My Hero Academia Logo

My Hero Academia Logo

My Hero Academia is een mediafranchise gebaseerd op de gelijknamige manga. Het is verbonden met het verhaal van Izuku Midoriyta, die pech had bij de geboorte: hij had geen superkrachten, dus de jongen kon geen held worden. Maar de legendarische Ōrumaito hielp hem. Hij beloonde Izuku met een uniek geschenk voor zijn moed en toewijding. Naast strips omvat de mediafranchise verschillende animatiefilms en een reeks videogames.

Betekenis en geschiedenis

My Hero Academia Logo Geschiedenis

Manga en anime met dezelfde naam zijn op verschillende tijdstippen gemaakt. Eerst kwamen de Japanse strips My Hero Academia. Dat gebeurde in 2014, toen lezers van het weekblad Weekly Shonen Jump Izuku Midoriyta voor het eerst leerden kennen. Op dit moment zijn er meer dan 30 delen en de publicatie van de manga is nog steeds aan de gang. De debuut animatieserie My Hero Academia werd uitgebracht in 2018, gevolgd door een vervolg, een voortzetting van het originele verhaal. Nu wordt er gewerkt aan het derde deel, een gezamenlijk project van verschillende filmmaatschappijen.

De mediafranchise heeft niet één gemeenschappelijk logo — voor elk product, of het nu manga of anime is, is een eigen identiteitssysteem ontwikkeld.

2014 — heden

My Hero Academia Logo 2014-vandaag

In 2014 zagen lezers het eerste hoofdstuk van een Japanse manga. Even later verscheen de Engelse versie. Voor de Amerikaanse covers is een logo gemaakt met de woorden “MY HERO ACADEMIA” in knalrood. Door de specifieke geometrie lijkt de tekst naar achteren gekanteld, alsof hij zich in een ander vlak bevindt. De zin «MY HERO» staat bovenaan en is bijna twee keer zo groot als het woord «ACADEMIA», dat onderaan staat. Elke letter is geel omlijnd en heeft een brede zwarte halo. Donkere schaduwen worden naar beneden getrokken, waardoor een driedimensionaal effect ontstaat.

2016 — heden

My Hero Academia Logo 2016-vandaag

In 2016 kocht Funimation de rechten op de tv-serie My Hero Academia, die in 2015 werd aangekondigd. Het logo bevat een meerkleurige belettering op twee niveaus. Het is gebaseerd op Japanse karakters — waarschijnlijk de naam van de anime in de originele taal. De symbolen zijn gekleurd in een heldere gele tint en omlijnd in zwart. De uitdrukking «MY HERO ACADEMIA» is bovenaan gegraveerd in een rode veelhoek die eruitziet als een boog of boemerang. De letters zijn wit, er zijn geen contouren.

Producten die verband houden met de mediafranchise hebben hun eigen individuele logo’s. Ze variëren in ontwerp, maar hebben een vergelijkbare structuur omdat ze alleen tekst bevatten (in het Engels of Japans). Het ontwerp is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. De ontwerpers besloten te spelen met visuele waarneming en met behulp van eenvoudige technieken tweedimensionale inscripties om te zetten in 3D-objecten. Ze slaagden erin om dit te bereiken met behulp van brede zwarte schaduwen. Een bepaalde rol werd ook gespeeld door asymmetrie — vernauwing en verschillende hellingen van de letters.

Logo lettertype en kleuren

My Hero Academia Logo

Voor het logo van de anime My Hero Academia is gekozen voor een analoog van het lettertype Futura Display. Het origineel is ontworpen door de Duitse typograaf Paul Renner. De makers van het woordmerk hebben de karakteristieke vorm van alle letters behouden, behalve «M». Ze lieten het eruit zien als een omgekeerde «W». Het elegante schreefloze lettertype is precies het tegenovergestelde van het lettertype dat in het manga-logo wordt gebruikt. De belettering op Engelstalige omslagen lijkt omslachtig door de grote rechthoekige schreven en de vele hoeken. En dit is alleen van toepassing op het woord «ACADEMIE», omdat de uitdrukking «MIJN HELD» grotesk is gemaakt.

Logo My Hero Academia

Het manga-logo ziet er heel helder uit: de ontwerpers combineerden rode, gele en zwarte kleuren in verschillende verhoudingen. De anime-branding van My Hero Academia is ook kleurrijk, maar de tinten zijn meer ingetogen. De basis van het palet is wit en geel. Ze worden gebruikt voor tekst. Geel en zwart dienen als achtergrondkleuren die contrast creëren.