Longhorn Logo

Longhorn Network Logo

Er zijn veel sport-tv-zenders in de VS, maar Longhorn Network onderscheidt zich met zijn ongebruikelijke concept. Feit is dat hij verslag doet van de evenementen die worden gehouden aan de Universiteit van Texas in Austin: bijna alle voetbal-, volleybal-, softbal-, honkbal- en basketbalwedstrijden. Ook golf, roeien, tennis, atletiek en duiken worden niet over het hoofd gezien. En de inhoud beperkt zich daar niet toe, want er worden culturele en academische programma’s, studioshows en originele series uitgezonden.

Betekenis en geschiedenis

Longhorn Logo Geschiedenis

Longhorn is een joint venture tussen ESPN en Learfield IMG College. Ze hebben hun krachten gebundeld om UT Austin te helpen het atletische potentieel van haar studenten te benutten en hun vele prestaties te laten zien. Uitzendingen worden het hele jaar door uitgevoerd, en meer nog — de klok rond. Het netwerk is 24/7 actief en is beschikbaar bij telecommunicatie-, kabel- en satellietaanbieders. Daarnaast werkt ze samen met verschillende grote streamingdiensten.

Elke dag kunnen kijkers enkele exclusieve evenementen zien: bijvoorbeeld shows met coaches van universiteitsteams, persconferenties, gastdocenten en verschillende evenementen die plaatsvinden op de campus. De inhoud is bedoeld voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het leven van UT Austin of gewoon dol zijn op sport.

Het Longhorn-netwerk is in augustus 2011 gelanceerd en begin april geïntroduceerd. Tegelijkertijd ontdekten fans hoe het heette en wat het visuele symbool was. De naamgeving bleek voorspelbaar: het televisieproject draagt ​​de naam van de sportteams van de universiteit. En die zijn op hun beurt vernoemd naar een langhoornige stier die in Texas werd gefokt. Hij personifieert kracht, kracht en uithoudingsvermogen.

Logo Longhorn

De kop van het dier staat op het officiële atletiekembleem van Texas Longhorns. Het was dit grafische merkteken dat als basis diende voor het Longhorn Network-logo. De ontwerpers maakten het silhouet eenvoudig wit en verplaatsten het naar het midden van een rechthoek die in twee blokken was verdeeld: donkeroranje (links) en zwart (rechts). De merknaam hiernaast heeft dezelfde kleuren. Het is gemakkelijk te lezen en valt meteen op dankzij de massieve schreefloze letters.

Het netwerk heeft zijn embleem sinds 2011 niet veranderd. Het centrale element is de stierenkop, die ervoor staat. Het is schematisch weergegeven, zonder detaillering. Alleen de buitencontouren zijn duidelijk omlijnd: oren, neus, wijd uitstaande hoorns zijn zichtbaar. Het silhouet wordt gevormd door negatieve ruimte, dat wil zeggen een leeg gebied binnen de verbindende rechthoeken. Het hoofd is visueel in twee delen verdeeld, omdat de rechthoeken in verschillende kleuren zijn geverfd. Tegelijkertijd zijn beide zijden perfect symmetrisch, zoals in het logo van de Texas Longhorns-sportteams.

Het onpersoonlijke dier toont de toewijding van het merk aan minimalisme. Tegelijkertijd is de formidabele stier een van de belangrijkste symbolen van de staat waar de universiteit is gevestigd, waarvan het leven wordt gedekt door het Longhorn-netwerk. Het embleem wordt voor verschillende doeleinden gebruikt: het wordt tijdens de uitzending van de show op het scherm geplaatst en gedrukt op verschillende materialen, waaronder souvenirs.

Logo lettertype en kleuren

Longhorn Logo

Blijkbaar besloten de makers van het logo om te experimenteren met typografie en ontwikkelden ze individuele glyphs voor de belettering. Tegelijkertijd is het lettertype vergelijkbaar met Akkordeon Ten van Emtype Foundry. In beide gevallen zijn de letters vet en massief, verticaal langwerpig. Slechts een paar details verschillen: het Longhorn-netwerk heeft bijvoorbeeld een ovale opening in de «R», en het onderste deel van de «G» lijkt vloeiender door de snede op de verticale slag. Het lettertype helpt de aandacht van kijkers te vestigen op de merknaam van de tv, omdat beide woorden in hoofdletters zijn. En een kleine letterafstand doet geenszins afbreuk aan de leesbaarheid van de tekst.

Burnt Orange (# BF5700) is afkomstig uit het officiële kleurenpalet van de UT Austin Sports Division. Het verbindt het televisienetwerk en de Texas Longhorns op identiteitsniveau. Deze tint wordt toegepast op de linkerhelft van de rechthoek en de eerste regel van het label. Al het andere is zwart geverfd, behalve de witte kop van de stier, waarvan het silhouet wordt gevormd door negatieve ruimte. Dit contrast zorgt ervoor dat het logo er fris en stijlvol uitziet. Ook hier is er een verwantschap met de universiteitsteams: hun hoofdkleuren zijn oranje en wit, maar in sommige gevallen worden tijgerkleuren gebruikt.