Power Rangers Logo

Power Rangers Logo

Power Rangers is een Amerikaanse entertainmentmediafranchise gebaseerd op de superheldentelevisieserie. De makers zijn Haim Saban en Shuki Levy. Ze gebruikten de Japanse tv-klassieker Super Sentai, geproduceerd door de Toei Company, als hun basis. Nu omvat het project een grote lijst met producten: animatieseries, films, strips, speelgoed, videogames, een bordspel en zelfs een toneelstuk. Zijn eerste personage is de ranger Mighty Morphin, die in 1993 verscheen. De franchise had verschillende eigenaren: het programma werd enige tijd uitgebracht onder Saban Entertainment (tot 2002), daarna werd het gekocht door de Walt Disney-studio (tot 2010 eigendom), en vervolgens door Saban Brands (tot 2018). Het is momenteel eigendom van Hasbro.

Betekenis en geschiedenis

Power Rangers Logo Geschiedenis

Het idee om de Super Sentai-serie aan te passen voor Amerikaanse televisiekijkers bestaat al sinds de jaren zeventig. Dat gebeurde na een conceptuitwisselingsovereenkomst getekend door de Amerikaanse studio Marvel Comics en het Japanse bureau Toei Company. Ze creëerden samen een Spider-Man-televisieproject voor Japan en presenteerden drie afleveringen van de Super Sentai-serie, die een enorme hit was bij de kijkers. Haim Saban besloot het om te zetten naar het formaat voor de Verenigde Staten.

Dit idee kwam bij hem op in de jaren 80 van de vorige eeuw tijdens een reis naar het Land van de Rijzende Zon. Daarna vestigde hij zich in een hotel, waar hij een sensationeel tv-programma zag. De ontwikkelaar stond in vuur en vlam met het idee om iets soortgelijks voor Amerika te maken, omdat superhelden die tegen monsters vechten hem interessant leken. Vervolgens filmde hij een testaflevering, maar die werd door geen enkele Amerikaanse studio geaccepteerd. Het project ging pas van start in 1992, toen Saban zich tot Fox Kids wendde. Een jaar later ging het programma de lucht in.

In de relatief korte geschiedenis van de franchise is haar visuele identiteit acht keer veranderd, waardoor ze negen originele emblemen heeft. Ondanks de gelijkenis op een vluchtige blik, hebben ze nog steeds enkele verschillen.

1993 — 1996

Power Rangers Logo 1993-1996

Het debuutlogo bestaat uit een driedimensionale compositie uitgevoerd in een rijk maar delicaat palet. Haar hoofdkleuren zijn: gradiëntgroen, fuchsia met een ingetogen roze spectrum, paars, zilver, geel. In het midden is een gouden bliksem, die verschillende zigzaglijnen heeft. Ze zijn volumineus, met een massieve driedimensionale bovenkant en een scherpe onderkant. Op het einde is er een reflectie, verzameld uit chaotische slagen. Het symboliseert een krachtige elektrische ontlading. Dit element scheidt de woorden «Power» en «Rangers», wat de superkracht van de helden bevestigt. De inscriptie is onderstreept met lijnen in de vorm van een platform. Ernaast staat een muur in een halve cirkel, het tekstgedeelte is gescheiden van de achtergrond — een zwarte cirkel omringd door een brede ring.

1996 — 2002

Power Rangers Logo 1996-2002

De ontwerpers veranderden het lettertype, de stijl, de kleur en de lay-out van het embleem, maar behielden de hoofdcomponenten. In dit geval ziet de hoofdinscriptie er bruter uit dan voorheen. De letters zijn groot, massief, schreefloos, met schaduwen en afgesneden hoeken. De plaat waarop ze zich bevinden is niet naar binnen gebogen, maar naar buiten. Het kleurenschema is koelblauw met chromen accenten en een ijzige glans. Bliksem wordt niet zijwaarts geplaatst, maar direct en staat nog steeds in het midden van de franchisenaam en verdeelt deze in twee delen. Ernaast (linksboven) staat in kleine letters het woord «Saban’s».

2003 — 2009

Power Rangers Logo 2003-2009

Deze keer hebben de ontwikkelaars het visuele identiteitsteken volledig behouden, maar het palet veranderd en een paar elementen toegevoegd. Zo verscheen er beneden een driehoek die naar buiten wees met een scherp uiteinde, en een gouden flits op de bliksempunt. Zowel de tekst als de achtergrond kregen een dikke zwarte streep. De kleur uit het koude spectrum veranderde in een warme en werd rood-zilver. Groen is ook verdwenen — in plaats daarvan wordt blauw gebruikt. Het opschrift «Saban» is verwijderd.

2010 — 2018

Power Rangers Logo 2010-2018

In 2010 verwijderden de ontwerpers de achtergrond, zodat de tekst het enige element van de Power Rangers-identiteit bleef. Het is gemaakt in gradiënt glanzend chroom. De schaduw op de letters kreeg een rijke rode kleur, wat een expressief contrast aan het embleem gaf.

2011 – 2012

Power Rangers Logo 2011-2012

Het logo heeft drie wijzigingen ondergaan. Ten eerste keerde de inscriptie «Saban’s» terug naar zijn oorspronkelijke plaats, zoals op het embleem van 1996. Ten tweede werd de rits zo groot dat het scherpe uiteinde zo lang was als de uitstekende letters «P» en «S». Ten derde kregen alle elementen een gemeenschappelijke zwarte rand.

2013 – 2016

Power Rangers Logo 2013-2016

Dit embleem doet erg denken aan de zilver/rode variant van 2018. Het verschil tussen hen is slechts in twee details: het woord «Saban’s» en een dunne zwarte lijn die het hele logo bedekt. Lightning-auteurs teruggebracht tot de vorige grootte.

2017

Power Rangers Logo 2017

Deze versie is radicaal anders dan de rest van het logo. De tekst erin staat direct, en niet in de vorm van een boog. De letters zijn tweezijdig convex: ze hebben zowel onder als boven schaduwen. De «R» aan het begin van het woord «Rangers» heeft een scherpe punt op de linker stam. Bliksem wordt afgeschilderd als klassiek — glad, met duidelijke randen en scherpe zigzaglijnen. Het opschrift «Saban’s» is rood gekleurd en naar rechts verplaatst.

2018

Power Rangers Logo 2018

Het logo heeft weer een brede gebogen rits met een massieve bovenkant en een scherpe onderkant. In feite is dit een identieke herhaling van het embleem van 2010, maar met het woord «Saban’s» gemaakt in dezelfde stijl als het hoofdelement. De letters zijn van metaal, met een chromen effect. De schaduwen zijn rood, diepe schaduw.

2019

Power Rangers Logo 2019

Het nieuwe embleem werd van tevoren aangekondigd toen het merk Hasbro de rechten op goederen van het merk Bandai verwierf — in het bijzonder drie maanden vóór de aankoop van de volledige franchise. Het logo toont een kenmerkende bliksemschicht met een heldere reflectie aan het einde, waarvan de stralen naar rechts en links divergeren. De letters zijn geometrisch, groot, schuin. Ze hebben geen schreven en brede schaduwen — alleen een smalle band met regenboogspectrumverlichting. En elke letter heeft zijn eigen kleur. De ontwerpers hebben het woord «Saban’s» naar links verplaatst (aan het begin van de naam) en achter de «P» geplaatst.

2019 – heden

Power Rangers Logo 2019-vandaag

In de moderne versie van het logo zijn de aanduiding «Saban’s» en regenboogkleurige stralen verwijderd, evenals de glimmende vlek aan de onderkant van de bliksemschicht. Verloopovergangen tussen grijs en grafietkleuren zijn verzacht. Anders komt de huidige versie overeen met de vorige.

Logo lettertype en kleuren

Power Rangers Logo

Ondanks vele aanpassingen behield het logo zijn oorspronkelijke identiteit: een bliksemschicht en een in twee helften verdeelde inscriptie. De wijzigingen hadden betrekking op details met betrekking tot de opkomst van nieuwe franchiseproducten of de overgang van de ene eigenaar naar de andere. Het palet ging ook van complex naar eenvoudig. Daarom hadden aanvankelijk verschillende en felle kleuren de overhand, en nu is het kleurenschema beperkt tot zilver en rood.

Logo Power Rangers

De inscriptie op het embleem is individueel, omdat het speciaal voor dit project is gemaakt. De letters zijn groot, streng, volumineus, met gelijkmatige randen en afgesneden hoeken. De kleuren in het logo zijn veelal ingetogen en bestaan ​​uit wit, rood, zwart, geel en zilver in verschillende tinten.