Space Jam Logo

Space Jam Logo

Space Jam is een cartoon-sport-mashup met actie-elementen. Dit is een klassieke komedie waarin Michael Jordan personages redt van de Looney Toons. Ze maakte haar debuut in het midden van de jaren negentig. en werd de meest winstgevende basketbalfilm ter wereld. En niet zozeer vanwege het NBA-icoon, maar vanwege de belangrijkste favorieten van kinderen: Daffy Duck, Bugs Bunny en andere Disney-personages. In feite was de film oorspronkelijk gericht op de jongere generatie — de millennials, dus creëerden de ontwikkelaars de Space Jam-website. Het bestaat nog steeds en verrast bezoekers met zijn ongebruikelijke ontwerp uit het ‘pre-Google’-tijdperk. Het is echter onlangs verplaatst naar een ander webadres om het oorspronkelijke domein te heroriënteren om reclame te maken voor de tweede film over het avontuur van de basketballer en de Looney Toons-personages. Het vervolg werd uitgebracht in juli 2021.

Betekenis en geschiedenis

Space Jam Logo Geschiedenis

De opkomst van de cultkomedie is direct gerelateerd aan de carrière van Michael Jordan. Voordat hij zich terugtrok uit de sport, probeerde hij zoveel mogelijk andere projecten te ontwikkelen om van zijn naam een ​​supermerk te maken. Tegen de achtergrond van deze ambities kreeg de basketballer ruzie met Nike, die betrokken was bij zijn promotie, en weigerde hij zijn diensten gedeeltelijk. De NBA-ster begon te werken met sponsors zonder tussenpersonen. Een van de wapenfeiten van die tijd was de film Space Jam, waarin Jordan reclame maakte voor producten van alle merken die hem financieel steunden. Deze omvatten McDonald’s restaurantketen, PepsiCo’s Gatorade dranklijn, Wheaties (General Mills) ontbijtgranen merk, Nike sneaker merk en Hanes kledingmerk.

Natuurlijk steunde Nike de atleet publiekelijk, maar in feite hield ze niet van het idee van een Hollywood-film. De medewerkers noemden Space Jam een ​​»jachtbui» en dachten dat het kwaliteitsreclame zou aantasten. Desalniettemin realiseerde Michael Jordan zijn zakelijke ambities: de komedie werd uitgebracht in 1996, met als resultaat meer dan 230 miljoen dollar.

Internetgebruikers herinnerden zich haar in 2010, toen een van de Reddit-bloggers de aandacht vestigde op het bestaan ​​van de oude Space Jam-promosite. Het bleek dat hij jarenlang niet verdween, nadat hij vier Amerikaanse presidenten had overleefd en een scherpe sprong in de technologische evolutie had gemaakt. De webresource is gemaakt in een tijdperk waarin niemand virtuele inhoud bekeek, dus ontwerpers konden ermee doen wat ze wilden.

De belangrijkste ster van de site is het filmlogo. Om precies te zijn, geen ster, maar een heel sterrenstelsel, omdat het qua structuur lijkt op iets tussen een melkwegstelsel en de banen van planeten. Dit handelsmerk debuteerde met Space Jam. Het werd iets voor de releasedatum in 1996 geïntroduceerd en werd gebruikt op de originele posters. Toen de tweede sci-fi-komedie genaamd Space Jam: A New Legacy (2021) werd uitgebracht, bleek dat de makers het originele logo-ontwerp hadden behouden en het slechts lichtjes gemoderniseerd.

De grafische compositie bestaat uit schuine concentrische ellipsen met een verloop. De letter «J» uit de titel van de film is door het midden geregen. Zo kan de inscriptie worden beschouwd als het rotatiecentrum van de planeten, de basis van de hele wereld. Aan de andere kant ziet de kleurrijke tekening eruit als een portaal naar een andere dimensie. Deze betekenis weerspiegelt de plot van de film, waar echte mensen en geanimeerde personages worden gemengd.

Logo lettertype en kleuren

Space Jam Logo

Om de tekst te verfraaien, gebruikten de makers van het logo een lettertype dat lijkt op de Lithos Black-modificatie van Carol Twombly. Het wordt gekenmerkt door brede lijnen, geometrische vormen en een groot aantal hoeken. De ontwerpers van Space Jam voegden nog meer asymmetrie toe door de letters te laten vallen en sommige lijnen onder een hoek te knippen. Bovendien zijn de elementen van de inscriptie niet alleen scheef — ze kruipen over elkaar heen, omdat de inter-letterintervallen praktisch afwezig zijn. Dit versterkt het cartoonachtige effect.

Logo Space Jam

In de originele versie zijn de concentrische ringen donkerrood geverfd met een verloop en gescheiden door dunne lichtoranje lijnen. Het midden is ook oranje. De titel van de film is groen, maar er is een extra overgang naar een gele tint. Tegelijkertijd zijn de letters omlijnd in gele contouren en werpen ze zwarte schaduwen van verschillende breedtes. Er zijn ook opties met andere kleurenschema’s: de tekst kan blauw zijn en de ringen kunnen geelbruin zijn.