Pininfarina Logo

Pininfarina LogoPininfarina is een Italiaans bedrijf voor carrosseriebouw en luxe auto’s. Het verscheen in 1930 onder de naam Carrozzeria Pinin Farina, die het ontving ter ere van zijn oprichter — Battist Pinin Farina. Onderdeel van de Mahindra Group, met een breed scala aan auto- en industriële ontwerpdiensten.

Betekenis en geschiedenis

Pininfarina Logo Geschiedenis

Het bedrijfslogo bestaat uit een naam die is ontstaan ​​uit de samenvoeging van bijnaam en achternaam van de eigenaar: Pinin + Farina. Het heeft een rijk erfgoed en een ongelooflijk elegante uitstraling. Bestaat uit twee delen: grafische en verbale tekens.

1906 — 1930

Stabilimenti Farina Logo 1906-1930

De originele versie van het logo benadrukte de elegantie van de auto’s die onder het merk Pininfarina werden geproduceerd. Zijn visuele lichtheid, luxe en dynamiek brachten dit goed over. Ze komen tot uiting in details — in de vleugels aan beide kanten, een koninklijke kroon, een koket gebogen letter.

De basis van het embleem is een blauw schild met een gouden rand. Rechts en links onder zijn twee berggeiten afgebeeld — als symbool voor het overwinnen van obstakels, omdat deze dieren gemakkelijk langs hoge bergachtige rotsen rennen. Bovenaan staat het attribuut van monarchale macht, begrensd door twee paar vleugels. Er is ook een tekstgedeelte: de hoofdletter «F» in een extravagante spelling en het woord «FARINA» op een horizontale plaat.

1930 — heden

Pininfarina Logo 1930-vandaag

De sleutelplaats wordt ingenomen door een grafisch element met een centrale «f». De brief is in een tweesnijdende langwerpige rechthoek. Grenzend aan twee miniatuur rode driehoeken, die linksboven en rechtsonder zijn geplaatst voor visuele balans. In het midden is er een witte diagonale achtergrond.

Boven de verticale rechthoek bevindt zich een kleine monarchale kroon — een symbool van het elitarisme van het bedrijf en behorend tot het premiumniveau. Dit is een bewijs van de onberispelijke kwaliteit van de dienstverlening. De kroon is voorzien van een grote parel, die verder een uitstraling van luxe en rijk erfgoed aan het logo toevoegt.

Het belangrijkste detail is de kleine «f». De brief is groot, met een dubbele streep en een grote krul bovenaan, naar rechts gedraaid. Het been is haaks afgesneden en puntig. Dezelfde techniek wordt gebruikt op de dwarsbalk.

Logo lettertype en kleuren

Pininfarina Logo

De tekst heeft een perfecte balans tussen geometrische strengheid en creativiteit. Het woord is cursief in kleine letters geschreven, in een vierkant lettertype met rechte lijnen en afgevlakte hoeken. Het ziet er futuristisch uit, balancerend op de grens van eenvoud en hoge verfijning. Ideaal voor klassieke logo’s van transportmerken.

Logo Pininfarina

Het kleurenpalet van het embleem is een combinatie van donkerblauw, rood en wit. Ze hebben geen schakeringen of gradiënten, wat de ernst van het bedrijf aangeeft en een verantwoorde benadering van ontwerp weerspiegelt. Het toont ook haar onberispelijke gevoel voor stijl en schoonheid.