Jurassic World Logo

Jurassic World Logo

Jurassic World is een Amerikaanse sciencefictionfilm. Het is het eerste deel in een trilogie met dezelfde naam en het vierde deel in de Jurassic Park-franchise, die zich 22 jaar na het oorspronkelijke verhaal afspeelt. De actie is mede geschreven door Amanda Silver en Rick Jaffa en vindt plaats op het fictieve eiland Nublar. Actiefilm geregisseerd door Colin Trevorrow. Het releasejaar is 2015.

Betekenis en geschiedenis

Jurassic World Logo Geschiedenis

Filmen op de grond duurde een korte tijd — een derde van de lente en zomer van 2014. Ze werden voornamelijk gehouden in Hawaii en Louisiana. De belangrijkste «personages» (dinosaurussen) zijn gemaakt in de Industrial Light & Magic-studio met behulp van innovatieve computertechnologie en Legacy Effects animatronic-software, die levensgrote afbeeldingen gebruikt. In het voorjaar van 2015 werd het laatste proces afgerond en in de zomer werd de film vertoond in de Verenigde Staten.

De nieuwigheid kreeg lovende kritieken en een positieve reactie van het publiek, die het naar de derde plaats in de lijst van de best scorende films aller tijden bracht. Ze bracht de makers van 1,6 miljard dollar. Bovendien is deze film de meest winstgevende geworden van de andere projecten van de thematische franchise, die uit drie delen bestaat. De tweede film (vervolg) kwam uit in 2018 en de derde staat gepland voor 2022.

De film uit 2015 vertelt over het klonen van oude dinosaurussen die ooit de planeet bewoonden. Het centrum is gelegen op een geïsoleerd eiland, waar het al vele jaren actief is. Maar na de aankomst van de gebroeders Mitchell bij hun tante aan het werk (volgens het script bekleedt ze de functie van operator-manager), heerst er chaos in het park door een ontsnapt exemplaar. Bevrijd uit zijn kooi, gaat de dodelijke dinosaurus tekeer tegen de achtergrond van een geheime samenzwering van werknemers. Verwarring, angst, afschuw — dit alles komt tot uiting in het originele logo, dat tevens dient als screensaver voor de aftiteling.

De ontwikkelaar van de allereerste optie waar iedereen naar verwijst, is Chip Kidd. Om een ​​nauwkeurig beeld te krijgen van een nog nooit eerder gezien prehistorisch wezen, bezocht hij eerst het Museum of Natural History. De ontwerper kocht vervolgens een boek over dinosaurussen en tekende de contouren van Tyrannosaurus Rex met calqueerpapier. Dit is hoe het iconische embleem, nu bekend bij de hele wereld, werd geboren.

Vervolgens werd het visuele identiteitsteken van Jurassic World gefinaliseerd door Sandy Collora. Ze maakte het skelet duidelijker door de botten te verlengen en uit te dunnen. De kunstenaar omringde de dinosaurus ook met een ring, plaatste tekst met de naam van de franchise erop en voegde een palmbos eronder toe.

De 2015-versie van het logo heeft al deze elementen, aangezien het prototype de originele versie van 1993 is. In dit geval is het gemoderniseerd en aangepast aan het heden. De belangrijkste nadruk daarin ligt op een koude textuur — steen met elementen van metallisatie. Een gevaarlijk dier steekt iets boven het binnenoppervlak van de cirkel uit, omdat het volumineus is gemaakt. Hij beweegt zich in de duisternis van de nacht met zijn mond wijd open en ademt een dodelijke dreiging uit. Dit wordt benadrukt door grijze gradiëntschaduwen van as tot grafiet.

De belettering versterkt het drama omdat elke letter een donkere schaduw naar beneden werpt. De naam ziet er ook bol uit: de karakters lijken verheven boven de horizontale rechthoek waarop ze zijn geplaatst. De tekst is getypt in gebroken witte hoofdletters. Alle letters hebben een dunne streep in het midden.

Logo lettertype en kleuren

Jurassic World Logo

Ondanks het herontwerp van het embleem, werd de stijl van de inscriptie niet aangeraakt — het bleef hetzelfde als in het begin. Het originele lettertype werd gebruikt in het boek van Michael Crichton. Op basis daarvan creëerde Doug Olena (assistent-professor aan de Evangel University) een verbeterd lettertype dat past bij de sfeer van de film.

Logo Jurassic World

Het kenmerkende palet bestaat uit koude tinten om een ​​gevoel van angstaanjagende horror bij kijkers op te roepen. In het logo van 2015 is de overheersende kleur grijs in een breed palet van tinten: chroom, as, metallic, zilver, grafiet, kwarts, houtskool, marengo, nikkel en andere.