Lotus Logo

Lotus Logo

Lotus Cars Limited is een in het VK gevestigde autofabrikant. Het is gespecialiseerd in sportwagens en racewagens die bekend staan ​​om hun lichte gewicht en verhoogde wendbaarheid. Haar auto’s hebben herhaaldelijk deelgenomen aan het Formule 1-wereldkampioenschap, waar ze zeven keer wonnen. De oprichter van het merk is Colin Chapman, die het in 1948 oprichtte in Hethel in de provincie Norfolk. Nu is het bijna evenveel eigendom van Geely en Etika Automotive. Het bedrijf heeft een eigen dochteronderneming — een ingenieurs- en adviesbureau met productielocaties in Maleisië, China en de Verenigde Staten.

Betekenis en geschiedenis

Lotus Logo Geschiedenis

Het bedrijf is ontstaan ​​als Lotus Engineering Ltd. Hoewel wordt aangenomen dat Colin Chapman de oprichter is, waren het er eigenlijk twee: het bedrijf werd ook geopend door Colin Dare. Ze zijn allebei afgestudeerd aan University College London. Het officiële jaar van zijn verschijning is 1952, onofficieel — 1948, toen Chapman zijn eerste racewagen in de garage monteerde.

De productielocatie bevond zich in de wijk Hornsey in Noord-Londen, in de oude stallen achter het Railway Hotel. In 1954 werd de fabriek opgedeeld in twee delen: Lotus Engineering en Team Lotus. Toen, vijf jaar later, werd een groep met dezelfde naam gevormd, die werd vertegenwoordigd door Lotus Cars Limited en Lotus Components Limited. Ze waren bezig met de vervaardiging van verschillende soorten auto’s. In 1971 kreeg de organisatie Lotus Components Limited een nieuwe naam (Lotus Racing Limited), waarna zij haar activiteiten staakt.

De tweede fabriek werd in 1959 verplaatst naar Cheshunt en nam vanaf 1966 een gemoderniseerde locatie met een testcentrum in Hethel over. Het was een omgebouwd vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog en de landingsbaan diende als testbaan. Na het overlijden van oprichter Colin Chapman in 1982 kwam het bedrijf in een periode van financiële instabiliteit. Daarom werd de fabriek gekocht door General Motors Corporation, die deze later doorverkocht aan Romano Artioli en DRB-HICOM. Het merk is momenteel in handen van de internationale organisatie Geely uit China en haar aandeelhouder Etika Automotive.

Gedurende zijn bestaan ​​heeft het handelsmerk slechts één logo gehad, maar in verschillende wijzigingen. Het is sinds de oprichting nauwelijks veranderd, met behoud van de originele elementen, kleur en vorm. Er zijn zes bekende varianten van het embleem.

1948 — 1984

Lotus Logo 1948-1984

Het debuutlogo zag eruit als een ronde badge met een zilveren lijn langs de rand. Binnenin bevond zich een abstracte afbeelding van een lotusbloem, een monogram en de merknaam in hoofdletters. De slagen waren netjes en subtiel. De driehoek had afgeronde hoeken en een gebogen bodem.

1984 — 1986

Lotus Logo 1984-1986

Na de eerste herinrichting van het embleem verdwenen het monogram en de cirkel daaruit — alleen een schematische driehoek bleef over, die door de horizontale verlenging meer op een ovaal leek. De vulling in de vorm is groen en de letters en randen zijn goudkleurig. De titel is geschreven in serif-lettertype, waarbij elk teken op elkaar is gestapeld. Deze techniek is waarschijnlijk gebruikt vanwege ruimtegebrek in het logo.

1986 — 1989

Lotus Logo 1986-1989

In 1986 gaven de ontwikkelaars het monogram terug, dat aanwezig was in de eerste versie.

1989 — 2010

Lotus Logo 1989-2010

Tijdens deze periode werd gekozen voor de debuutversie als logo, maar met een licht gewijzigde kleurstelling. Zwart en zilver behoren tot het verleden, waardoor het symbool veel kleurrijker is geworden. De ontwikkelaars schilderden de inscriptie en het letterpatroon erboven in wit, de driehoek in groen, de cirkel in geel en het frame in grijs. Ze veranderden ook de stijl van de titel om een ​​dun schreeflettertype te gebruiken.

2010 — 2019

Lotus Logo 2010-2019

Het logo heeft drie dimensies gekregen. Om de zijkanten van de cirkel te verhogen, hebben de ontwerpers de randstrook verbreed, de grijze kleur vergroot en er highlights aan toegevoegd. Ze hebben ook de rand van de gele cirkel donkerder gemaakt, waardoor deze visueel lager is dan het frame. De driehoek in het midden met afgeronde hoeken, die de lotusbloem personifieert, hebben de ontwikkelaars omlijnd met een dunne zilveren lijn en alle letters uitgedund.

2019 — heden

Lotus Logo 2019-vandaag

Met de komst van de trend naar een eenvoudige en platte identiteit, keurde het bedrijf een laconieke versie van het logo goed. Nu zijn er geen uitstulpingen, randstrepen en lijsten, en wit licht erin. Geel en groen overheersen. De eerste is de cirkel en alle inscripties, de tweede is het lotussymbool. Daarnaast is de headset vervangen — zowel in het monogram als in de merknaam. Het is strenger, breder en schreefloos geworden.

Logo lettertype en kleuren

Lotus Logo

Het monogram in het logo verscheen meteen. Het bestaat uit de eerste letters van de volledige naam en achternaam van de oprichter van het autobedrijf — «ACBC». De afkorting staat voor «Anthony Colin Bruce Chapman». Maar zijn oorspronkelijke partners (de gebroeders Allen) waren ervan overtuigd dat het monogram een ​​combinatie was van de initialen van de hoofdoprichter, aangevuld met hun voor- en achternaam. Dat wil zeggen, ze geloofden dat er een afkorting was voor «Michael Allen, Nigel Allen, Colin Chapman».

Eerdere versies van het logo gebruikten een serif-lettertype. In de bijgewerkte versie is het woord «Lotus» geschreven in een harde en gewaagde grotesk type, dicht bij Wardrum Bold of Lucifer Sans SemiExpanded Bold. Het verschil zit in de schuine sneden aan de uiteinden van de letters «L» en «T». De eerste heeft een schuin afgesneden been, de tweede heeft een bovenste dwarslijn.

Logo Lotus

Het merk heeft op verschillende momenten verschillende kleurenschema’s gebruikt. Was het palet eerder mager en eentonig (zwart, wit, zilver), nu is het helder en pakkend (geel, groen, wit). De huidige combinatie spreekt van het streven van het bedrijf naar optimisme, verdere groei en ontwikkeling.