Het automerk Pontiac bestaat niet meer sinds 2010, maar de herinnering eraan leeft nog steeds voort. Het werd in 1899 opgericht als de Pontiac Spring en Wagon Works en produceerde in de beginjaren rijtuigen. Haar eerste auto verscheen in 1907. Na een korte fusie met Oakland Motor Co. het bedrijf werd onderdeel van het Amerikaanse General Motors. In 1926 werd het een volwaardige GM-divisie, die gepositioneerd werd als een jeugdafdeling. In 2007 daalde de productie en kondigden leidinggevenden de liquidatie van het merk aan.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Pontiac?
Dit is de naam van een automerk dat in 2010 is stopgezet. Het is sinds 1926 onderdeel van General Motors.
De naam Pontiac heeft Indiaanse wortels. Het automerk is vernoemd naar de Native American Chief Pontiac, die ooit de opstand tegen de Britten leidde. Dit evenement vond plaats in de jaren 1760, enkele jaren na de oorlog tussen de indianen en de Fransen. Op de eerste logo’s van het bedrijf stond ook een Indiase leider. Daarna werd het vervangen door een ander symbool — een pijlpunt.
1926 — 1930
De ontwerpers beeldden het profiel van een indiaan af met een traditionele veren hoofdtooi. Het was wit en grijs en bevond zich in een rood driehoekig schild, dat bovenaan een gebogen rechthoek doorsneed. Binnen de gebogen rechthoek stond de inscriptie «PONTIAC». De basis was een grote zwarte cirkel met twee ringen langs de rand.
1930 — 1959
Na het herontwerp was het hoofd van de Native American helemaal wit en naar rechts gedraaid. Het rode schild met de boog verdween. De naam is vet en cursief geschreven, waarbij alle letters behalve de eerste in kleine letters zijn omgezet.
1959 — 2002
Om de aandacht van jonge autoliefhebbers te trekken, is het ouderwetse Chief Pontiac-profiel vervangen door een stijlvolle naar beneden gerichte badge met pijlpunten. Het werd officieel geïntroduceerd op de Bonneville-grille in 1959, hoewel het verscheen in 1956. Binnenin een rode pijl met een zwarte omtrek was een witte vierpuntige ster.
2002 — 2004
Het logo, genaamd Dart, heeft een brede zilveren rand en verloop.
2004 — 2010
De ontwerpers hebben de metallic glans versterkt door meer highlights toe te voegen. Het kleurenschema is gedempt. In 2010 hield het merk op te bestaan.
Een pijlpunt is een van de kenmerken van de Indiaanse cultuur. De eigenaren van het merk beschouwden het als een waardige vervanging van het vorige embleem. Wat betreft de vierpuntige ster, de betekenis ervan is niet met zekerheid bekend. Misschien is dit een eerbetoon aan Chief Pontiac, naar wie het bedrijf is vernoemd, of een symbool dat is ontleend aan de Indiase kunst.
Overigens lijkt Dart ondersteboven erg op het logo van de United States Space Force. De gelijkenis tussen de pijlpunt en het delta-insigne is opgemerkt door autoliefhebbers. Het is vermeldenswaard dat het Pontiac-embleem veel eerder is gemaakt en niet kon worden geleend van de nieuwe divisie van de strijdkrachten.
Logo lettertype en kleuren
Alleen vroege versies van het logo bevatten de letters. Na het verschijnen van het Dart-symbool werd de geschreven merknaam een apart woordmerk. De autofabrikant koos voor een kleurstelling die werd geassocieerd met de Indiaanse cultuur. Zoals u weet, werd rood geassocieerd met het werk van indianen. Op het logo werd het aangevuld met wit, grijs en zwart in verschillende tinten. Verlopen, schakeringen en gesegmenteerde kleuren gaven het ontwerp een metaalachtige glans.
Wat betekent het Pontiac-symbool?
Het symbool in de vorm van een rode pijl wordt waarschijnlijk geassocieerd met de Indiaan in de eerste Pontiac-logo's. Het heeft de informele naam 'Dart', maar lijkt precies op een pijlpunt of speerpunt.
Waarom werd Pontiac stopgezet?
General Motors deed vanwege ernstige financiële problemen afstand van het merk Pontiac.
Hoe heet het Firebird-logo?
Het Firebird-autologo heet Firebird.
Hoe ziet het Pontiac-symbool eruit?
Het Pontiac-symbool ziet eruit als een naar beneden wijzende pijlpunt. Het heeft een rood centrum en een brede rand geschilderd in twee kleuren: wit en zilver met een verloop. Binnenin bevindt zich een vierpuntige witte ster.