Star Wars Rebel Logo

Star Wars Rebel Logo

Star Wars Rebel is een fantasy-tv-serie gepresenteerd in 3D. De gebeurtenissen lopen vooruit op die van de originele film. In feite is dit een prequel die zich afspeelt rond het Galactic Empire — vijf jaar voor de hoofdactie, weerspiegeld in Star Wars. Het beslaat de periode van de donkere tijden, toen de keizerlijke troepen op de Jedi jaagden, en toen een grootschalige opstand net begon. De maker is Lucasfilm Animation. Hij maakte een cartoon in de stijl van de hoofdtrilogie van Ralph McQuarrie en introduceerde nieuwe personages. Het werk werd goed ontvangen door het publiek en werd genomineerd voor verschillende prijzen: voor de beste animatieserie en voor het uitstekende project voor een kinderpubliek (als onderdeel van de Primetime Emmy Award). Het programma won ook de Best Animated Television Series Saturn Award. De release van het debuutseizoen dateert van 2014, de finale — 2018. De film heeft in totaal vijf delen.

Betekenis en geschiedenis

Logo Star Wars Rebel

Gebeurtenissen vinden plaats 14 jaar nadat de Jedi Order en de Galactische Republiek werden verslagen — ten tijde van de hoogtijdagen van het Galactische Rijk. De plot wordt gepresenteerd als in Revenge of the Sith. Volgens het scenario verenigt een groep rebellen, bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende rassen en klassen, zich en begint geheime operaties. Ze zijn gericht tegen de keizerlijke troepen op de planeet Lothal, evenals tegen andere werelden die worden bedreigd door slavernij door het rijk. De samenzwering vindt plaats op het lichtschip Ghost.

Om het publiek de hoofdpersonen en de gang van zaken te laten begrijpen, lanceerden de auteurs bovendien hulpprojecten. Onder hen zijn strips, films, romans, videogames. Deze mediaproducten gebruiken de personages, locaties, details en verhaallijnen die betrokken zijn bij de belangrijkste animatieserie. Het eerste seizoen werd uitgebracht in de herfst van 2014, het tweede — in de zomer van 2015. Het derde deel verscheen in het najaar van 2016, het vierde — in 2017 het vijfde — in het voorjaar van 2018. Elk van hen had een originele identiteit die alle series tot één geheel verenigde.

De tekstintro is vormgegeven in de stijl van de prototypefilm met de toevoeging «Rebels». De titel is verdeeld in drie regels, de een boven de ander. Bovenaan staat de uitdrukking «Star Wars» in hoofdletters met ronde «S»-letters, en onderaan staat «Rebels» met uitgesneden tekens uit het militaire stencil. Het eerste deel is zwart geverfd en geplaatst op een geelrode achtergrond, het tweede is oranje en speelt zich af op een zwarte ondergrond. In feite zijn dit twee rechthoeken die in een enkel frame zijn genomen.

De symboliek bestond ook uit een grafisch element — de beroemde feniksvogel. Haar silhouet had de vorm van een omgekeerde halve maan en leek op scherpe wapens — bijvoorbeeld de Japanse shuriken en de Viking-bijl. De rechter- en linkeruiteinden zijn puntig, het midden is afgerond en bovenaan is een fleur-de-lis afgebeeld (een van de meest populaire wapenfiguren). In feite zijn dit de vleugels van een vogel, zijn kop en kuif. De look is geïnspireerd op graffiti van de Mandaloriaanse kunstenaar en wapenexpert Sabine Wren (uit de Rebel-serie).

Logo lettertype en kleuren

Star Wars Rebel Logo

Het logo (op het opstartscherm) gebruikt een strikt lettertype met vloeiende overgangen tussen «S» en «T», «R» en «S». Dit is een aanpassing van Helvetica Black, speciaal ontworpen voor de film die het prototype werd van de animatieserie — Star Wars. Het onderste woord «Rebellen» is geschreven in een ander lettertype — stencil, dat doet denken aan militaire stijl.

Het corporate palet van het logo is eentonig, wat de ernst van de film benadrukt en de situatie escaleert, waardoor er formidabele evenementen plaatsvinden. Zwart is eigenlijk overal. In de titels van de cartoon wordt het embleem aangevuld met een fel geel dat vervaagt naar oranje om de ontroering van het complot met de proteststrijd weer te geven.