Starfleet Logo

Starfleet Logo

Starfleet is een mythische organisatie uit de film Star Trek. Het wordt beheerd door de Verenigde Federatie van Planeten, die zich bezighoudt met verkenning van de diepe ruimte, diplomatieke contacten, vredeshandhaving, defensie en wetenschappelijk onderzoek. Ook al maakt de dienst deel uit van de Federatie, het dateert van vóór haar: volgens de legende uit de televisieserie Star Trek: Enterprise was Starfleet een aards project. Daarom is het grootste deel van het team (hoofdkantoor en mensen) op aarde. Het algemene hoofdkantoor is gevestigd in San Francisco, waarvan het prototype een echte stad met dezelfde naam was. De fictieve organisatie bestaat uit verschillende afdelingen: een diplomatieke missie, een onderzoeksafdeling en de krijgsmacht. Het heeft ook een academie, een technisch korps, een commando, een analysedienst, een medische afdeling en een tactische dienst.

Betekenis en geschiedenis

Logo Starfleet

Verschillende afleveringen van Star Trek: Enterprise zeggen dat de fictieve gemeenschap tussen 2112 en 2136 begon te werken. Daarna financierde het het onderzoek van wetenschappers Z. Cochrane en H. Archer. Het resultaat van de samenwerking was de succesvolle lancering van het Warp-3-ruimtevaartuig in de jaren 40 van de 22e eeuw.

In een fictief bedrijf dienen niet alleen aardbewoners, maar ook vertegenwoordigers van andere rassen. En niet allemaal zijn ze burgers van de Federatie. Starfleet is loyaal aan deze kwestie en accepteert degenen die willen dienen en aan professionele vereisten willen voldoen. Voor niet-staatsburgers is een aanbeveling van een actieve functionaris voldoende. Daarom zijn er onder haar leden Bajorans, Andorians, Klingons, Trills, Bolians, Betazoids, Ferengi en vele anderen.

Ze houden zich bezig met wetenschappelijke ontwikkelingen en voeren diplomatieke missies uit, voeren kolonisatie uit, reageren op noodsignalen, vervoeren burgers van planeet naar planeet en beschermen tegen dreigingen van buitenaf. Later werd er een militaire functie aan toegevoegd. De militarisering van Starfleet begon na contact met een agressief en vijandig ras.

Alle attributen van de organisatie, strepen, punthaken en andere markeringen zijn versierd met een enkel embleem. Het weerspiegelt het concept van dienstbaarheid en is de materiële belichaming van zijn nobele doelen. Interessant is dat dit logo in de echte wereld zo populair is dat het was gebaseerd op het insigne van de Space Force, de actieve divisie van de Amerikaanse strijdkrachten. Maar het management en de ontwikkelaars ontkennen dit feit, hoewel de overeenkomst tussen hen duidelijk is, zowel in vorm, als in elementen, en in structuur.

De Starfleet-identiteit bestaat uit een rond symbool, het klassieke aardse rondel, dat het meest wordt gebruikt in de heraldiek. In het midden bevindt zich een driehoekig element met scherpe uiteinden en een uitgekiende uitsnede. Hoewel het lijkt op een boemerang of een naar boven gerichte raket, volgt het eigenlijk de contouren van de Marsduinen — ze zijn letterlijk identiek. De lagere snede verdeelt de structuur in twee ongelijke helften: het linkerbeen is veel breder dan het rechterbeen. In het midden is een opening in de vorm van een vijfpuntige ster met een langwerpige bovenbalk uitgehouwen. Er is een fragment van het heelal met witte stippen doorheen zichtbaar — plaatsers van planeten, andere werelden en sterrenstelsels.

Het bord is omgeven door een baan — een taps toelopende lijn van lichtrood. Het begint achter de centrale figuur en eindigt bij een grote stip die de opschriften op een brede strook scheidt. Bovenaan staat de zin «Starfleet Command», onderaan staat «United Federation of Planets». De letters zijn hoofdletters, bedrukt, met schreven. De buitenste cirkel heeft, net als de middelste, een bypass-ring van dezelfde kleur. Het verschil tussen hen is alleen in dikte: de eerste is bijna twee keer zo breed als de tweede. De achtergrond voor tekst en grafische elementen is de donkerblauwe kleur van de diepe ruimte.

Logo lettertype en kleuren

Starfleet Logo

Hoewel de prequels van de Star Trek-serie een groep individuele lettertypen met dezelfde naam gebruiken, en het embleem van een fictieve organisatie een echt aarde-lettertype gebruikt. Het is identiek aan die gebruikt in de symbolen van de Amerikaanse organisatie Space Force. Dit zijn klassieke gedrukte letters van gemiddelde dikte met miniatuur scherp gevormde schreven.

Het kleurenpalet van het logo weerspiegelt de basistinten van de ruimte: donkerblauw, wit, rood. Het bord bevat ook grijs in het gradiëntspectrum — van glanzend chroom tot verzadigd grafiet.