Spiderman Logo

Spider-Man LogoSpiderman is de superheldennaam van het personage dat in het «gewone leven» Peter Parker wordt genoemd. De mediafranchise heeft dezelfde naam, geassocieerd met de hoofdrolspeler van de stripserie. De maker van de originele afbeelding is Stanley Martin Lieber, scenarioschrijver en redacteur van de grote Amerikaanse uitgeverij Marvel Comics. Het door hem voorgestelde idee werd belichaamd door de kunstenaar Stephen J. (Steve) Ditko. Hij ontwierp ook het Spiderman-kostuum en het embleem.

Betekenis en geschiedenis

Spiderman Logo Geschiedenis

De logo’s van superheld Spiderman en de mediafranchise Spiderman zijn twee totaal verschillende dingen. Aan de ene kant staat een personage uit een fictieve wereld wiens kostuum is versierd met een afbeelding van een spin. Aan de andere kant is er het hele universum, niet alleen vertegenwoordigd door strips, maar ook door lange films, tekenfilms, tv-series, videogames en zelfs theatervoorstellingen.

1963 — 1979

Spider Man Logo 1963-1979

Op de covers van de eerste Spiderman-strips stond de titel van de serie: heldergeel, met oranje contouren, lichtjes naar boven gebogen. Het ontwerp werd verzorgd door kunstenaars die betrokken waren bij het tekenen van het avonturenverhaal. Dit alles met goedkeuring van de uitgeverij Marvel Comics.

1979 — 1985

Spider Man Logo 1979-1985

In 1979 veranderden de ontwikkelaars de stijl van de letters. Ze maakten de letters wit, omringden ze met brede roodoranje contouren en schikten de titel van de strip in een boog. Een ongebruikelijke visuele component was een licht verloop waardoor het er kinderachtig uitzag.

1985 — 1990

Spider Man Logo 1985-1990

1985 bracht nog een verandering in het logo. Gedurende de volgende vijf jaar werd een versie met een schuin SPIDER-MAN-opschrift gebruikt. De speciaal geselecteerde verhoudingen gaven de indruk dat de woorden naar voren vielen. Tegelijkertijd creëerde het uitzicht van bovenaf een gevoel van zwaarte, indruk, stevigheid. De letters waren oranje met brede gele randen. Op de voorgrond, recht tegenover de «M», beeldden de kunstenaars een spin af die aan een spinnenweb hing.

1990 — 1994

Spider Man Logo 1990-1994

1994 — 2005

Spider Man Logo 1994-2005

De strip begon aan populariteit te winnen, dus besloot de Marvel Films Animation-studio om er een animatieserie op te maken. In 1994 zagen kijkers Spider-Man: The Animated Series voor het eerst op de schermen. Tegelijkertijd werd zijn embleem gepresenteerd: de ongelijke inscriptie «SPIDER-MAN», uitgevoerd in een individueel schreeflettertype. De onderste delen van de letters waren scherp, trillend en onevenredig lang.

De basisversie gebruikte wit voor de collocatie en zwart en donkerrood voor de contouren. Maar er was nog een andere optie — met een gele inscriptie en een oranje omtrek. Hij werd aangevuld met een tekening van een superheld in zijn kostuum.

2005 — heden

Spider Man Logo 2005-vandaag

Het logo, dat nog steeds in gebruik is, werd in 2005 geïntroduceerd. In vergelijking met eerdere versies oogt het moderner, omdat de ontwerpers aandacht hebben besteed aan symmetrie en duidelijkheid van lijnen, wat eerder niet werd waargenomen. Maar tegelijkertijd kan de inscriptie niet helemaal gelijk worden genoemd: de eerste en laatste letters steken naar beneden uit en vormen een soort boog. Soms wordt de naam van de mediafranchise aangevuld met de merknaam Marvel.

Logo lettertype en kleuren

Spider Man Logo

Het Spiderman-personage draagt ​​een kostuum met een spin afgebeeld op zijn borst. Dit is het beroemde superheldenlogo, dat, als het ooit zou zijn, maar een klein beetje is veranderd. Kunstenaars experimenteerden met de kleur en grootte zonder het totale concept te beïnvloeden. Aanvankelijk was het zwart, maar in 1984 werd het wit gemaakt. In 1988 keerde de donkere versie weer terug. Het werd gebruikt tot 1994, toen een andere ontwerper een rode spin tekende. In 2013 verscheen een bord met een groot insect op het pak, dat onevenredig lange benen had. De auteur en ontwikkelaar is Humberto Ramos.

Het logo van de mediafranchise is de inscriptie «SPIDER-MAN». Het heeft een moderne twist in een persoonlijk schreefloos lettertype. Doordat de letters in het bovenste gedeelte ietwat versmald zijn, lijkt het alsof de woorden op een hellend vlak liggen.

Het palet bevat slechts drie kleuren: wit voor het lichaam, rood voor de binnenste contouren en zwart voor de buitenste rand. Overigens wordt hetzelfde kleurenschema gebruikt in het embleem van een superheld genaamd Spiderman, alleen zwart heerst daar en wit en rood fungeren als extra.