Mickey Mouse Logo

Mickey Mouse Logo

Mickey Mouse is de titel van een reeks korte komische tekenfilms geproduceerd door Walt Disney Productions. De release van de eerste afleveringen gaat terug tot 1928, toen de animatiefilm Steamboat Willie uitkwam. De hoofdpersoon van alle series is de gelijknamige muis, gemaakt door The Walt Disney Company. Hij heeft witte handschoenen, grote laarzen, een korte broek met twee knopen, een hoed en een wandelstok. Maar de laatste twee attributen verdwenen uiteindelijk uit het dagelijks leven van een antropomorf karakter of kwamen niet zo vaak voor. De serie staat bekend als de eerste die geluid-naar-animatie synchronisatietechnologie gebruikt en voor de introductie van een sterrenstelsel van beroemde stripfiguren aan de wereld. Het is nu een franchise die is uitgegroeid tot een reeks mediaproducties.

Betekenis en geschiedenis

Mickey Mouse Logo Geschiedenis

De naam Mickey Mouse debuteerde in de aftiteling als titel voor het hoofdpersonage, maar werd daarna gebruikt als een algemene naam voor een animatieserie. Dit gebeurde voor het eerst in 1935. Sindsdien hebben alle Disney-tekenfilms waarin dit personage voorkomt zijn naam gekregen. Bovendien is hij het die alle problemen met elkaar verbindt, want het plot in elke aflevering is anders, net als de begeleidende personages.

De productie van een animatie over een vrolijke antropomorfe muis begon in het voorjaar van 1928, nadat de filmstudio het auteursrecht verloor aan Oswald the Lucky Rabbit. Mickey werd in feite zijn vervanger. De eerste twee geanimeerde werken werden in bioscopen vertoond, maar er was geen geld voor een brede release. In de derde film pionierde Walt Disney met de methode om de soundtrack te synchroniseren met het beeld, iets dat nog niemand eerder had gedaan. Het was de sensationele Steamboat Willie. Het was in het najaar te zien in New York en was meteen een succes. Dankzij dit begon de studio inkomsten te ontvangen. Zo werd de basis gelegd voor de Mickey Mouse-verhalen.

In 1953 werd de serie opgeschort en onofficieel geannuleerd. De heropleving begon in 1983. In totaal werkten twintig medewerkers aan de totstandkoming van de geanimeerde avonturen van de vindingrijke muis. En Mickey sprak in de stem van Disney zelf. In de eerste nummers werd de auteur ook aangevuld door Clarence Nash en Carl Stalling. In 1948 begon Jimmy MacDonald de hoofdpersoon in te spreken. Acteur Wayne Allwine was betrokken bij nog drie films. Elke belangrijke mijlpaal in de cinematografie van de historische cartoon ging gepaard met een herontwerp van het intro en het logo. Er zijn in totaal zeven opties.

1928 — 1930

Mickey Mouse Logo 1928-1930

Het debuutembleem bevat een individuele schreefloze inscriptie. De letters zijn groot, vet en enigszins overlappend. De afstand tussen hen is extreem klein. Er is een schaduw onder elk bord, dus het lijkt alsof ze boven de achtergrond uitsteken. De vorm van de symbolen is recht, scherp en de sneden en hoeken zijn strikt. Dit belet echter niet dat ze «leuk» zijn. Deze indruk wordt gewekt door de verkeerde rangschikking van de letters: ze zijn niet lineair, maar niet in orde, wat aanleiding geeft om de naam als vriendelijk en speels te ervaren. Het logo bevat ook veel andere gegevens — van de naam en de makers van de cartoon tot technologie en copyright. Rechts en links van de inscripties, die meerdere rijen beslaan, staan ​​Mickey Mouse en Minnie Mouse. De achtergrond is zwart en alle elementen zijn wit.

1930 — 1932

Mickey Mouse Logo 1930-1932

Na het herontwerp werden de schaduwen van de letters sterker en duidelijker. Er is veel aanvullende informatie uit het embleem verdwenen. De ontwikkelaars lieten alleen de belangrijkste informatie achter, ook verdeeld in verschillende regels. De eerste is «Columbia Pictures Corp.», de tweede is «Presents», de derde is «Walt Disney’s», de vierde is «Mickey Mouse», de vijfde is «in», en dan wordt de aflevering aangegeven. De naam van het hoofdpersonage staat nog steeds in grote hoofdletters. De letters zijn breed, coherent, aangevuld met schaduwen. Rechts en links wordt een rechthoekig kader vastgehouden door de hoofdpersonen in actie. De bovenste tekst is in een uniforme stijl.

1932 — 1935

Mickey Mouse Logo 1932-1935

Het volledige informatiegedeelte van het logo werd opnieuw ontworpen — zowel inhoud als design. Nu staan ​​daar de auteur van de serie, de naam van de studio en de naam van de release vermeld. De letters in «Mickey Mouse» zijn smal en hebben een brede zwarte omtrek. Hierdoor kunnen de inscripties niet samenvloeien, omdat de kunstenaars de tekens nog meer overlapten. Daarnaast schilderden ze het podium, het gordijn en de koepelvormige schijnwerpers.

1935 — 1937

Mickey Mouse Logo 1935-1937

Het tijdperk van de kleurencinema is aangebroken, dus de schermbeveiliging voor de tekenfilm is kleurrijk geworden. Dit is de belangrijkste, maar niet de enige verandering in het embleem van die tijd. De ontwerpers verwijderden afbeeldingen van sleutelfiguren en lieten alleen het frame en de inscripties over. De helft daarvan maakten ze grote letters die links een schaduw werpen. Het hoofdpalet bestaat uit geel, rood en blauw. Er zijn ook zwarte tekens in kleine lettertjes onderaan het grijze vak.

1937 — 1953

Mickey Mouse Logo 1937-1953

Het embleem kreeg een onvoorstelbare kleurrijkheid — nu is het steenrood met contrasterende witte letters. Het lettertype voor de Walt Disney-inscriptie is vet, breed en gestroomlijnd. Grote letters staan ​​rechtop en hebben geen schreven. Hieronder staat een «springende» uitdrukking «Mickey Mouse» in roze. Het is gemaakt in 3D, omdat de kunstenaars de schaduwen hebben omgezet in brede zijkanten, zodat de tekst volumineus werd. Het achtergrondoppervlak is niet minder gestructureerd: het ziet eruit als een gegolfd substraat dat lijkt op een stuk stof of leer.

1953 — 1999

Mickey Mouse Logo 1953-1999

Na een grote herlaadbeurt van de identiteit, kreeg de animatieserie het meest eenvoudige logo mogelijk. Alles is weg behalve de naam. De letters werden plat, rood, met een zwarte streep om de contour.

1999 — heden

Mickey Mouse Logo 1999

Ontwerpers vergrootten de inscripties, scheidden de woorden en plaatsten ze in twee regels. Ze behielden de rode kleur van de letters, maar schikten ze gelijkmatig, zodat de karakters nu minder «springerig» zijn. Ze hebben scherpe uiteinden en rechte lijnen. De auteurs hebben er ook een donkere achtergrond aan toegevoegd in het midden, met behoud van een zwarte omtrek rond de randen.

Logo lettertype en kleuren

Mickey Mouse Logo

In 1937 verscheen naast het hoofdlogo een extra logo. Dit is een klein icoontje met een schetsmatig hoofd van de mascotte van de filmstudio — Mickey Mouse. Het bestaat in verschillende versies: de eerste is volledig zwart, de tweede is met het lachende gezicht van de hoofdpersoon. Het visuele identiteitsteken is gebaseerd op drie cirkels: één grote in het midden (gezicht) en twee kleine aan de zijkanten (oren). Er zijn twee mogelijkheden om te lachen: met een rode tong en volledig zwarte ogen, maar ook met een witte tong en zwarte pupillen op een witte achtergrond.

De hoofdinscriptie is met de hand gemaakt en heeft niets met lettertypen te maken. Dit is een grafische tekening. Wel zijn er overeenkomsten met sommige lettertypes: bijvoorbeeld met Xavier Sans Bold (van Jason Castle) en Aarde Black (van Anton Scholtz). Maar bovenal weerspiegelt het ontwerp het gelijknamige Mickey-lettertype, dat in twee versies bestaat: met gevulde letters (Mickey) en met holle letters (Minnie).

Logo Mickey Mouse

De merkkleuren op het embleem zijn nu helder en worden voornamelijk vertegenwoordigd door rood, zwart en wit. In de vroegste logo’s (vóór kleurentelevisie) was het palet veel bescheidener en bestond het uit monochroom. Latere inscripties werden, net als de helden, geschilderd in geel, steenrood en blauw met toevoeging van zwarte en witte tinten.