KTM is het grootste motormerk dat in 1934 is opgericht. Het begon als een kleine metaalwerkplaats, die zich gaandeweg ontwikkelde tot een transportgigant onder leiding van oprichter Hans Trunkenpolz. In 1954 schakelde het bedrijf over op de productie van motorfietsen en supercars. Tegenwoordig bezit het verschillende dochterondernemingen en zijn hoofdvestigingen en hoofdkantoor zijn gevestigd in Mattighofen (Oostenrijk).
Betekenis en geschiedenis
Het embleem van het auto- en motorfietsbedrijf werd ontwikkeld in 1953, gelijktijdig met plannen om het assortiment uit te breiden. Het handelsmerk is gebaseerd op de afgekorte naam van het bedrijf — KTM, van het Duitse Kraftfahrzeuge Trunkenpolz Mattighofen (Kronreif Trunkenpolz Mattighofen). Vanaf het moment van verschijnen tot op de dag van vandaag is het negen keer veranderd, maar altijd de afkorting weergegeven.
1953 — 1954
Het debuutlogo bestond uit een tijger die door een ring passeerde met de letters «KTM» erop. Hoewel deze versie niet officieel werd goedgekeurd, speelde het een belangrijke rol in de geschiedenis van de emblemen van het bedrijf en legt het uit hoe de afkorting en de cirkel zich verhouden in andere versies. Het feit is dat een ring een polysemantisch symbool is dat een intern onderdeel, een wiel en beweging aangeeft. En de tijger symboliseert kracht en energie.
1954 — 1958
Het officiële logo werd goedgekeurd in het jaar dat de werkplaats opnieuw werd gelanceerd als een groot bedrijf. De merknaam heeft een oranje ovaal met een marineblauwe letters in het midden en een halve cirkel om een scherpe bocht aan te geven.
1958 — 1962
In 1958 stelden ontwerpers een andere optie voor: een minimalistische. Het heeft alleen zwarte letters op een witte achtergrond, omgeven door een dunne donkere lijn. De afkorting is enigszins cursief, schuin, maar de schrijfstijl is strikt, geometrisch, met een hoge «T» die uitsteekt. Deze versie stond model voor alle volgende veranderingen in de visuele merkidentiteit.
1962 — 1978
Het embleem van die periode leek in kleur. Bovendien zijn dit nieuwe kleuren die niet op de eerste logo’s zaten: een combinatie van blauw en wit. De ovale vorm van het bord is ongewijzigd gebleven, maar de letters zijn gecorrigeerd. Ze zijn nu dikker, duidelijker en onderaan verbonden.
1978 — 1989
In 1978 werd een klein herontwerp uitgevoerd. Als gevolg hiervan verscheen een gedrongen inscriptie in het embleem op een donkerblauwe achtergrond — in een langwerpig ovaal met dubbele randen. Qua stijl ziet deze optie er strikter uit dan de vorige.
1989 — 1992
1989 bracht dramatische veranderingen teweeg. De ontwikkelaars hebben het frame en het ovaal verwijderd, waardoor de afkorting open blijft. De letters zijn nu blauw, de «T» -kop is langwerpig en bedekt de aangrenzende «K» en «M» naar het midden. De slogan «Fun in Motion», in het rood geschreven, verscheen onder de naam van het bedrijf. Links van de afkorting staat een grafisch teken in de vorm van een halve cirkel, omzoomd met veel dunne blauw-rode strepen.
Het embleem was een halve cirkel die in vele dunne lijnen was gesneden en was tweekleurig en weerspiegelde de stijl van de letters met een blauwe bovenkant en rode onderkant.
1992 — 1996
De veranderingen van die tijd hadden alleen invloed op het motto: het werd vervangen door het woord «Motorfietsen». Dit werd gedaan om het te produceren assortiment aan te geven.
1996 — 1999
In 1996 ontving het merk een logo in zijn debuutkleur: oranje. Daarnaast is deze versie weer minimalistisch geworden, doordat de slogan en het grafische bord eruit zijn verdwenen. Het is nu een eenvoudig acroniem op een witte achtergrond. Zoals bedacht door de ontwerpers, drukt het de energie en dynamiek van de fabrikant uit.
1999 — 2003
Er vond weer een kleurverandering plaats: nu zijn de letters zwart. En oranje verplaatst naar de bodem, die bestaat uit het woord «Sportmotorcycles».
2003 — heden
Het huidige logo is een identieke herhaling van het vorige, maar zonder extra inscriptie.
Logo lettertype en kleuren
Het basiselement van de visuele identiteit van een merk is belettering, dus er zijn weinig grafische afbeeldingen gebruikt. Het vertegenwoordigt een ovaal of halve cirkel, afhankelijk van het jaar waarin het logo verscheen.
In alle versies, behalve de eerste twee, zijn de inscripties gemaakt in een strikt individueel lettertype. Hoofdletters, glad, schreefloos, met scherpe hoeken. De emblemen weerspiegelen de bedrijfskleuren van het bedrijf: oranje, blauw, zwart, rood en wit.