Moto Guzzi Logo

Moto Guzzi LogoMoto Guzzi is een legendarische motorfietsfabrikant. Het is ontstaan ​​op basis van Società Anonima Moto Guzzi, die in 1921 werd opgericht door de erfgenaam van de reders Giorgio Parodi, zijn broer Angelo en monteur Carlo Guzzi. In 1946, na een rebranding, werd het bedrijf omgedoopt tot Moto Guzzi SpA. Het is momenteel eigendom van Piaggio & CSpA en het hoofdkantoor bevindt zich net als honderd jaar geleden in Mandello del Lario.

Betekenis en geschiedenis

Moto Guzzi Logo Geschiedenis

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden twee piloten en hun monteurs een interessant idee: ze besloten samen te werken om een ​​motorfietsbedrijf op te richten. Het was de bedoeling dat een van hen (motorcoureur Giovanni Ravelli) voertuigen zou testen en adverteren, de tweede (Giorgio Parodi) het bedrijf zou financieren en de derde (Carlo Guzzi) zou zich bezighouden met het productieproces. Maar Ravelli kwam om bij een vliegtuigongeluk in de laatste dagen van de gevechten. Dus de onafscheidelijke drie-eenheid, die dichtbij kwam, ondanks het verschil in sociale status, bleef achter zonder motorcoureur. Ter nagedachtenis aan hem gebruikt Moto Guzzi het adelaarslogo.

1921 — 1924

Moto Guzzi Logo 1921-1924

Het eerste experimentele model van de motorfiets kwam in 1921 op de markt. De tank was versierd met een ruitvormig embleem met het opschrift «GP». Dit waren de beginletters van de namen Carlo Guzzi en Giorgio Parodi.

1924 — 1957

Moto Guzzi Logo 1924-1957

De eigenaren van het bedrijf besloten om hun motorfietsen niet «GP» te noemen om verwarring met de initialen Giorgio Parodi te voorkomen. Giorgio stond hier zelf op. Hij stelde ook voor om de volledige versie van de achternaam Guzzi te gebruiken. Als gevolg hiervan werd het merk omgedoopt tot Moto Guzzi en kreeg het een nieuw logo. De naam bestond, zoals eerder, uit zwarte schreefloze letters. Een trotse adelaar spreidde zijn vleugels over de inscriptie — een eerbetoon aan de nagedachtenis van de overleden piloot Giovanni Ravelli.

1957 — 1958

Moto Guzzi Logo 1957-1958

In 1957 werd de uitdrukking «MOTO GUZZI» overgebracht naar een tandwiel met rechthoekige tanden: het eerste woord stond bovenaan en het tweede stond onderaan. De adelaar is naar het midden verhuisd.

1958 — 1976

Moto Guzzi Logo 1958-1976

Het embleem, dat in 1958 verscheen, kreeg de bijnaam Del Gambalunga vanwege zijn karakteristieke langwerpige vorm. De vogel en de letters bleven behouden, maar de adelaar veranderde in een lange, dunne strook zwart en de firmanaam nam zijn plaats in de rechter benedenhoek in. Het gerucht ging dat het symbool werd geassocieerd met fascisme, hoewel het in werkelijkheid gewoon een slecht ontwerp was.

1976 — 1994

Moto Guzzi Logo 1976-1994

Na weer een herontwerp kreeg de adelaar een duidelijkere vorm. De letters zijn groter geworden en de letterafstand is veel kleiner. Tot 1994 werd het logo gedomineerd door wit, zwart werd alleen gebruikt voor contouren.

1994 — 2007

Moto Guzzi Logo 1994-2007

In 1994 detailleerden ontwerpers de vogel, met gedetailleerde afbeeldingen van veren, poten en kop. De afstand tussen de karakters is groter geworden, waardoor de inscriptie leesbaar is. Alle elementen bleven op hun plaats, maar werden opnieuw geel geverfd en geplaatst in een rood ovaal met een gele rand.

2007 — heden

Moto Guzzi Logo 2007-vandaag

Grafisch bureau Metalli Lindberg bracht de zwart-witversie terug en verwijderde de elliptische rand.

De adelaar is een eerbetoon aan de militaire piloot Giovanni Ravelli, die een van de medeoprichters van het bedrijf zou worden. Bovendien symboliseert de trotse vogel vrijheid en wordt hij geassocieerd met Moto Guzzi-motorfietsen, omdat de namen van de modellen op de een of andere manier het onderwerp van de vlucht raken: Condor, Airone, Astore, Falcone.

Logo lettertype en kleuren

Moto Guzzi Logo

Het is duidelijk dat de vetgedrukte schreefloze speciaal voor het logo is gemaakt. Het lijkt vaag op Bernhard Fashion BT (behalve de letter «G»). Het lettertype lijkt op Gotham Bold, Futura Bold of Gill Sans Bold, hoewel de overeenkomst niet exact is. Een soortgelijke hoofdletter «M» verschijnt in de Neutra Face- en Verlag-lettertypen.

Er zijn slechts twee kleuren in het hoofdpalet: zwart en wit. Het is een designklassieker die Moto Guzzi al sinds 1921 kenmerkt.

Logo Moto Guzzi