SpongeBob Logo

SpongeBob Logo

SpongeBob SquarePants is een wereldberoemde animatieserie van Nickelodeon. Sinds het debuut in 1999 is de show uitgegroeid tot een retailfranchise van meerdere miljarden dollars. Althans dat was vroeger het geval, toen elke aflevering meer dan drie miljoen kijkers trok. Fred Seibert, het hoofd van de entertainmentindustrie, vergeleek SpongeBob zelfs met Disney-tekenfilmfiguren en noemde hem een ​​moderne Bugs Bunny, die vroeger ook ongelooflijk populair was. Een cartoon over de hersenloze avonturen van een zeespons en zijn vrienden heeft het publiek van Nickelodeon vergroot, omdat het is ontworpen voor kinderen van verschillende leeftijden. Over het algemeen is de serie gericht op een zeer brede demografische groep, omdat er grappen in zijn verwerkt die alleen volwassenen kunnen begrijpen.

Betekenis en geschiedenis

SpongeBob Logo Geschiedenis

Het personage en de tekenfilm van SpongeBob SquarePants met dezelfde naam hebben geleid tot een multimediafranchise die 13 seizoenen beslaat, meerdere videogames, muziekcompilaties, verschillende films, merchandise en zelfs een Broadway-musical. Het originele verhaal is bedacht door Stephen Hillenburg, een leraar oceanografie die een onderwaterstrip heeft gemaakt om leerlingen kennis te laten maken met de bewoners van de getijdenpoelen. Maar geen enkele uitgever wilde het publiceren.

Naarmate de tijd verstreek, besloot Stephen een professionele animator te worden en studeerde hij af aan het instituut. Joe Murray hield zo van zijn afstudeerfilm dat de beroemde producent hem uitnodigde om regisseur te worden. Dus Hillenburg stapte in de animatiestudio Nickelodeon. Een van zijn collega’s las zijn oude strip en zei dat het een prima basis was voor een tekenfilm. De oceanograaf greep het voorgestelde idee aan en begon de karakters te ontwikkelen. Hij gaf de hoofdpersoon het uiterlijk van een rechthoekige keukenspons. De naam SpongeBoy werd ingenomen, dus de maker moest snel op zoek naar een vervanger. Hij behield het eerste deel van de naam zodat niemand het karakter voor een stuk kaas zou verwarren, en voegde de achternaam SquarePants toe.

Een van de inspiratiebronnen voor de cartoon was de Polynesische cultuur, waarin afbeeldingen van ananas veel voorkomen. Daarom leeft de hoofdpersoon in een exotische vrucht, wat ook overeenkomt met zijn optimistische karakter. Aan het einde van seizoen 3 verliet Hillenburg zijn positie als showrunner en dit beïnvloedde de stijl van de animatieserie. Fans vonden de verandering niet leuk. Ze besloten zelfs dat SpongeBob stierf in de film en nu speelt iemand anders zijn rol. Ondanks de geleidelijke afname van de populariteit van het project, heeft Nickelodeon geen haast om het te sluiten. Dit is tenslotte de langstlevende animatieserie met een hoge rating in heel Amerika.

Miljarden mensen uit de VS en andere landen van de wereld kennen het logo goed. Het past bij de tekenfilmstijl van de show en bevat de volledige titel. In totaal waren er drie versies van handelsmerken, de eerste verscheen in 1999 en de laatste in 2018.

1999 — 2008

SpongeBob Logo 1999-2008

Het vroege logo van de franchise was tweedimensionaal. Het bestond uit een gele «SpongeBob SquarePants»-letters tegen een blauwe wolkvormige figuur met een donkerblauwe omtrek. Gezien de bijzonderheden van de plot, was het geen wolk, maar een wazige druppel water. Het eerste woord stond bovenaan. Hiervoor werd een individueel handgetekend lettertype met ongelijke springletters gebruikt. Het tweede deel van de titel is onderaan in een blauwe rechthoek geplaatst. Het bevatte een wirwar van hoofdletters en kleine letters met gekartelde randen. De blauwe «wolk» was geen enkele kleur: hij werd doorkruist door verticale golven van verschillende tinten, aangevuld met een donkerblauw silhouet van een bloem.

2008 — heden

SpongeBob Logo 2008-vandaag

Na lange tijd het 2D-logo te hebben gebruikt, besloten de ontwerpers om een ​​3D-versie te maken, omdat de stijl van de animatieserie zelf al lang geleden is veranderd. Allereerst hebben ze het woord «SpongeBob» gemoderniseerd, zodat elk element eruitziet als een kleine keukenspons met een poreuze structuur. Om dit te doen, werden ovale «gaten» en uitstekende zijkanten toegevoegd, wat het inscriptievolume gaf. Wat betreft de tweede regel («SquarePants»), deze is meer gestroomlijnd geworden. De ontwikkelaars hebben alle letters omgezet in hoofdletters en het oude lettertype veranderd in een vetgedrukte schreefloze letter met afgeronde binnenhoeken.

De veelkleurige golven zijn verdwenen — nu is de basis geschilderd in één tint blauw, behalve de donkere contouren en schaduwen die de titel van de animatieserie werpt. Er zijn ook lichtere elementen zoals bloemsilhouetten aan beide zijden van de tekst en een witte glans op de rand. In 2018 kwam dit embleem in de categorie van secundaire.

2018 – heden

SpongeBob Logo 2018

Aan de vooravond van het 20-jarig jubileum van de show hebben de ontwikkelaars het logo bijgewerkt met het Nickelodeon-handelsmerk, de beroemde oranje letters in ronde schreefloze letters. Tegelijkertijd is de rest van de structuur niet veranderd, behalve dat de hoofdtinten een orde van grootte lichter zijn geworden.

Polynesische motieven zijn terug te vinden in het ontwerp van het embleem — voornamelijk vanwege het kleurrijke palet en de ongebruikelijke bloemen met vijf bloembladen. De achtergrondontwerper van de serie, Kenny Pittenger, legde uit dat de bloemen als wolken zouden hebben gewerkt als de personages niet in de onderwaterwereld leefden. En dus is het gewoon een ongewoon decor, dat doet denken aan het patroon van een Hawaiiaans overhemd.

Logo lettertype en kleuren

SpongeBob Logo

Als alles duidelijk is met het woord «nickelodeon» (het gebruikt het kenmerkende lettertype van Nickelodeon TV), dan roepen de rest van de inscripties veel vragen op. De eerste helft van de titel van de animatieserie bestaat uit individuele glyphs. Fans hebben er bizarre tekenfilmlettertypen op gebaseerd: Blob Spongey Lowercase van Heaven Castro, Spongeboy van SoulfurFTG, Krabby Patty van Seil. Wat betreft het woord «SquarePants», het is geschreven in een aangepaste versie van het Las Vegas Jackpot-lettertype. De ontwerpers veranderden alleen de hoofdletter «Q» en veranderden de diagonale lijn in een lange horizontale streep.

Logo SpongeBob

Het kleurenschema van het SpongeBob SquarePants-logo komt overeen met het palet van de animatieserie. De letters in het eerste woord zijn geschilderd in twee tinten geel en lijken over het algemeen op de hoofdpersoon. En de basis is zo blauw als de omringende ruimte in de onderwaterwereld. Alleen de traditioneel oranje «nickelodeon»-inscriptie en een donkerblauwe plaat met witte tekst vallen op in het totaalbeeld.