McLaren (volledige naam McLaren Automotive) is een Britse autofabrikant die gespecialiseerd is in de productie van snelle raceauto’s. Zijn arsenaal wordt voornamelijk gedomineerd door supercars die op zijn eigen locaties worden geproduceerd. De oprichters van het merk zijn de Australische coureur Bruce McLaren en de Engelse zakenman Ron Dennis. De tijd van zijn verschijning is 1985. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Technology Center in Woking. Nu is het merk volledig in handen van de McLaren Group, die sinds 2017 is opgenomen.
Betekenis en geschiedenis
Wat is McLaren?
Het is een wereldberoemd Brits automerk dat bekend staat om zijn supercars.
De eerste naam van het bedrijf is McLaren Cars, dat het in 2010 veranderde in McLaren Automotive. Bruce McLaren, de grondlegger van de oorspronkelijke structuur die de basis vormde van het moderne bedrijf, komt uit Nieuw-Zeeland. Hij kwam naar het Verenigd Koninkrijk in het kader van het Driver to Europe-programma om Australische en Nieuw-Zeelandse atleten te helpen concurreren in de Formule 1. En Bruce was veelbelovend, sinds zijn jeugd dol was op auto’s, omdat zijn ouders hun eigen tankstation in Oakland hadden. Op 15-jarige leeftijd had de jongeman zijn eerste serieuze race gewonnen.
Op de nieuwe plek was de racecarrière briljant: hij werd de jongste atleet die de Amerikaanse Grand Prix ontving. Hij was toen 22 jaar oud. Aanvankelijk racete McLaren met andere automerken. Maar toen opende hij Bruce McLaren Motor Racing (in 1963) en bouwde hij zijn eerste sportwagen, de M1A. Dit werd gevolgd door de M1B (ze won 43 Can-Am Championship-overwinningen) en de M2B (debuut in de Grand Prix van Monaco). Bovendien ontwierp en testte de racer de auto’s zelf, met de nadruk op de superlichte versie van de M6GT. De atleet stierf echter in een ongeval in 1970, zonder het project af te ronden.
In 1985 verscheen McLaren Cars, dat na een tijdje zijn naam veranderde in McLaren Automotive (in 2010), omdat het grotendeels inactief was. De herlancering van het merk hielp hem revitaliseren en een investering in een nieuwe onderneming te krijgen. Aanvankelijk was het gescheiden van andere gelijknamige structuren, maar in 2017 droeg Ron Dennis bij aan hun fusie, toen hij zijn aandelen verkocht aan de McLaren Technology Group.
Het eerste embleem van een racewagenmerk verscheen al bij de oprichting. Het werd in 1963 ontworpen door ontwerper Michael Turner. Hij bood een herkenbaar beeld van de kiwivogel die leeft in de geboorteplaats van de Bruce McLaren-racer. Dit is een eerbetoon aan de oprichter van het bedrijf en zijn persoonlijke label.
1963 — 1967
De auteur gebruikte een schild als basis voor het logo om het een heraldische vorm te geven. Hij verdeelde de ruimte in vier zones van verschillende breedtes. De grootste is de centrale, waar de kiwi is getrokken. De vogel was zwart, geprofileerd, zonder naturalistische details. Ze stond met gebogen hoofd, alsof ze iets zocht. Dit beeld is niet toevallig, omdat de kiwi krachtige poten heeft en snel over de grond beweegt en alle obstakels behendig overwint. Hieronder, in het smalle deel van het embleem, was er een inscriptie «Motor Racing Team» — de toenmalige naam van het bedrijf. Helemaal bovenaan, op een groen veld, stond een racewagen en daaronder, op een rode streep, stond de naam van de maker van het merk — «McLaren».
1967 — 1981
Deze versie kreeg de bijnaam Speedy Kiwi. Het toonde de kop van een vogel, half tegen de grond gedrukt en naar voren gericht. Ze passeerde kiwi terwijl ze sprintte. De zwarte omtreklijn met een langwerpige scherpe snavel en dezelfde puntige lijn aan de onderkant maakten het logo dynamisch en perfect gereflecteerde beweging.
1981 — 1991
De auteur van deze versie is Raymond Loewy. Hij stelde een conceptueel nieuw embleem voor, totaal anders dan de vorige. De overgang naar een ander ontwerp hangt samen met de rebranding van het bedrijf, dat de naam McLaren International kreeg. Het waren deze woorden die als de belangrijkste werden gebruikt en die in twee regels waren gegroepeerd: een grote inscriptie — «McLaren», een kleine — «Internationaal». Boven hen was de drievoudige racevlag, die meestal het startpunt is. Maar het is niet alleen geruit: het patroon leek op de sporen van autowielen. Dit logo was een eerbetoon aan de sponsoring van Marlboro.
1991 — 1998
De geblokte vlag werd vervangen door slechts één detail uit de tekening: een driehoekige pijl met een uitsparing aan de onderkant. Ze wees schuin omhoog, wat de constante beweging naar voren en naar boven symboliseerde. Het woord «Internationaal» is uit het opschrift verdwenen. Het kleurenpalet en lettertype blijven hetzelfde.
1998 — 2003
De ontwikkelaars hebben het scherphoekige element vervangen door een afgeronde boog. Ze was dubbel en rood. De vulling was tussen de bovenste en onderste booglijnen, verbonden aan de uiteinden. Dit «vinkje» geeft de snelheidsmarkering aan. Vloeiende lijnen brachten harmonie in het logo. De ontwerpers veranderden ook de kleur van het opschrift: in plaats van koolzwart gebruikten ze donker grafiet.
2003 — 2012
In 2003 werd het lettertype gewijzigd. Het is zachter, gladder en ronder geworden, wat de uitstekende windstroom van raceauto’s symboliseert. Dit draagt bij aan superieure aerodynamica en behoud van hoge snelheid.
2012 — heden
Nadat het bedrijf de naam had gewijzigd in McLaren Automotive, werd het logo opnieuw ontworpen. Maar het was niet significant: voornamelijk de inscriptie onderging een verandering, waarbij het woord «Automotive» werd gedrukt, uitgevoerd in een ander lettertype — dun, recht, gehakt, met de letters «O» en «U» in de vorm van lege vierkanten .
Logo lettertype en kleuren
Het kenmerkende McLaren Speedmark is een merk dat meerdere oorsprongen kent. Volgens de eerste mening is het een herinnering aan het debuutlogo van Speedy Kiwi, aangezien de ronde wijde boog eruitziet als de kop van een kiwivogel. Volgens andere veronderstellingen is dit een gemoderniseerde chevron, die de sponsoring van Marlboro verpersoonlijkt. Het derde gezichtspunt verwijst naar het feit dat het omgekeerde «vinkje» een wervelende draaikolk is, die zich meestal aan de bovenkant van de zijsteunen van de auto voordoet.
Voor het logo kozen de ontwerpers een vectorversie van het Moki Lean lettertype van Marcus Sterz en voor het eerst gepubliceerd door FaceType. Het alternatief is het lettertype A Space. Er is ook een overeenkomst van de inscriptie met de Serene MTC.
Het corporate palet is ingetogen en bestaat uit klassieke kleuren: zwart, rood en wit. Het allereerste embleem was ook groen.
Wat betekent het McLaren-logo?
Er is geen definitief antwoord op deze vraag. Sommigen geloven dat het vinkje bleef uit de dagen van Marlboro-sponsoring. Anderen zien het als een silhouet van een kiwivogel uit het oude McLaren-embleem. Weer anderen denken dat het logo lijkt op rook uit de uitlaatpijp van een auto.
Waarom is het McLaren-logo een kiwi?
Bruce McLaren, oprichter van het merk McLaren, werd geboren in Nieuw-Zeeland. Zijn vriend Michael Turner weerspiegelde dit in het logo, met de kiwivogel - het nationale symbool van Nieuw-Zeeland.
Is McLaren een kiwi?
Op oude McLaren-logo's stond de kiwivogel. Nu wordt het vervangen door een omgekeerde boog.
Is McLaren een Ferrari?
McLaren is geen eigendom van Ferrari. Het maakt deel uit van het particuliere autobedrijf McLaren Group.