Ook Zweden heeft net als Amerika zijn eigen filmmakers die films en series maken. Deze omvatten SF Studios, de beroemde televisiestudio die eigendom is van de lokale mediagroep Bonnier AB. Daarvoor was het eigendom van de krant Dagens Nyheter. De filmmaatschappij werd opgericht in 1919 en heette de eerste honderd jaar Aktiebolaget Svensk Filmindustri. In 2016 werd het hernoemd om de toewijding aan continue ontwikkeling te tonen. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in Stockholm.
Betekenis en geschiedenis
SF Studios houdt zich bezig met het maken en promoten van films. Ze regisseerde de met een Oscar bekroonde film A Man Called Ove (2015) en werkte met veel Scandinavische regisseurs wiens werk universele erkenning kreeg. Ze bezit ook de meeste verfilmingen van het werk van kinderschrijfster Astrid Anna Emilia Lindgren. De tv-studio werkt momenteel samen met buitenlandse bedrijven, waaronder Sony Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer en Warner Bros. Ze hebben films gecoproduceerd.
De beroemde openingsmelodie van SF verscheen in 1943. Het was nodig voor een wekelijkse nieuwsrecensie die voor de première in de bioscopen te zien was. De muziek is geschreven door de toen populaire Zweedse componist Jules Sylvain. Het kostte hem maar een paar minuten. En na de arrangementen werd het geluid bekend bij het moderne publiek.
De geschiedenis van de creatie van het logo is ook erg oud. Er wordt aangenomen dat het is ontwikkeld door het hoofd van de marketingafdeling Nils Hårde. Voordat hij bij SF Studios kwam, studeerde hij af aan de Academie voor Schone Kunsten, werkte hij als periodiek kunstenaar en schilderde hij posters die internationaal erkende klassiekers zijn geworden. De handtekening van Nils Hårde verschijnt zelfs naast het embleem op de poster voor de film Gösta Berlings Saga (1924). Volgens een andere, minder plausibele legende is de auteur van het logo een onbekende vrouw.
Het ontwerp van het grafische symbool is heel vaak veranderd — zozeer zelfs dat niet alle versies tot in onze tijd bewaard zijn gebleven en niet allemaal in aanmerking worden genomen. Nu zijn velen dat bijvoorbeeld in de jaren zestig vergeten. het monogram «SF» werd verplaatst van de gebruikelijke cirkel naar een vierkante basis. Maar toen besloten de ontwikkelaars terug te keren naar de oorspronkelijke ronde vorm. Uiteindelijk was zij het die de belangrijkste werd.
1921 — 1964
In 1919 werd AB Svensk Filmindustri opgericht. Om op te vallen in de opkomende filmindustrie had ze een herkenbaar logo nodig. De auteur van het idee is Nils Hårde, de maker van de populaire posters van die tijd. Hij gebruikte de eerste letters van de naam van de filmstudio en combineerde ze op een zwarte achtergrond. Het oorspronkelijke ontwerp was heel eenvoudig. Hij verscheen op een promotieposter voor de film Johan in 1921.
Volgens archiefgegevens werd het elegante monogram in een cirkel pas eind jaren dertig ontwikkeld. Ze bleef zwart-wit, net als het origineel. «F» nam de rechter benedenhoek van de cirkel in, en de diagonaal omgekeerde «S» grensde er van boven aan. Beide letters hadden lange, ronde schreven.
1964 — 1986
Na een paar tweaks is de basis koffiekleurig en het monogram donkerbeige. Bovendien heeft het logo hetzelfde donkerbeige frame, bestaande uit twee ringen van verschillende breedtes. De ontwerpers hebben de letters wat verkleind zodat ze de randen niet raken en de lijnen wat dunner gemaakt.
1986 — 2016
Als resultaat van de volgende experimenten is het kleurenschema weer veranderd. De ronde basis was helemaal wit. Het feit is dat ze een neutrale achtergrond creëerde voor de rest van de elementen, die in donker karmozijn waren geschilderd. We hebben het over een traditioneel monogram en een dubbele lijst.
2016 — heden
In 2016 werd het bedrijf omgedoopt tot SF Studios. Ter ere van dit evenement kreeg ze een herontworpen logo. Moderne ontwerpers hebben het probleem van vrije ruimte opgelost door de letters over de gehele breedte van de cirkel uit te rekken. Nu gaan «S» en «F» naar de randen en versmelten ermee tot één. De buitenrand lijkt dus bijna op een volwaardig deel van het monogram. Sinds de vorm van de letters is veranderd, zijn de schreven minder opvallend geworden. Alleen een miniatuur uitstekende strook in de linkerbovenhoek van de «F» is duidelijk zichtbaar, die deze scheidt van de «S».
In de nieuwe versie bestaat het frame niet uit twee ringen, maar uit één. De achtergrondkleur blijft wit. Wat de hoofdelementen betreft, werd voor hen een donkerrode tint gekozen. Het opschrift «STUDIOS» verscheen onderaan, dat wil zeggen dat de letters «SF» niet alleen kunnen worden geïnterpreteerd als een decoratief patroon, maar ook als een volwaardig onderdeel van de bedrijfsnaam.
Logo lettertype en kleuren
Het grafische symbool van de filmstudio bestond sinds onheuglijke tijden uit een monogram in een cirkel. En eerder werd het vooral gebruikt in nieuwsrecensies (SF Journal) en de media. In films was hij niet zo vaak te zien, behalve misschien in de aftiteling. Door de eeuw heen is het ontwerp veranderd: er waren variaties met verschillende kleurenschema’s.
Het lettertype van het opschrift «STUDIOS» is een typische ronde geometrische schreefloze letter. Alle letters zijn vet en in hoofdletters. De kleur van de elementen is donkerrood, bijna bordeauxrood, en de basis is absoluut wit.