Mopar Logo

Mopar Logo

In 2017 vierde Mopar zijn 80ste verjaardag. Het verscheen eind jaren dertig. als onderdeel van Chrysler Corporation, en vervolgens samen met het werd onderdeel van Stellantis North America. De Nederlandse autofabrikant, die eigenaar is van de divisie, bemoeit zich niet met de ontwikkeling ervan. Mopar werkt immers als OEM, dat wil zeggen dat het reserveonderdelen produceert voor alle merken van Stellantis. Hoewel de belangrijkste specialisatie de productie van accessoires voor Chrysler blijft.

Betekenis en geschiedenis

Mopar Logo Geschiedenis

Het begon allemaal toen Chrysler Motor Parts Corporation antivries op de markt bracht en het begon te verkopen onder de merknaam MoPar (van MOtor PARts). In de loop van de tijd is het merk uitgebreid. Hij stapte over op een volledig assortiment reserveonderdelen, niet alleen voor auto’s, maar ook voor vrachtwagens. En automobilisten gebruikten de term Mopar over het algemeen om naar alle Chrysler-voertuigen te verwijzen — van Dodge tot Jeep.

Maar de divisie maakt geen eigen auto’s: ze heeft zelfs geen persoonlijke assemblagelijnen. Er zijn slechts 13 winkels die rechtstreeks vanuit de fabrieken opereren, zodat klanten de installatie van de juiste onderdelen kunnen bestellen bij het kopen van een auto. Toch slaagde het bedrijf erin om meerdere auto’s onder eigen merk op de markt te brengen — een typisch voorbeeld van fabriekstuning.

Het merk is te herkennen aan het kenmerkende logo in de vorm van de letter «M», gestileerd als het Omega-symbool. Het verscheen pas in 1964 en daarvoor gebruikte de fabrikant tekstkarakters met verschillende ontwerpen.

1933 — 1936

Mopar Logo 1933-1936

In 1929 gingen de eerste Motor Parts fabrieken in bedrijf. Tot 1937 maakten ze antivries zonder handelsnaam. Het logo bestond uit een donkere ring met daarin een monogram. De letters «D», «C», «P», «D» vertegenwoordigden de belangrijkste reeks auto’s van Chrysler Corporation: DeSoto, Chrysler, Plymouth, Dodge.

1937 — 1947

Mopar Logo 1937-1947

Nelson Farley, die aan het hoofd stond van Motor Parts, opende een marketingafdeling. De specialisten bedachten een aparte naam voor het antivriesmerk — MoPar. Dienovereenkomstig werd de merknaam gewijzigd. Het zag eruit als een label met veel tekst. In het midden, in een gele ellips, stond het gebogen rode woord «MOPAR». De letters «O» en «AR» hadden onderstrepingstekens in superscript. Dit ontwerp is gemaakt door Burke Bartlett. Onderaan stond in kleine lettertjes de zin «HANDELSMERK», en daaronder, in grote vette letters, «ONDERDELEN EN ACCESSOIRES».

Op het bovenste lint stonden de zinnen «USE CHRYSLER ENGINEERED» en «CHRYSLER CORPORATION». Op een vergelijkbare tape, onder de ellips, stond een verduidelijking: «voor Plymouth-Dodge-DeSoto-Chrysler». Voor de belettering en contouren is een donkere tint blauw gebruikt.

1948 — 1953

Mopar Logo 1948-1953

Een merk dat begon met antivries is geleidelijk uitgebreid met motoronderdelen, filters, verwarmingen, radio’s en tal van andere producten. Na de introductie van het Master Tech-curriculum werd het logo opnieuw ontworpen om de ontwikkeling van Mopar te weerspiegelen. De centrale inscripties zijn bewaard gebleven, maar de naam is genivelleerd en heeft een duidelijker geometrische vorm gekregen. De tint van de gele ellips is verschoven naar een donkerdere en de kleur van de linten is veranderd in donkerblauw. De contouren en letters buiten de ellips zijn nu wit. Bovenaan stonden de woorden «USE CHRYSLER CORPORATION» (grote letter) en «PARTS DIVISION» (kleine lettertjes), en helemaal onderaan «FACTORY ENGINEERED AND INSPECTED.»

1954 — 1958

Mopar Logo 1954-1958

In de naoorlogse periode heeft het moederbedrijf alle onderdelendepots kort gesloten. Ze begon ze pas in 1953 terug te geven. En in 1954 werd een apart Imperial-model toegevoegd aan de handelsmerken van Chrysler Corporation. Deze ontwikkelingen werden gekenmerkt door een herontwerp van het Mopar-logo. Het werd een wit ovaal met een rand in de vorm van een turquoise streep. De tekst bevatte de naam van het onderdelenmerk, een lijst van de traditionele autolijn en de zinsnede «ONDERDELEN & ACCESSOIRES». De hoeken van de letters in het woord «MOPAR» werden afgerond, terwijl de schreven «P» en «R» verschenen. Voor de laatste zin werd een soortgelijk lettertype gebruikt.

1959 — 1963

Mopar Logo 1959-1963

Na nog een herontwerp werden de namen van automerken blauw en kwamen in een grijze ring terecht. In het midden stond een rode pijl die naar rechts wees. Het had witte inscripties: «MOPAR» (met de «M» en «P» vergroot, maar zonder de gebruikelijke bovenste onderstreping) en «REGISTERED U.S. OCTROOIBUREAU.

1964 — 1971

Mopar Logo 1964-1971

De logo-update kwam te midden van Chrysler’s pogingen om de raceautomarkt te veroveren. In die periode kreeg Mopar veel race-onderdelen. Aanvankelijk werden ze alleen verkocht aan professionele atleten, maar toen werden ze voor iedereen beschikbaar. Het bedrijf had daarbij behoefte aan een nieuw onderscheidend teken.

In 1964 ontwierp George Robinson het beroemde Omega-M-symbool dat nog steeds in gebruik is. Tot 1971 was het rood en gecombineerd met het zwarte woord «MOPAR» onderaan. Het logo debuteerde op 1964 Winternationals samen met de 426 Hemi-motor.

1972 — 1984

Mopar Logo 1972-1984

De nieuwe afbeelding van het merk bestond uit Plymouth-, Chrysler- en Dodge-borden uit die tijd. Bovendien weerspiegelde het het Dodge-embleem dat in 1969 werd aangenomen. Het woord «Mopar» was in het zwart geschreven in een witte rechthoek en de zogenaamde Omega-M werd gebruikt in plaats van de standaard «M». Alle andere letters waren kleine letters. Bovenaan, in een grote blauwe vierhoek, stond de ster van Chrysler, bekend als de Pentastar: vijf driehoeken die een open vijfhoek vormen. En helemaal onderaan, onder de inscriptie, was er een lege rode rechthoek. Drie veelkleurige blokken met verschillende inhoud zagen er samen uit als een vlag.

1985 — 1990

Mopar Logo 1985-1990

In 1985 hebben de ontwerpers het ontwerp volledig hertekend. Ze plaatsten de Pentastar in een klein vierkant met afgeronde hoeken en plaatsten het links van het blauwe woord «Mopar». En de rode rechthoek eronder veranderde in een smal rechthoekig trapezium. Het bevatte twee regels witte tekst: CHRYSLER CORPORATION ORIGINELE ONDERDELEN.

1991 — 2002

Mopar Logo 1991-2002

In 1991 werd de vijfpuntige ster dichter bij de merknaam geplaatst. Het woord «ECHT» verdween uit de onderste inscriptie, dus de zin paste op één regel. De rode basis is verwijderd en de tekst is blauw.

2002-heden

Mopar Logo 2002

Het definitieve herontwerp bracht het logo dichter bij de oude versie, die in 1964 verscheen. Alleen de zwarte «MOPAR»-letters, bestaande uit hoofdletters, waren iets kleiner. Het Omega-M-symbool is daarentegen flink vergroot. Tegelijkertijd maakten de ontwerpers het donkerblauw. Er is ook een versie in één kleur, waarbij zowel de afbeelding als het woord een gedempte blauwtint gebruiken.

Logo lettertype en kleuren

Mopar Logo

George Robinson, die het Omega-M-logo creëerde, probeerde de leidinggevenden van het bedrijf te plezieren die de nieuwigheid van de marketingstrategie in het embleem wilden weerspiegelen. Ze hadden een eenvoudig maar modern ontwerp nodig dat geen analogen heeft. En de letter «M» (de eerste in het woord «MOPAR»), gestileerd als een omgekeerd Omega-teken, perfect geschikt voor deze doeleinden.

Logo Mopar

De typografie van het logo maakt gebruik van een aangepaste versie van het Dodger-lettertype. Alle letters zijn hoofdletters en hebben gedeeltelijk afgeronde hoeken. Het kleurenschema staat beschreven in de merkgids: blauw (#003DA5) voor Omega-M en zwart voor belettering. In een versie met één kleur zijn beide elementen gedempt blauw.