Starz Logo

Starz Logo

Starz is een Amerikaans kabel- en satelliettelevisienetwerk met een brede binnenlandse dekking. Het werd in februari 1994 opgericht door ondernemer John J. Sie en heette oorspronkelijk Encore. Nu is het de grootste omroepdienst, met veel ondergeschikte televisiediensten die sportevenementen, films uit verschillende jaren, nieuws, amusementshows, kinderprogramma’s, humor en nog veel meer uitzenden. Het is in wezen een bijkantoor en is eigendom van Lions Gate Entertainment. Het hoofdkantoor is gevestigd in Meridian, Colorado.

Betekenis en geschiedenis

Starz Logo Geschiedenis

De opening van een nieuw netwerk met eigen logo vond plaats op 02/01/1994 om precies 20.00 uur. Ze debuteerde met twee melodrama’s — «The Crying Game» en «Scent of a Woman», twee jaar eerder uitgebracht. Aanvankelijk werkte de dienst als een joint venture tussen TCI en Liberty Media, die onder zeggenschap stond van John Malone.

Opgemerkt moet worden dat het kanaal is opgevat als een kanaal met meerdere netwerken, met veel extra vertakkingen op basis van onderwerpen en interesses, wat tot uiting kwam in de identiteit. In de loop van de ontwikkeling verschenen er een groot aantal dochterondernemingen, die één naam aannamen. In 1996 werd Starz bekeken door ongeveer 3 miljoen abonnees. Maar desondanks leed de betaalde televisiedienst in de eerste jaren van haar werking enorme verliezen en werd ze vele malen geherstructureerd met een verandering van logo.

Als gevolg daarvan telde het abonneebestand tegen het einde van de lente van 1998 meer dan 7,5 miljoen huishoudens die geabonneerd waren op satelliet- of kabeltelevisie. En elke belangrijke fase van de reorganisatie van het kanaal ging gepaard met een herontwerp van de logo’s, waarvan hij er vier had.

1994 — 2005

Starz Logo 1994-2005

Het allereerste logo bestond uit twee delen: een tekst met de naam van de televisiedienst en een handgetekend pictogram dat de naam van het kanaal visualiseerde. Om het sterrendom van het nieuwe netwerk te benadrukken, gebruikten de ontwikkelaars een ongebruikelijk lettertype — onevenredig langwerpig, met scherpe hoeken en rechte lijnen. Daarom leken de letters op gestileerde stralen van sterren.

Het enige vloeiende symbool was «S», maar het leek ook meer op een kronkelende strook. Er stond een uitroepteken aan het einde van het hoofdletterwoord «Starz». Boven de inscriptie stond een dubbele ster: wit op zwart, wat de indruk wekte dat er een licht silhouet was uitgehouwen tegen een donkere achtergrond.

2005 — 2008

Starz Logo 2005-2008

Eind maart 2005 had de moederdienst verschillende vestigingen en om zijn eigenheid aan te geven, veranderde de hoofdzender zijn logo. Het is ontwikkeld door PMcD Design en Landor Associates. Ze stelden een met de hand getekende ster voor, die in drie slagen werd uitgevoerd: in de vorm van de Latijnse letter «V», het wiskundige teken «>» en een diagonale lijn. De auteurs kozen ook voor een nieuwe schrijfstijl, waarbij ze het afgeronde Helvetica Bold-lettertype gebruikten in plaats van langwerpige hoekige tekens. In deze versie was het woord «starz» in kleine letters.

2008 — 2016

Starz Logo 2008-2016

Een ander herontwerp bracht belangrijke wijzigingen aan het logo met zich mee. Nu was de ster niet met vijf, maar met vier stralen die door de naam braken. Vertegenwoordigers van Troika Design Group hebben het precies in het woord «starz» geplaatst — tussen de letters «a» en «r». Als gevolg hiervan zagen alle tekens in de inscriptie er ongebruikelijk uit: bij ‘t’ ontbrak de linkerkant van de dwarsbalk, ‘a’ was verdeeld in twee segmenten, het onderste deel van ‘r’ was gescheiden van het bovenste en ‘ z «werd schuin. Er was praktisch geen tussenruimte tussen de letters, dus sommigen kwamen op verschillende punten samen.

2016 — heden

Starz Logo 2016-vandaag

Het huidige logo is ook ontworpen door Troika Design Group. Ze verwijderde de ster en liet alleen het woord «starz» achter. Dit komt door het feit dat het netwerk een rebranding heeft ondergaan en een nieuwe naam heeft gekregen: Starz Encore. Bovendien hebben de auteurs de inscripties teruggezet in hoofdletters, waardoor ze dun, goed leesbaar en breed zijn ingesprongen.

Logo lettertype en kleuren

Starz Logo

Het Starz-logo heeft verschillende grote transformaties ondergaan, die vooral van invloed waren op de presentatiestijl van de naam van de tv-dienst. De eerste en laatste opties hebben dunne hoofdletters, de tweede en derde hebben brede kleine letters. Het grafische gedeelte ontbreekt alleen in het huidige logo en wordt in alle andere gevallen op verschillende manieren gespeeld. De ster had dus de vorm van een dubbel zwart-wit silhouet, een lijnachtig patroon en in de vorm van stralen die door de inscriptie heen te zien zijn.

Logo Starz

Het debuutembleem is geschreven in een grotesk gestileerde Zingende Bold Typodermic door Fonts Inc. De tweede versie bevat het lettertype Helvetica Bold, dat een echo is van Foundation Sans Black van FontSite Inc. Het logo gebruikt nu een gekarteld lettertype dat lijkt op het commerciële Noyh Geometric Heavy (door Typesketchbook).

Maar het kleurenpalet is stabiel: het is altijd monochroom gebleven en bestond uit zwarte letters op een witte achtergrond. De enige uitzondering is de blauwe ster in de tweede versie van het logo.