Smart Logo

Smart LogoSmart is een automerk uit Duitsland en tevens een technische afdeling van Daimler AG. Het biedt kleine auto’s en brommobielen aan, die op locaties buiten het land worden geproduceerd — voornamelijk in Frankrijk en Slovenië. Ondanks het feit dat het merk een zeer moeilijk pad van vorming had, zijn zijn producten tegenwoordig in 46 landen van de wereld gewild. Het hoofdkantoor is gevestigd in Böblingen, waar het in 1994 werd geopend op initiatief van Nicolas Hayek.

Betekenis en geschiedenis

Smart Logo Geschiedenis

Het concept van het vervaardigen van ongebruikelijke auto’s van compacte afmetingen stamt uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Het werd voorgesteld door de CEO van SMH, de fabrikant van slimme horloges Swatch. Hij geloofde dat het nieuwe project zijn producten populair zou maken en de vraag ernaar zou vergroten, dus hij ging serieus op zoek naar een miniatuurmachine met elektronische personalisatiefuncties. Nicolas Hayek was ervan overtuigd dat het de niche van kleine, compacte en stijlvolle stadsauto’s goed zou vertegenwoordigen. Al snel veranderde zijn idee in het Swatchmobile-project. Hayek Engineering AG nam de technische en ontwerpkwesties over.

Maar al in de ontwikkelingsfase begreep de auteur: Swatchmobile is een bedreiging voor grote autofabrikanten. Daarom ging hij niet door concurrentie, maar door samenwerking en bood het aan aan verschillende transportfabrikanten. De startup-initiatiefnemer nam contact op met verschillende grote marktvertegenwoordigers, maar werd geweigerd.

In de zomer van 1991 had hij echter geluk: Volkswagen raakte geïnteresseerd in het project. Helaas duurde hun gezamenlijke werk niet lang: het nieuwe hoofd van de corporatie beëindigde de overeenkomst. Toen sloot het innovatieve bedrijf een contract met de fabrikant van Mercedes-Benz-auto’s — Daimler-Benz AG. Dit werd in het voorjaar van 1994 in Stuttgart aangekondigd.

Vervolgens heeft de directie eindelijk serieus nagedacht over de identiteit voor de nieuwe structuur. De naam Smart, die de basis vormt voor het logo, zorgde aanvankelijk voor veel controverse en controverse onder bestuurders. Nicolas Hayek drong aan op de opties «Swatchmobile» of «Swatch Car». Maar het management van Daimler-Benz wilde iets neutraal.

Als gevolg daarvan verscheen Smart — een acroniem dat afkomstig is van de uitdrukking «Swatch Mercedes ART». De afkorting was vroeger een werknaam en werd intern door MCC gebruikt. Het woord «Smart» is ontleend aan S (horloge) M (ercedes) Art. Voor het logo heeft de fabrikant gekozen voor kleine letters, waarbij de letter «c» wordt benadrukt, wat «schattig» en «compact» betekent. Het merk heeft momenteel slechts twee emblemen.

1998 — 2002

Smart Logo 1998-2002

Het debuutlogo verscheen later dan de datum waarop het handelsmerk werd gevormd: het verscheen pas bij de introductie van conceptueel nieuwe auto’s. Het merkteken bestaat uit de bedrijfsnaam in kleine letters, wat idealiter het concept van kleine en compacte auto’s ondersteunt. Het woord «smart» is geschreven in ronde symbolen die geen enkele scherpe hoek hebben, wat sterk doet denken aan halfronde snelwegen. De letter «r» ziet eruit als een gebogen lijn, bij de «t» is de linker helft van de dwarsbalk afgesneden, «a» wordt aangevuld met een driehoekige pijl die naar rechts wijst en beweging uitdrukt.

2002 — heden

Smart Logo 2002-vandaag

Het huidige embleem bestaat ook uit de naam van het handelsmerk, maar het is in een andere stijl gedecoreerd, omdat er naast het tekstgedeelte ook een grafische in verscheen. Aan de rechterkant staat het woord «slim». Het is lichtgrijs en tweedimensionaal (plat). Aan de linkerkant is een groot «C» -pictogram met een aanwijzer. Het is driedimensionaal, grafiet, met kleurovergangen.

Logo lettertype en kleuren

Smart Logo

Om het formaat van kleine auto’s te verslaan, koos het bedrijf voor kleine letters. Alleen de letter die in een afzonderlijk pictogram wordt gebruikt, is een hoofdletter. Dit is «C», waaraan het management twee functies heeft toegekend: dynamiek en informatie. De eerste wordt uitgedrukt door een gele driehoekige aanwijzer, de tweede — door de letter zelf, waarmee de begrippen «compact» en «schattig» worden aangeduid.

Logo Smart

Je kunt zien dat het lettertype dat in het logo wordt gebruikt erg lijkt op HoratioDMed met de «s» veranderd. Maar in feite is dit een speciaal SmartCourier-lettertype, speciaal ontworpen door Dalton Maag, Ltd.

Het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit verschillende grijstinten, waaronder die met een verloop — dit zijn grafiet, as en zilver. Naast hen wordt gouden oker gebruikt.