The Wizard of Oz, The Pink Panther, Silence of the Lambs, Rocky, Robocop, James Bond, Basic Instinct, The Hobbit-trilogie — al deze films (en ongeveer 4.000 andere) zijn gemaakt door hetzelfde Hollywood-bedrijf. Het heet MGM of Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. ter ere van drie filmstudio’s die zakenmagnaat Marcus Loew in 1924 kocht en fuseerde. Het 100 jaar oude bedrijf bleef lange tijd zelfstandig, al moest het meerdere ernstige crises doormaken. In mei 2021 werd bekend dat MGM het technologieconglomeraat Amazon zou overnemen. De beslissing kwam te midden van dreigende financiële problemen rond de nieuwste James Bond-film.
Betekenis en geschiedenis
Van alle drie de bedrijven die onderdeel werden van Metro-Goldwyn-Mayer, had alleen Goldwyn Pictures Corporation een onderscheidend symbool. Hij was het die als basis diende voor het logo van de moderne studio. De originele versie werd gemaakt in 1916. Het bevatte de kop van een leeuw die in een filmstripring was geplaatst. De vrije randen van de tape hingen aan de zijkanten naar beneden. Aan de linkerkant stond het woord «TRADE» en aan de rechterkant was «MARK». Bovenaan de cirkel stond het opschrift «ARS GRATIA ARTIS». Zoals de auteur van de ontwerp- en reclamespecialist Howard Dietz toegaf, werd deze diepe Latijnse uitdrukking vaak herhaald door een taalkundige die hij kende.
Het dier werd geïnspireerd door de cover art van het studententijdschrift Columbia, de sportteams van de universiteit en hun lied Roar, Lion, Roar. Het onderstaande masker is mogelijk toegevoegd omdat de eerste Goldwyn-leeuw uit een Afrikaanse staat kwam. Dit is een soort eerbetoon aan zijn afkomst. Dezelfde rol werd gespeeld door het patroon in de vorm van varenbladeren die het masker omringden.
Het oude handelsmerk Goldwyn werd in 1924 overgenomen door MGM. Het evolueerde geleidelijk, maar behield zijn oorspronkelijke structuur. Zelfs nu, in de aftiteling van de films, is een van de versies van de leeuw in de filmring te zien. Maar dit is niet hetzelfde dier dat eind jaren 1910 op het scherm verscheen. Meer dan een eeuw lange geschiedenis heeft de televisiestudio bijna tien leeuwen weten te vervangen. De bekendste hiervan zijn Tanner, die opkwam in de gouden eeuw van MGM, en de langlevende Leeuw met korte manen. Er werden tegelijkertijd spatschermen met verschillende leeuwen gebruikt, waardoor het moeilijk was om de chronologie van de logo’s te bepalen.
1924 — 1960
Het tekstmerk bevatte de naam van de studio, geschreven in twee lettertypen. Een elegante schreefloze schreef werd gekozen voor Metro en Mayer, en een cursieve schreefloze schreef voor Goldwyn.
1924 — 1984
Er was een versie waarin het opschrift «Metro-Goldwyn-Mayer» op een boekrol met twee fakkels langs de randen werd geplaatst. Boven was een beeld van een leeuw liggend op een voetstuk onder een boog met het motto «ARS GRATIA ARTIS». Daaronder, in een bolle vorm, stond het woord «PICTURE». Dit embleem werd zeer zelden getoond. Ze verscheen voor het laatst in de film Nothing Lasts Forever.
1939
De angstaanjagende stille leeuw in het logo leek op Jackie, die van 1928 tot 1956 voor MGM werkte en in honderden films speelde. De kop van het dier zat in een ring van filmstriptape. De folie had een karakteristieke dubbelzijdige perforatie en bevatte de bekende uitdrukking “ARS GRATIA ARTIS”. Hieronder waren twee takken van ofwel een varen of een laurier.
1964 — 1966
De kop van een brullende leeuw bevond zich in een zwarte ring met dezelfde zwarte linten aan de randen. De Latijnse uitspraak verdween, evenals het bloemenornament.
1966 — 1982
In 1965 wendde MGM zich tot Lippincott om zijn imago te moderniseren. De samenwerking resulteerde in een nieuw gedrukt logo dat bekend staat als The Stylized Lion. Deze versie debuteerde in de Grand Prix-film en bleef relevant tot 1982. De ontwerpers beeldden de kop van een brullende leeuw in een cirkel af, waarbij ze het effect van negatieve ruimte gebruikten: witte lijnen en contouren werden gevormd door het omringende zwarte vlak. Onderaan stond de afkorting «MGM», geschreven in het groteske Helvetica.
1982 — 1986
In 1981 kocht de studio United Artists, waarna het de naam veranderde in MGM/UA Entertainment Company. Tegelijkertijd keerde het logo terug met een echte leeuw in de ring van de filmstrip. Een Afrikaans masker verscheen onderaan het ronde frame en de uitdrukking «ARS GRATIA ARTIS» verscheen in de bovenste helft. Er was een inscriptie op twee niveaus onder de tekening. De eerste regel werd ingenomen door de afkortingen «MGM / UA», die een serif-lettertype gebruikten. Daaronder, tussen de twee horizontale lijnen, stond de groteske uitdrukking «Entertainment Co.»
1984 — 1985
De onderste tekst is verwijderd. Ook het motto verdween en de plaats werd ingenomen door de volledige naam van het bedrijf: «METRO-GOLDWYN-MAYER / UNITED ARTISTS». De woorden «ENTERTAINMENT CO.» werden verplaatst naar een extra tape onderaan toegevoegd. De ongeperforeerde ring zag er niet uit als een filmstrook, maar als een heraldische rol.
1986 — 1987
Begin 1986 veranderde het bedrijf zijn naam en vernieuwde het logo. In feite keerde het terug naar de versie uit 1982, maar met een ander bijschrift — zonder «UA». Lion detail is iets verkleind.
1986 — 1992
Na slechts een paar maanden bij MGM Entertainment Company, onderging de studio een nieuwe rebranding en werd opnieuw bekend als Metro-Goldwyn-Mayer. De nieuwe afbeelding zag eruit als een replica van het logo dat werd gebruikt door Goldwyn Pictures Corporation, behalve dat er perforaties waren langs de randen van de linten. Een ornament van bladeren omringde het masker. De ring van de leeuwenkop stond tussen de woorden «TRADE» en «MARK», en de naam van het bedrijf was in de vorm van een boog erop geschreven.
1992 — 2021
De ontwerpers hebben de lijnen dunner gemaakt om het beeld duidelijk te maken. De woordcombinatie «TRADE MARK» en het gedeponeerde handelsmerk zijn vergroot.
2011 — 2021
De «R» in de cirkel is verdwenen. Onderaan is een grote zwarte afkorting «MGM» toegevoegd.
2021 — heden
De studio onthulde voor het eerst zijn nieuwe logo op 8 maart en plaatste het op YouTube. En half augustus debuteerde hij met de film Respect. Deze keer is de levende, brullende leeuw vervangen door een geanimeerd personage. Bovendien heeft het bedrijf het ontwerp niet vereenvoudigd — integendeel, het heeft de afbeelding goud gemaakt en een 3D-effect toegevoegd vanwege het verloop. Maar tegelijkertijd komen alle details en elementen overeen met het origineel.
Logo lettertype en kleuren
CG maakte de echte leeuw Leo, de zevende van MGM. Hij heeft korte manen omdat hij nog een tiener was ten tijde van de eerste opnames. Leo is sinds 1982 te zien in alle studiologo’s. Statische kunst toont zijn gebrul, opgenomen in 1957 voor de filmintro. En nu heeft het bedrijf besloten om het ontwerp te moderniseren en de echte leeuw te vervangen door een neppe. De geperforeerde plank bleef niet alleen als eerbetoon aan de geschiedenis, maar ook als eerbetoon aan de filmkunst.
Het huidige logo bevat minimaal vier verschillende lettertypen. De letters in Metro Goldwyn Mayer hebben vergelijkbare rondingen en dezelfde vorm, maar het tweede woord gebruikt een lettertype dat doet denken aan ITC’s Hadfield, en het eerste en tweede woord hebben iets dat vaag lijkt op Heroine van Göran Söderström. Voor de woordcombinaties «TRADE MARK» en «ARS GRATIA ARTIS» zijn verschillende serif-lettertypen gekozen. De gradiënt gouden kleur is in lijn met MGM’s originele Art Deco stijl.