Koenigsegg Logo

Koenigsegg Logo

De Zweedse sportwagenfabrikant Koenigsegg kwam in 1994 op de markt. Hij werd een droom die uitkwam voor Christian von Koenigsegg, die op zesjarige leeftijd verliefd werd op de auto-industrie toen hij The Pinchcliffe Grand Prix voor het eerst zag. De ontluikende uitvinder wilde zijn eigen racewagen maken, net als de hoofdpersoon van het tv-programma. En dat is gelukt: het Koenigsegg-project bleek meer dan succesvol en groeide uiteindelijk uit tot een grootschalig bedrijf van wereldformaat.

Betekenis en geschiedenis

Koenigsegg Logo Geschiedenis

Wat is Koenigsegg?

Het is een machtige sportwagenfabrikant uit Zweden. Hij ontwikkelt zelf alle componenten en subsystemen voor auto’s en vertrouwt andere bedrijven niet.

Het bedrijf produceert hypercars die uitblinken in technische uitmuntendheid. Een van de nieuwste modellen is de krachtige Gemera, ontworpen voor vier personen. Het is op geen enkele manier inferieur aan standaard tweezits supercars en is in staat tot snelheden tot 348 mph. Koenigsegg-auto’s onderscheiden zich niet alleen door hun capaciteiten, maar ook door het traditionele logo — een wapen met een rood en geel ruitpatroon en een blauw frame. In het bovenste deel is er een abstracte figuur in de vorm van de Cyrillische letter «Ж»: twee halve ringen gescheiden door een verticale lijn.

Deze tekening is ontleend aan het echte familiewapen, dat ooit toebehoorde aan de voorouders van Christian von Koenigsegg. De eigenaar van het bedrijf dook in de geschiedenis van zijn familie en ontdekte dat de wortels teruggaan tot de 12e eeuw, in het tijdperk van de ridders. Het automerk weerspiegelt dus tot op zekere hoogte de erfenis van vroeger.

In het logo zijn kleine details veranderd, zoals de gouden badge aan de bovenkant. Het is niet toevallig ontstaan ​​en wordt niet alleen als decoratie gebruikt. In feite is dit een ongebruikelijk monogram dat bestaat uit de letters KCC. De afkorting is afgeleid van de volledige naam van de autofabrikant: Koenigsegg CC.

Natuurlijk hield de maker van het merk zich niet zelf bezig met grafisch ontwerp. Hij wees deze taak toe aan een specialist — zijn middelbare schoolvriend genaamd Jacob Laftman. Een getalenteerde kunstenaar ging meteen aan de slag, dus in 1994 had het project al een identiteitssysteem. Het logo oogt vooruitstrevend, maar heeft een stempel op een lange traditie. Het weerspiegelt de visie van het bedrijf, die gebaseerd is op een combinatie van moderne technologie en eeuwenoude waarden. Daarnaast heeft Koenigsegg een woordmerk: zwarte cursieve letters met onderstrepingsteken.

Logo lettertype en kleuren

Koenigsegg Logo

Veel automerken gebruiken heraldische schilden voor visuele identificatie. Maar voor Koenigsegg heeft dit symbool een speciale betekenis, omdat het ooit toebehoorde aan de voorouders van de oprichter van het bedrijf. Tegelijkertijd heeft het traditionele embleem een ​​moderne esthetiek: een driedimensionaal patroon van veelkleurige ruiten en een stijlvol monogram van de letters KCC. De volledige merknaam staat niet op het schild. Christian von Koenigsegg en Jacob Laftman hoopten dat het embleem herkenbaar genoeg zou zijn om met slechts één autofabrikant te worden geassocieerd.

Het opschrift is buiten beeld. De auteurs gebruikten Neographik Italic voor het woord «Koenigsegg» in vet cursief. Alle letters (behalve de eerste) zijn kleine letters en bijna alle (behalve de drie «g») zijn onderstreept met een lange horizontale lijn. Deze typografie zorgt ervoor dat gewone zwarte tekst opvalt tegen een felgekleurd reclamebord.

Logo Koenigsegg

Het palet van het embleem kan bont worden genoemd, omdat het een verscheidenheid aan kleuren combineert. De ruiten zijn gekleurd in verschillende tinten rood, geel en oranje, en een blauw verloop wordt gebruikt voor het frame. De ontwerper koos voor zo’n gewaagde combinatie om het Koenigsegg-logo te laten opvallen tussen de zwarte, witte, grijze en zilveren badges van andere autobedrijven.

Wat betekent het Koenigsegg-logo?

De autofabrikant gebruikt een heraldisch schildlogo met een patroon van ruiten en driehoeken. Het is geïnspireerd op het familiewapen Koenigsegg uit de 12e eeuw. Dit is een eerbetoon aan de persoon die het bedrijf heeft opgericht.

Waarom is Koenigsegg illegaal in de VS?

Koenigsegg-voertuigen zijn niet bij wet verboden in de Verenigde Staten. Ze kunnen eigendom zijn, maar mogen niet op straat worden gereden omdat ze niet aan een aantal normen voldoen. Hoewel dit niet voor alle auto's geldt: het Koenigsegg CCX-model was in dit geval een uitzondering.

Wat is het spooklogo op Koenigsegg?

Koenigsegg nam het spooklogo over van een oude Zweedse luchtvaarteenheid genaamd Ghost. Feit is dat een deel van de auto's wordt geproduceerd op het grondgebied van de voormalige vliegbasis.

Hoeveel kost een Koenigsegg-geest?

De upgrade van het Ghost-pakket wordt geschat op $ 285.000.