Looney Tunes Logo

Looney Tunes Logo

Looney Tunes is een van de Warner Bros. Entertainment Inc. Het bestaat uit korte animatiefilms die voor het eerst in 1930 verschenen en nog steeds in productie zijn. In tegenstelling tot de Merrie Melodies-affiliate-serie die is gebaseerd op de meest populaire nummers, is Looney Tunes al sinds het begin verhaalgedreven. Maar toen werd de grens tussen de twee projecten weggevaagd, wat werd vergemakkelijkt door de overgang naar kleurenfilm.

Betekenis en geschiedenis

Looney Tunes Logo Geschiedenis

De vroege cartoons waren zwart-wit en werden gemaakt om muziek te promoten die eigendom was van Warner Bros. Men ging ervan uit dat kijkers na het zien van de korte films platen en bladmuziek zouden gaan kopen. De allereerste Looney Tunes-ster was het stripfiguur Bosko. Hij sprak vanaf de schermen de beroemde zin «Dat is alles, mensen!» aan het einde van elke aflevering. Toen stopten de animators en namen Bosko mee als auteursrechthebbenden. Dit bracht het bedrijf ertoe veel personages aan het verhaal toe te voegen, waaronder Porky Pig (debuut in 1935), Bugs Bunny (1940), Tweety (1942) en Sylvester (1945), de jagende kat.

In de jaren zeventig racistische en suïcidale grappen, gevaarlijke stunts, rook- en drinkscènes zijn uit tekenfilms verwijderd. Er werd alles aan gedaan om de populariteit van de animatieserie bij een breed publiek te vergroten. Tegelijkertijd werden er pas in 1987 nieuwe korte films uitgebracht. De productie werd hervat toen de makers zich realiseerden dat een nieuwe generatie kijkers nieuwe inhoud nodig had.

De naam Looney Tunes is geïnspireerd op de Silly Symphony, een compilatie van geanimeerde muziekfilms. Velen zijn ervan overtuigd dat het beroemde merk vroeger bekend stond als Looney Toons, en ze vragen zich af op welk moment het werd hernoemd. Deze misvatting wordt geassocieerd met het Mandela-effect, waarbij een grote groep mensen zich iets herinnert dat nooit echt is gebeurd. In feite is het woord «Tunes» altijd geschreven met «u» en «e». Dat bewijzen de talrijke logo’s waarin de naam van de serie verscheen.

1930 — 1934

Looney Tunes Logo 1930-1934

Het eerste embleem maakte deel uit van zwart-wit tekenfilms, dus het ziet er goed uit. De afleveringen gebruikten een geanimeerde versie en alle stilstaande beelden zijn afzonderlijke frames uit de aftiteling. In de laatste video sprongen Bosko en zijn hond bijvoorbeeld uit achter een houten verkeersbord met de woorden «A LOONEY TUNE». Het personage spreidde zijn armen naar de zijkanten en sprak zijn beroemde zin «Dat is alles, mensen!». Op dat moment was de hond aan de linkerkant van hem en blafte luid.

Het logo legt het moment vast waarop de jongen zijn handen achter zijn hoofd legt en breed glimlacht. Hieronder staat de zin «HUGH HARMAN-RUDOLF ISING SOUND CARTOON» geschreven in witte hoofdletters. Bosko is ontstaan ​​dankzij de inspanningen van het animatieteam, waaronder Rudolf Ising en Hugh Harman. In het begin van de jaren dertig. het was het eerste en enige personage in Looney Tunes. Het verdween van schermen in 1933 toen de eigenaren met pensioen gingen van Warner Bros. wegens onvoldoende hoge salarissen. Zo eindigde het tijdperk van kredieten bij Bosko.

1942 — 1964

Looney Tunes Logo 1942-1964

In de jaren veertig. de filmstudio begon de eerste korte kleurenfilms te produceren. De gefaseerde productie begon in 1942. De nieuwe serie had kleurrijke logo’s in de vorm van concentrische cirkels. Het ontwerp was variabel. Zo werd in de serie met Porky Pig het meest de versie met blauwblauwe ringen en een rood centrum gebruikt. Voor tekenfilms met tijdelijke karakters of Daffy Duck werd een geelachtig groen embleem gemaakt met hetzelfde rode centrum.

Een oranje en roze logo met een blauwe cirkel in het midden was te zien in de aftiteling voor animatie van animatiekunstenaar Friz Freleng. En voordat Freleng Bugs Bunny in de plot introduceerde, waren de ringen rood met een zwart verloop.

Alle varianten waren verenigd door een gemeenschappelijk element — het opschrift «LOONEY TUNES». De merknaam bestond uit gedurfde hoofdletters die over elkaar kropen en in een boog stonden opgesteld. Ze werpen schaduwen, waarvan de kleur afhing van de achtergrond.

1964 — 1969

Looney Tunes Logo 1964-1969

In de jaren 1960. het tijdperk van korte animatiefilms liep ten einde, maar de populariteit van Looney Tunes nam niet af. Tegen die tijd had de animatiestudio Warner Bros. gesloten, dus DePatie-Freleng Enterprises, Inc. Ze besloot de door Chuck Jones ontworpen openingskoppen voor de logo’s te gebruiken. Zo verscheen het gestileerde woordteken «LOONEY TUNES» met stuiterende letters. Het gebruikte een aangepast schreefloos lettertype. Alle regels in de letters waren zo verschillend dat zelfs de twee «E’s» niet op elkaar leken.

Dit tekstembleem bleef bestaan ​​tot in de late jaren zestig, toen de productie van korte films terugkeerde naar Warner Bros. Animatie. Velen herinnerden zich haar als een symbool van verval, omdat de studio in die tijd financiële problemen had en populaire personages van de schermen verdwenen.

1985 — 2009

Looney Tunes Logo 1985-2009

Na een lange onderbreking heeft Warner Bros. besloot om Looney Tunes te herstellen en begon met het uitbrengen van nieuwe afleveringen. Hun logo bevatte het hoofd van de Bugs Bunny, die zich in het midden van het doelwit bevond. Het konijn zag er hetzelfde uit als in de tekenfilms: hij glimlachte vrolijk en stak zijn grote tanden uit. Het hoofd van het personage bevond zich in een zwarte cirkel met een frame van drie oranje ringen, gescheiden door dunne lijnen. De onderste helft werd getraceerd door een gebogen LOONEY TUNES-letters in gekartelde geelzwarte letters. Daaronder was een schild met de afkorting «WB» in dezelfde kleur. De merknaam leek zowel in vorm als in stijl op een soortgelijk element uit het embleem 1942-1964.

2009 — heden

Looney Tunes Logo 2009

Na het herontwerp is het logo-ontwerp gewijzigd. Nu steekt het grijze konijn uit de zwarte cirkel, als uit een gat. Hij spreidde zijn witgehandschoende handen naar de zijkanten, alsof hij op het punt stond de beroemde zin uit te spreken: «Dat is alles, mensen!». De ringen zijn donkerroze geworden en het aantal is opgelopen tot vier. Warner Bros. Signature Shield en de LOONEY TUNES-letters zijn bijna ongewijzigd, behalve een lichte verkleuring van de gele kleur. Het geregistreerde handelsmerksymbool «TM» verscheen in de rechter benedenhoek.

Logo lettertype en kleuren

Looney Tunes Logo

De ster van het Looney Tunes-logo is Bugs Bunny, een hoofdpersoon in veel korte animatiefilms. Dit is een charmante antropomorfe haas, die bekend staat om zijn zorgeloze karakter en zorgeloze levenshouding. Hij wordt terecht beschouwd als een cultureel symbool van Amerika en is een van de tien meest geportretteerde stripfiguren ter wereld.

De gebogen letters gebruiken hetzelfde lettertype als een halve eeuw geleden. Meer precies, het is een reeks individuele glyphs die een gewaagde geometrische schreefloze nabootsing nabootsen. De ontwerpers hebben de letters slechts licht gewijzigd om ze volumineus te laten lijken. Dit werd bereikt door interne contouren en externe schaduwen. Even later maakten enthousiastelingen een gratis lettertype op basis van het logo genaamd Looney Tunes Tilt BT.

Logo Looney Tunes

Bugs Bunny is, net als in tekenfilms, getekend met twee primaire kleuren: wit en grijs. Tegelijkertijd is de binnenkant van zijn oren lichtroze, zijn mond rood en zijn pupillen zwart. Voor de ringen werd een tint gekozen die dicht bij Deep Carmine Pink (# F02F34) ligt en voor de letters — een analoog van gele Sunglow (# FFD236). De middencirkel, het schild, de schaduwen en de contouren zijn zwart.