Mercury Logo

Mercury Logo

Mercury is een divisie van Ford Motor die in 2011 ophield te bestaan. Het begon in 1938 toen het moederbedrijf een ander premiummodel ontwikkelde. Ontwerpers kozen voor stijl en functie en Henry’s zoon Edsel Ford besloot de auto een nieuw merk te geven, los van de hoofdlijn. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de Mercury iets tussen Lincoln en Ford zou zijn. De hoge prestaties van de voertuigen werden gecombineerd met een evenwichtige prijs. Maar het merk kon de concurrentie niet aan en moest de markt verlaten.

Betekenis en geschiedenis

Mercury Logo Geschiedenis

Edsel Ford bedacht zelf de naam voor het merk omdat het zijn eigen project was. Uit 103 opties koos hij de uitdrukking Ford-Mercury om de connectie met het moederbedrijf te tonen. De interne ontwerpers ontwikkelden meteen een logo dat de klassieke ovale vorm van het Ford-embleem combineerde met het woord «MERCURY». Alle letters zijn ter attentie omgezet naar hoofdletters.

Maar dit symbool werd niet eens gebruikt omdat de leidinggevenden van Ford van gedachten veranderden en besloten van Mercury zijn eigen merk te maken. Dus de auto, die in 1939 verscheen, heette Mercury 8 en had geen duidelijk visueel identificatiesysteem. De modelnaam stond op de chromen grille in plaats van op het embleem.

Later ontwikkelden de ontwerpers een logo met daarop de Romeinse god Mercurius, de patroonheilige van alle reizigers en kooplieden. Dit fictieve personage is sinds 1939 een symbool van het merk — sinds de tijd dat Ford op een autoshow een standbeeld van acht meter van de godheid oprichtte. Het sierlijke profiel van de Mercury kwam toen vaak in reclamefolders voor, maar werd lange tijd niet voor auto’s gebruikt. Hij versierde voor het eerst de radiatorroosters in 1949. De ontwikkelaars stileerden de tekening onder het heraldische teken.

Het embleem met de god Mercurius evolueerde geleidelijk: als zijn blik eerst naar links was gericht, werd zijn hoofd na verloop van tijd naar rechts gedraaid. Opgemerkt moet worden dat dit niet het enige identiteitselement was. Van 1960 tot 1985 hadden sommige modellen een insigne met de afbeelding van een roofzuchtige poema of panter. Het is geïnspireerd op de Mercury Cougar-lijn.

Toen begonnen op de kappen van de Mercury Monarch logo’s te verschijnen in de vorm van een grote letter «M» in een ringframe. Dit gebeurde in de jaren zeventig. Een eenvoudig symbool leidde tot een nieuw embleem, dat bestond uit drie gebogen lijnen binnen een zwarte cirkel. Ze verscheen in 1985 en verwierf wereldwijde bekendheid. Nu wordt het merk Mercury alleen geassocieerd met dit zakelijke ornament, dat pas in 2011 de radiatorroosters verliet.

1938 — 1984

Mercury Logo 1938-1984

Het logo met drie parallelle lijnen is gebaseerd op de vorige auto-badge met de letter «M». De ontwerpers hebben er enkele details uit gehaald om de originele geometrie te behouden. De vroege versie bevatte een zwarte cirkel met drie gebogen bronskleurige strepen. Het was analoog aan een speedline die de energie van beweging doorgaf. Langs de rand liep een dunne chromen lijn. De lichtgekleurde ring versterkte het driedimensionale effect en accentueerde met succes de badge op de grille.

1984 — 2011

Mercury Logo 1984-2011

Het moderne Mercury-logo heeft dezelfde structuur als het vorige, maar het palet is nu compleet anders. De basis is een witte cirkel met een grijze rand. Het toont dezelfde grijze strepen: drie parallelle bogen die ongeveer in het midden liggen. Hun onderste deel ziet eruit als een brede diagonaal. Het buigt soepel en verandert in een dunne horizontale lijn. Dit embleem wordt aangevuld met het woord «MERCURY». Hoofdletters en strikt schreefloos type vormen een perfecte aanvulling op de gekozen stijl.

Er is een full colour versie van de badge die op auto’s te vinden is. Het heeft een zwarte cirkel en een zilveren frame en strepen. De merknaam bevindt zich in de bovenste helft van de ring en wordt gescheiden door twee stippen. Beide logo’s bleven in gebruik tot 2011, toen Ford Motor Company besloot de productie terug te schroeven en het iconische merk Mercury te liquideren.

Logo lettertype en kleuren

Mercury Logo

De drie gebogen lijnen kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Volgens de officiële versie weerspiegelen ze het historische erfgoed van het merk, namelijk een fragment van het oude logo met een gestileerde letter «M». Volgens sommige experts vertegenwoordigen de parallelle strepen de beroemde gevleugelde helm van de oude Romeinse god Mercurius. Het symbool wordt ook wel eens vergeleken met een hockeystick, slingerweg en waterval. Het is ook een speedline die de dynamiek van auto’s belichaamt.

Het nieuwste Mercury-logo is in schreefloos lettertype. Het vertoont een duidelijke gelijkenis met de Karmina Sans SemiBold-headset, die is ontwikkeld door TypeTogether.

Logo Mercury

De tweedimensionale versie van het embleem is grijs geverfd — de kleur van een chemische stof genaamd Mercurius (d.w.z. kwik). En de auto’s gebruikten een zwart-zilveren badge.