Lincoln Logo

Lincoln Logo

De Ford Motor Company heeft een divisie die is vernoemd naar een Amerikaanse politicus. Dit is Lincoln, een luxe merk met wortels die teruggaan tot het begin van de 20e eeuw. Het verscheen in 1917 toen Henry Martyn Leland ruzie kreeg met de president van General Motors en stopte om zijn eigen productie te starten. En vijf jaar later werd het nieuwe bedrijf insolvent verklaard en in bezit genomen van Ford.

Betekenis en geschiedenis

Lincoln Logo Geschiedenis

Wat is Lincoln?

Dit is een serie luxe auto’s van Ford. Het werd opgericht door de uitvinder Henry Martyn Leland.

Lincoln-auto’s zijn altijd bestuurd door leden van de hogere klasse van de samenleving, waaronder prominente Amerikaanse staatslieden. Allereerst gaat het om limousines, die het belangrijkste vervoermiddel voor de elite zijn geworden. Het logo van het bedrijf wordt nog steeds beschouwd als een symbool van prestige, macht en rijkdom. Het kreeg een moderne vorm nadat een andere Ford-divisie, Continental, was geïntegreerd in het merk Lincoln. Ondanks de evolutie blijft het ontwerp herkenbaar dankzij de kruisvormige elementen.

1917 — 1922

Lincoln (automobile) Logo 1917-1922

Een van de eerste logo’s was gestileerd om op de gevel van het Witte Huis te lijken, zoals blijkt uit de aanwezigheid van een driehoekig dak en kolommen. Hierboven stond het opschrift «LELAND-BUILT», en in het midden, in een ongelijk ovaal, stond de naam van het handelsmerk. Langs de rand was een lint met een gestreept patroon bestaande uit vele evenwijdige lijnen.

De bodem was versierd met twee olijftakken — een symbool van vrede. Dit is een verwijzing naar het Grote Zegel van de Verenigde Staten, omdat de Amerikaanse zeearend ook een olijftak op zijn gezicht heeft. Uiteraard probeerden de ontwerpers de Lincoln-merkidentiteit te verbinden met een echte politicus.

1922 — 1939

Lincoln (automobile) Logo 1922-1939

In 1922 werd Lincoln een van de Ford-divisies. Om dit aan te geven verscheen de naam van het moederbedrijf op het logo. Het is in een ellips geschreven met een handgeschreven lettertype. In het midden stond de naam van het luxemerk en helemaal onderaan stond het woord «DETROIT» (de stad waar de fabriek van de autofabrikant was gevestigd). De patriottische motieven verdwenen omdat de nieuwe eigenaar besloot het imago van het merk radicaal te veranderen.

1939 — 1954

Lincoln (automobile) Logo 1939-1954

Het embleem werd zwart en rond. Van alle inscripties bleef alleen de naam Lincoln over. De ontwikkelaars maakten het wit en kozen een ander lettertype — met een imitatie van kalligrafisch handschrift. In de onderste helft was een driehoekig schild afgebeeld, verdeeld in vier delen door twee kruisende lijnen.

1954 — 1964

Lincoln (automobile) Logo 1954-1964

In 1954 veranderde het kleurenschema. De cirkel heeft een bruin ringframe, terwijl het binnenste deel een zilverachtige tint heeft gekregen. Bovendien schilderden de ontwerpers het schild: het kruis werd rood en de horizontale lijnen binnen de twee segmenten werden opnieuw blauw geverfd.

1964 — 1972

Lincoln (automobile) Logo 1964-1972

Toen de divisies Lincoln en Continental fuseerden, hadden ze een nieuwe merknaam nodig. De ontwikkelaars hebben het Continental-embleem (vierpuntige ster) aangepast door het in de zilveren letter «H» te plaatsen. Het beeld was driedimensionaal en gestileerd als een figuur op het radiatorrooster.

1972 — 2012

Lincoln (automobile) Logo 1972-2012

In 1972 werd het logo tweedelig. Aan de bovenkant was een kruis dat het rechthoekige frame op vier punten kruiste. Onderaan stond het woord LINCOLN — streng, zwart en schreefloos. Alle letters hadden dezelfde lijndikte. Een andere versie van het logo gebruikte dezelfde belettering, maar met een driedimensionale zilveren badge.

2012 — heden

Lincoln (automobile) Logo 2012-vandaag

De ontwerpers hebben het kruis ingekort, zodat het nu perfect past in een rechthoekig frame met afgeronde randen. De afbeelding bevindt zich aan de linkerkant en wordt gescheiden door een dunne verticale lijn van de zin «THE LINCOLN MOTOR COMPANY». De bedrijfsnaam is opgesplitst in twee regels.

Logo lettertype en kleuren

Lincoln Logo

Er is veel controverse over de betekenis van het Lincoln-logo. Sommigen zijn ervan overtuigd dat dit een kompas is dat in vier richtingen wijst. In dit geval zou het de expansie van het bedrijf moeten symboliseren, zijn wens om auto’s over de hele wereld te verkopen. Volgens een andere versie is het kruis een vierpuntige ster die is overgenomen van het merk Continental na de fusie van de twee divisies. Dan personifieert hij prestige, luxe, comfort en elegantie in elk detail. Een andere theorie is dat het kruis is geleend van het schild dat het Lincoln-embleem uit de jaren vijftig sierde.

Logo Lincoln

Het dunne, heldere en nette lettertype op het logo van het automerk heet Couture. Hij lijkt in ieder geval veel op hem. Dit is een ontwikkeling van typograaf Chase Babb. Het kleurenschema is beperkt tot zwart en wit, wat het merk erg stijlvol maakt.

Wat betekent het Lincoln-logo?

Het Lincoln-logo is gebaseerd op de Continental-ster, die in gebruik werd genomen na de fusie van de twee merken. Het symboliseert de pracht en weelde van luxe voertuigen.

Welke kleur heeft het Lincoln-logo?

De basiskleur van Lincoln Star is gradiëntzilver. En voor het woordmerk wordt zwart gebruikt.

Is Lincoln een Ford-auto?

Ja, Lincoln is inderdaad een Ford-divisie.

Wat voor auto's maakt Lincoln?

De huidige line-up van de autofabrikant omvat compacte en middelgrote cross-overs, evenals full-size SUV's.