Paramount Logo

Paramount Pictures Logo

Paramount is de oudste en grootste studio in Hollywood en is nu onderdeel van Viacom. Ze is eigenaar van vele succesvolle mediafranchises (Mission: Impossible, Star Trek, The Godfather) en kassafilms (Titanic, Forrest Gump, Transformers, Iron Man). De geschiedenis begon in 1912, toen de eigenaar van de bioscoopketen Adolph Zukor de Famous Players Film Company oprichtte. Rond dezelfde tijd werd de Lasky Feature Play Company geboren. Ze distribueerden hun films via distributeur Paramount Pictures Corporation en fuseerden vervolgens met hem tot de Famous Players-Lasky Corporation. De fusie vond plaats in 1916. Sindsdien is de studio meerdere keren omgedoopt en ging zelfs failliet, maar kon met hulp van Viacom weer in gebruik worden genomen.

Betekenis en geschiedenis

Paramount Logo Geschiedenis

Paramount Pictures is zo oud als de bioscoop. Ze heeft een lange weg afgelegd van het maken van films voor gastarbeiders tot een filmindustriegigant die DreamWorks kocht en eigenaar werd van luxehotels met privébioscopen. Honderd jaar lang heeft Hollywood nieuwe filmproductietechnologieën geïntroduceerd, moderne stijlen zijn in de mode gekomen. Maar één ding is niet veranderd: het Paramount-logo heeft zijn klassieke structuur behouden.

Het beeld van een piramidale berg in een ring van sterren is voor bioscoopbezoekers net zo bekend als de planeet van Universal Pictures, de leeuw van MGM, het magische kasteel van Disney en het blauw met gouden schild van Warner Brothers. De met sneeuw bedekte bergtop heeft films geopend sinds de dagen van de stomme film, toen de technologie van synchroon filmen nog niet bestond.

Het iconische symbool van Paramount is een van Hollywoods meest raadselachtige. Weinigen weten waar het vandaan komt en wat het betekent. In feite is het majestueuze uitzicht op de berg ontworpen door William Wadsworth Hodkinson, die de films financierde en exclusieve distributierechten ontving. Het was Hodkinson die het initiatief nam tot de fusie van de bedrijven die de moderne filmstudio vormden en erop stond dat het Paramount zou worden genoemd, en niet Famous Players. Ook schetste hij het logo op vloeipapier terwijl hij in de directiekamer zat met producer Adolph Zukor. De zakenman beeldde de berg af in een sterrenhalo en moderne bioscoopfans begonnen er naar een verborgen betekenis in te zoeken.

De grootste zorg voor fans was waar deze bergtop zou kunnen zijn. De meest voorkomende versie was dat Hodkinson Ben Lomond Peak uit Utah uit zijn hoofd tekende. Hij was er als kind geweest toen hij in de buurt kampeerde. Maar er waren ook andere aannames. Iemand geloofde dat de toppen van de Monte Viso (in de Alpen) of de berg Artesonraju (in de Peruaanse Andes) op het embleem waren vereeuwigd.

Het logo van Paramount Pictures is subtiel veranderd. De mist verdween rond de berg en de wolken werden dikker, die toen ook verdwenen. De achtergrond werd verschillende keren gewijzigd totdat deze eenkleurig werd. En het aantal sterren in de halo nam geleidelijk af van 29 naar 22. Als gevolg van evolutie heeft het symbool een geanimeerde versie met een 3D-ontwerp.

1914 — 1918

Paramount Artcraft Motion Pictures Logo 1914-1918

Paramount-Artcraft Motion Pictures had een ovaal logo met een dubbele zwarte omtrek. Het was versierd met een gebeeldhouwde lijst, die eruitzag als gebeeldhouwde patronen boven en onder. Binnenin stond de naam van het bedrijf, in tweeën gedeeld in twee regels. De ontwerpers gebruikten een handgeschreven lettertype. De eerste letters van de woorden leken op kalligrafie: ze hadden elegante krullen aan de uiteinden van de streken. De stijl als geheel kwam overeen met het algemene concept van de emblemen van die tijd.

1914

Paramount Pictures Logo 1914

In 1914 werkten de Lasky Feature Play Company en de Famous Players Film Company samen met distributeur Paramount Pictures. Zijn handelsmerk was een kroon met tien tanden op de hoepel en een klein kruis erop. Het woord «Paramount» was over het hoofddeksel geschreven. Hiervoor werd een dun lettertype gebruikt, dat het kalligrafische handschrift imiteerde.

Op de onderrand stond het tweede deel van de naam — «FOTO’S». Hiervoor is gekozen voor een vet serif-lettertype. En onder de kroon schilderden de kunstenaars een boekrol af met het Latijnse gezegde «IN EXCELSIS».

1914 — 1917

Paramount Pictures Logo 1914-1917

Het originele Paramount-logo van de filmstudio debuteerde in films uit het stille tijdperk. Voor zover we weten uit de archieven, heeft William Hodkinson het in 1916 gemaakt toen hij zakelijke problemen besprak met de voormalige eigenaar van het bedrijf Famous Players. Hij tekende op vloeipapier het eerste dat in hem opkwam: een bergtop omringd door sterren. Hij is mogelijk geïnspireerd door jeugdherinneringen aan Ben Lomond Peak.

Negenentwintig zwarte vijfpuntige sterren vormden een halo rond de rand van de cirkel met de woorden «Paramount». Het lettertype is een beetje veranderd: de hoofdletter «P» heeft spiraalvormige krullen, terwijl de rest van de letters dunner en eleganter is geworden. De bovenste helft van de cirkel was zwart geverfd. Het onderste deel bevatte een afbeelding van een berg tegen een witgevlekte horizon. Over de besneeuwde top stond het zwarte woord «Pictures», geschreven in dezelfde stijl als «Paramount». De onderkant van de letter «P» ging verloren in de mist die zich rond de berg verspreidde.

1917 — 1967

Paramount Pictures Logo 1917-1967

Na een kleine verfijning kreeg het logo duidelijke contouren. Vijf sterren werden verwijderd, dus de onbreekbare ketting brak. Waarschijnlijk wilde William Hodkinson dat ook, die het nieuwe ontwerp succesvoller vond. Het lettertype van de inscripties is netjes en niet vegen geworden. De schaduwen aan de rechterkant van de berg verdwenen en de vlekken aan de horizon veranderden in vloeiende horizontale lijnen. De mist maakte plaats voor wervelende wolken.

1967 — heden

Paramount Pictures Logo 1967

De merknaam Paramount Pictures veranderde pas in de late jaren zestig. Toen besloot het filmbedrijf het aan te passen aan modieus minimalisme en het beeld te vereenvoudigen. Nog twee sterren verdwenen uit de halo, zodat er nog maar 22 zijn.De berg, die voorheen volumineus leek door ongelijkmatige schaduwen, werd tweedimensionaal. De ronde basis is nu zwart, dus het witte silhouet van de besneeuwde top komt uit de negatieve ruimte. Hetzelfde effect werd gebruikt voor het opschrift «Paramount», dat een nieuw lettertype kreeg. En het woord «Foto’s» verdween samen met de wolken helemaal.

Het is nog steeds niet bekend waarom er oorspronkelijk 29 sterren waren en waarom hun aantal werd teruggebracht tot 22. Het gerucht gaat dat het halfronde sterrenbeeld rond de berg werd gebruikt om acteurs aan te duiden die een contract tekenden bij een filmstudio. Maar deze veronderstelling wordt door niets bevestigd, want aan het begin van de cinema tekende William Hodkinson met niemand overeenkomsten en was Paramount bezig met de distributie van andermans films.

In ieder geval is de bergtop met een halo van sterren een van de bekendste symbolen van Hollywood. Het is bijna tien jaar ouder dan de brullende leeuw van MGM en behoudt het basisontwerpconcept. De berg verpersoonlijkt stevigheid, standvastigheid en duurzaamheid. De sterren zijn op hun beurt een integraal onderdeel van Hollywood en vervullen een decoratieve functie in het embleem.

Logo lettertype en kleuren

Paramount Logo

De eerste letters op het Paramount Pictures-logo waren in dezelfde stijl als het Paramount-Artcraft Motion Pictures-woordmerk. Cursief cursief werd in die tijd als zeer modieus beschouwd. Maar de tijd verstreek en hij evolueerde geleidelijk tot hij herkenbare kenmerken kreeg.

Logo Paramount

Het logo is gemaakt in de techniek van het filmen: het lijkt wel of dit een frame is uit een film uit de jaren ’30. Het kleurenschema doet denken aan klassieke zwart-wit cinematografie.