van dezelfde naam, dus werd besloten tot een rebranding op de aandeelhoudersvergadering. Tegelijkertijd werd de rij auto’s bekend als Jaguar zonder het voorvoegsel «SS» en veranderde het oude abstracte logo in de afbeelding van een springend roofdier. Dit symbool is ontleend aan de motorkapmascotte die in 1938 verscheen.

Het eerste beeldje was niet succesvol: William Lyons vergeleek het zelfs met een kat die van het hek was verdreven. Om een ​​»anatomisch correcte» versie te creëren, vertrouwde de eigenaar van het bedrijf de ontwikkeling van de radiatordecoratie toe aan de beeldhouwer Bill Rankin. De mascotte werd geperfectioneerd door auto-illustrator Frederick Gordon Crosby en geïntroduceerd in 1938. Het werd ook de basis voor de meeste Jaguar-emblemen.

1922 — 1945

Swallow Sidecar Company Logo 1922-1945

De voorganger van het bedrijf dat nu eigenaar is van het merk Jaguar, maakte in het verleden gemotoriseerde kinderwagens en heette de Swallow Sidecar. Het logo bestond uit verschillende delen: in het midden was er een blauwe cirkel met een rode cirkelvormige rand en een gele inscriptie «Swallow Sidecar Company», en langs de randen waren er twee vogelvleugels met veren.

1945 — 2001

Jaguar Logo 1945-2001

In 1945 hernoemde William Lyons zijn bedrijf tot Jaguar Cars Ltd, zodat de afkorting ‘SS’ niet aan de Tweede Wereldoorlog zou doen denken. Tegelijkertijd werd het embleem aangenomen, dat in de jaren tachtig werd ontvangen. onofficiële naam The Leaper. Een andere versie van haar naam is Leaping Jaguar. Het was het profiel van een motorkapmascotte: het beeld van een roofdier op het moment van een sprong. Ter illustratie gebruikten de ontwerpers slechts twee kleuren: zwart (omtrek) en wit (basis). Onderaan bevond zich het donkergroene JAGUAR-opschrift, bestaande uit petten met korte en scherpe schreven.

2001 — 2012

Jaguar Logo 2001-2012

Ford Motor Company, dat sinds 1989 eigenaar is van het merk Jaguar, fuseerde het in 2002 met Land Rover en vormde Jaguar Land Rover Limited. Vervolgens heeft ze het logo bijgewerkt, waarvoor ze de hulp inroepen van The Partners. Ontwerpers bestudeerden veel wapenschilden om te begrijpen hoe heraldische dieren eruit zien. Daarna creëerde een professionele beeldhouwer een automascotte, waardoor deze subtieler, dynamischer en gracieuzer werd. Hij was het die de basis werd voor het nieuwe embleem. Het lettertype is ook veranderd: de vetgedrukte schreef is vervangen door het groteske.

2012 — heden

Jaguar Logo 2012-vandaag

Het huidige logo is in wezen een gescand en 3D-gedigitaliseerd Leaping Jaguar-beeldje. Het heeft een slagschaduw en een metalen vulling waardoor de afbeelding er driedimensionaal uitziet. De aangrenzende inscriptie is in dezelfde stijl ontworpen, met de letters gecomprimeerd en horizontaal uitgerekt.

De mascotte van het bedrijf wordt alleen als embleem gebruikt en is niet langer te vinden op de kappen van nieuwe auto’s. Dit komt door een wet die in 2005 door de Europese Unie is aangenomen voor de veiligheid van voetgangers. De fabrikant blijft echter het iconische symbool op de grille, de wielen en de achterkant van de auto plaatsen, waardoor de Leaping Jaguar een platte vorm krijgt. Soms zie je op de grill nog een icoon: het hoofd van een brullende jaguar in een cirkel.

Het dier staat in ieder geval voor kracht, elegantie en gratie. In het hoofdlogo bereidt het roofdier zich voor op een snelle sprong, dus het beeld ziet er dynamisch uit. Snelheid wordt het best bepaald door elegante Jaguar-voertuigen.

Logo lettertype en kleuren

Logo Jaguar

 

Tot 2001 gebruikte het bedrijf een schreeflettertype dat nu bekend staat als Jaguar JC. Het bedrijf schakelde vervolgens over op een schreefloos lettertype en koos voor een aangepaste versie van Optima. De auteur van de originele versie is Hermann Zapf. Hij creëerde Optima in 1958, geïnspireerd door de inscripties op de grafstenen uit de Renaissance.

Het huidige logo heeft een metallic vulling, dus het woord «JAGUAR» is vormgegeven zoals de letters op XJ-voertuigen. Het is geschreven in een bedrijfslettertype dat is ontwikkeld door de typografische studio Fontsmith.

Jaguar Logo

De dominante kleuren zijn grijs en zilver in verschillende tinten. Extra zijn wit en zwart. Het verloop geeft het beeld plasticiteit en dynamiek, waardoor het lijkt op de oude Leaping Jaguar-motorkapmascotte. Het koude palet creëert het effect van een metaalachtige glans en wordt geassocieerd met luxe, adel en moderniteit.

Waar staat het Jaguar-logo voor?

Het silhouet van een springend roofdier op het Jaguar-logo staat voor extreme snelheid, omdat dit het belangrijkste kenmerk is van de auto's die onder dit merk worden geproduceerd. En het dier symboliseert snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en superioriteit. Het laat zien dat Jaguar-auto's niet bang zijn voor concurrentie en de wegen domineren.

Waarom heeft Jaguar zijn logo gewijzigd?

Jaguar heeft zijn logo gewijzigd om het radiatorbeeldje te herdenken, dat onlangs om veiligheidsredenen voor voetgangers is verboden. Het bedrijf digitaliseerde het silhouet van de mascotte en maakte er een driedimensionaal beeld van, met behoud van alle proporties en zilverglans.