Lancia is een Italiaans automerk dat deel uitmaakt van de Stellantis-groep. Het is gespecialiseerd in de Ypsilon premium personenautoserie, een vijfdeurs supermini. Voorheen was het bedrijf bezig met de productie van rallysportwagens. Bovendien werd het twee keer geopend: in 1906, toen Vincenzo Lancia en Claudio Fogolin werden opgericht, en in 2007, toen het werk van het moederbedrijf Fiat werd gereorganiseerd. De eerste keer dat het bedrijf Lancia & C. Fabbrica Automobili heette, de tweede keer — Lancia Automobiles SpA. Het hoofdkantoor is nog steeds in Turijn gevestigd.
Betekenis en geschiedenis
De oprichters van het bedrijf waren twee vrienden van de racer — Vincenzo Lancia en Claudio Fogolin. Ze produceerden hun eerste auto onder het merk Lancia in 1907. Het was de Tipo 51, later omgedoopt tot Alfa. Ze had een 4-cilinder motor met 28 pk. In 1910 werden de onderdelen naar de Verenigde Staten gestuurd, waar ze helemaal opnieuw werden geassembleerd en de SGV-auto vrijkwam. Toen kreeg het Italiaanse bedrijf zijn eerste vrachtwagen — Jota (in 1915).
In 1937 stierf Vincenzo Lancia en zijn vrouw en zoon namen de leiding van het bedrijf over.
Adele Miglietti Lancia en Gianni Lancia boden de functie van ingenieur Vittorio Jano aan, die in professionele kringen al bekend was voor zijn projecten, waaronder Alfa Romeo en de succesvolle sportwagens van de 6C-, P2- en P3-serie. In 1955 ging het management over naar Carlo Pesenti en in 1969 werd het bedrijf opgenomen in het Fiat-concern en werd het haar dochteronderneming.
Na 1990 kelderde de autoverkoop en veranderde het moederbedrijf het aanbod van Lancia door een belang in Chrysler te kopen. Dus besloot ze om producten te combineren en te updaten om de vraag op de Europese markt te vergroten. De huidige juridische entiteit van Lancia werd opgericht in januari 2007 toen Fiat zijn activiteiten reorganiseerde. Maar niets hielp: het verkoopniveau bleef dalen, dus in 2015 weigerde het concern Chrysler onder het merk Lancia te verkopen. Hij concentreerde zich op het Ypsilon-model, waar veel vraag naar was in Italië. Deze auto werd in 2019 de best verkochte auto.
Na de fusie met de Stellantis-groep ontwerpt het Italiaanse merk samen met dochterondernemingen Alfa Romeo en DS Automobiles nieuwe premiumwagens. Hun release is gepland voor 2024 jaar. De verwachting is dat ze opnieuw zullen pronken met de persoonlijke Lancia-badge. In totaal heeft het bedrijf, bekend om zijn rally-erfgoed en technische innovatie, zes logo’s.
1906 — 1911
Een laconiek embleem in de vorm van een inscriptie behoort tot deze periode. Het was een koperen of koperen plaat met de naam van de fabrikant. Het bevatte cursieve handgeschreven tekst en werd op de radiatorgrille geplaatst. De letters waren sierlijk, met krullende krullen die harmonieus opgaan in de onderstreping en de bovenste halve boog. De hoofdkleur van het logo is geel.
1911 — 1929
Op verzoek van Vincenzo Lancia nam de Italiaanse kunstenaar en ontwerper Carlo Biscaretti di Ruffia de ontwikkeling van het echte logo over. Als resultaat presenteerde hij zes schetsen om uit te kiezen. De oprichter van het merk hield van de optie met een ronde rand of met een stuur dat door een kruis in vier delen is verdeeld. Op de achtergrond was een vlag met een stok gemaakt van een scherpe speer en met een gouden inscriptie «Lancia» op een blauwe doek. Het feit is dat de naam van het bedrijf in vertaling «speer» betekent. Er was ook een handmatige choke aan de rechterkant van de figuur. Het lettertype bestond uit langwerpige letters met dunne schreven. In «L» was het groot en verslaafd. Dit embleem verscheen voor het eerst op de Gamma 20 HP.
1929 — 1957
In 1929 werd het zegel met de vlag, speer en vernauwing ingesloten in een schild — een geometrische figuur genaamd «reuleaux-driehoek». Deze versie was ook een van de zes door Carlo Biscaretti di Ruffia voorgestelde schetsen. In deze vorm is het icoon veel steviger en presentabeler geworden. Het schild was, net als de vlag, blauw geverfd. Daarnaast kreeg hij een frame bestaande uit dunne dubbele lijnen. Hoewel dit embleem voor het eerst werd gebruikt in 1929 op de Dikappa, werd het pas in 1936 permanent gebruikt op Aprilia-auto’s.
1957 — 1974
Sinds 1957 begon Lancia zijn auto’s uit te rusten met een horizontale grille over de volledige breedte. Daarom vroeg de getransformeerde look om een verbeterd logo. Het is vervangen door een driedimensionale opengewerkte versie in verchroomd metaal en iets verder naar de grille verplaatst. De ontwerpers schilderden het stuur en het schild in zilver, waardoor schaduwen en highlights werden toegevoegd. Ze moderniseerden ook het wiel door de kruisvormige verdeling in vier delen te verwijderen. Het enige herkenbare detail was de vlag op de speer met de naam van het merk: zoals voorheen was het blauw. Voor het eerst schitterde zo’n logo op Flaminia-modellen.
1974 — 2007
De ontwikkelaars veranderden het embleem op verzoek van Umberto Agnelli en brachten het terug naar de zilver-wit-blauwe kleur, evenals het uniform uit 1929. Maar er waren ook verschillen. De ontwerpers hebben bijvoorbeeld de vlag en de speer verenigd, waardoor het eruitziet als een rechte paal. Daarnaast verwijderden ze de gashendel aan de rechterkant, verwijderden ze de brede rand op het paneel en veranderden ze de kleur in blauw met een verloop. Ook de belettering is gewijzigd, dus in plaats van een langwerpig lettertype met scherpe schreven, is er een klassiek lettertype met dicht op elkaar staande letters. Het frame op het schild blijft verchroomd. In deze vorm debuteerde het embleem op de Delta-auto.
2007 — heden
Het eigenlijke logo werd gepresenteerd op de Autosalon van Genève. De auteur is de studio van Robilant Associati. De ontwerpers vervingen het oude stuur door een modern, verchroomd stuur met twee scherpe punten aan de boven- en onderkant die naar het midden wijzen. Een andere verandering had invloed op de vlag en speer: ze werden verwijderd door de ontwikkelaars. Van eerdere versies bleven alleen het traditionele blauwe schild en de chromen rand over.
Logo lettertype en kleuren
Het idee om het logo te versieren met een vlag op een speer ontstond meteen, want de achternaam van de oprichter, Vincenzo Lancia, vertaalt zich precies als «speer». Het is niet alleen in de moderne versie — in de rest is het aanwezig in verschillende modificaties.
Vroege versies werden gedomineerd door een retro lettertype met langwerpige letters en scherpe schreven. Nu wordt het commerciële lettertype News 706 Roman gebruikt — modern, bedrukt, met klassieke schreven. De gratis tegenhanger is Bienetresocial Bold.
Het corporate palet omvat metallic kleuren — alle tinten zilver. Meestal werd het aangevuld met blauw en wit. Het debuutlogo gebruikte een gouden verloop.