BMW Logo

BMW Logo

BMW staat voor Bayerische Motoren Werke AG. Het is een wereldberoemde fabrikant van auto’s, ATV’s, motorfietsen en motoren en bekleedt een leidende positie in de branche. Gelegen in de stad München (Beieren, Duitsland). Verscheen in maart 1916. Stichtte Franz Josef Popp, Camillo Castiglioni en Karl Rapp.

Betekenis en geschiedenis

BMW Logo Geschiedenis

Wat is BMW?

BMW is een afkorting voor Bayerische Motoren Werke AG en is samen met Rolls-Royce en Mini een van haar merken. Het Duitse autobedrijf werd opgericht in 1916 en begon met de productie van vliegtuigmotoren. Ze produceerde haar eerste auto in 1928.

Het BMW-logo pronkt op de motorkappen van alle merkvoertuigen, wat de hoge status van de eigenaren aangeeft. Dit is een uitzonderlijk teken dat perfect past bij de slogan «Freude am Fahren», wat in het Duits «Joy of Driving» betekent.

Het originele assortiment van het Duitse bedrijf omvatte vliegtuigmotoren, dus ze hadden een directe invloed op het logo. De debuutversie bestond uit een cirkel verdeeld in vier identieke sectoren blauw en wit, een zwarte rand en het opschrift “BMW”. In feite was het een vliegtuigpropeller tegen een blauwe hemel.

Maar na de Eerste Wereldoorlog werd Duitsland verboden vliegtuigen te vervaardigen, dus de fabriek werd opnieuw opgeleid en begon landbouwwerktuigen en remmen voor treinen te produceren. En tot slot, in 1923, had hij zijn debuutmotorfiets met een blauw-wit BMW-logo. Zo begon een nieuw tijdperk van branding.

Na 5 jaar kocht het bedrijf de autofabriek in Eisenach en startte de productie van zijn eerste auto genaamd Dixi. Halverwege de jaren dertig was BMW uitgegroeid tot een enorm industrieel conglomeraat in Beieren en werd het bedrijf het grootste industriële consortium in Europa. En haar logo werd nu beschouwd als een teken van prestige en hoge status.

1913 — 1917

RAPP Motorenwerke Logo 1913-1917

RAPP Motorenwerke is een bedrijf op wiens capaciteiten later de moderne reus van de auto-industrie zal ontstaan. Bedrijfslogo een paardensymbool in een cirkel.

1917 — 1936

BMW Logo 1917-1936

De debuutversie is gebaseerd op het icoon dat is overgegaan van de voorganger van BMW — het bedrijf RAPP. Het was een cirkel met in het midden een paard, omgeven door een brede strook waarin de naam van de onderneming was gegraveerd. De tekstlay-out en het lettertype bleven hetzelfde als in het prototype. Maar het beeld van het paard verdween — in plaats van hem verschenen geïmproviseerde vliegtuigbladen in de kleuren van de Beierse vlag.

Bovendien bevestigt de symboliek van het merk: een goed design blijft voor altijd. Sinds vele jaren is het bedrijfslogo niet veel veranderd. Kleine aanpassingen hadden alleen betrekking op het lettertype en variaties op de blauwe tint.

1923 — 1953

BMW Logo 1923-1953

Gedurende deze periode werd het eerste serieuze herontwerp van het logo ondernomen. Elk element heeft een donker gouden rand. Bovendien is blauw intens geworden en is het lettertype breed en vet geworden.

1936 — 1963

BMW Logo 1936-1963

In 1936 veranderden ontwerpers de dikke randen in dun wit, waardoor het logo visueel lichter werd. En ze gebruikten hemelsblauw in plaats van blauw en herdefinieerden de kleur van de afkorting, waardoor het een contrasterend licht was tegen een donkere achtergrond.

1963 — 1997

BMW Logo 1963-1997

Dit logo kreeg een ander lettertype en een bijna kobalttint.

1970 — 1989

BMW Logo 1970-1989

Tijdens deze periode gebruikte BMW, dat deelnam aan sportraces, een ander logo om de sport te scheiden van de mainstream van het bedrijf.

1997 — 2020

BMW Logo 1997-2020

Deze periode wordt gekenmerkt door het uiterlijk van een bolvormig volume midden en een metaalachtige glans op de zwarte rand. Het 3D-effect werd bereikt door de dunne lijnen in het midden en de glans bij de letter “B”.

2020 — heden

BMW Logo 2020-....

De moderne versie heeft de grootste veranderingen ondergaan. In plaats van een brede zwarte streep wordt nu lichtzilver afgebeeld. Het volume-element is verdwenen. Rond de ring loopt een dun frame. De blauwe kleur wordt weer versterkt.

Logo lettertype en kleuren

Logo BMW

Het huidige BMW-logo wordt beschouwd als een van de meest succesvolle in de auto-industrie, dus er is weinig veranderd. Evolutie betrof slechts kleine details. Het grafische teken bestond altijd uit een donkere cirkel met de verkorte naam van het bedrijf. En de kern was oorspronkelijk verdeeld in vier identieke fragmenten met afwisselend gekleurde sectoren.

Ook het merkpalet bleef nagenoeg ongewijzigd, binnen de nationale kleuren van Beieren. Zwart is de personificatie van elegantie en klassiekers, wit is een symbool van zuiverheid en aantrekkelijkheid, blauw is een teken van betrouwbaarheid en technische kracht, zilver is een link naar metaal en metalen producten.

Het lettertype dat in de huidige versie werd gebruikt, verscheen in 1953, hoewel het in die tijd was afgesneden. Maar na 10 jaar werden de schilfers verwijderd en werd gekozen voor de Helvetica Black Condensed — een strikt, soepel lettertype dat perfect in de auto-industrie past.

Wat symboliseert het BMW-logo?

De mening dat het BMW-logo staat voor een propeller is niet waar. Het was eigenlijk gemodelleerd naar de vlag en het embleem van de Vrijstaat Beieren, maar aangezien de wet het gebruik van staatssymbolen als emblemen verbood, moesten de ontwerpers een reeks abstracte figuren op het schild afbeelden, met behoud van het witte en azuurblauwe kleurenschema.

Wat is de verborgen betekenis in het BMW-logo?

Het ronde schild met veelkleurige driehoeken stelt de vlag van de Vrijstaat Beieren voor, ondanks het feit dat het geen driehoeken bevat, maar ruiten. Maar het kleurenschema is volledig consistent: de ontwerpers combineerden wit en azuurblauw.

Wat is het eigenlijke symbool van de BMW-auto?

Momenteel heeft het automerk BMW een rondel logo. Het bestaat uit een centrale cirkel die vier verbonden driehoeken bevat: twee witte en twee azuurblauwe. En in de ring gevormd door een deel van de grote buitenste cirkel, staat de naam van de fabrikant geschreven. Alle contouren en letters zijn grijs, basis is wit.