Joker Logo

Joker Logo

Joker is een Amerikaanse psychologische thrillerfilm. Het is gebaseerd op het verhaal van het personage met dezelfde naam, gecreëerd door Bob Kane, Bill Finger, Jerry Robinson en verscheen voor het eerst in DC Comics. Het originele script voor de film is geschreven door Scott Silver en Todd Phillips, die ook regisseerden en produceerden. Daarnaast traden verschillende eersteklas studio’s op als producer. De film werd gedistribueerd door Warner Bros. De hoofdpersoon werd gespeeld door Joaquin Phoenix. De releasedatum van de film is 2019.

Betekenis en geschiedenis

Joker Logo Geschiedenis

Het verhaal speelt zich af in 1981, wanneer de clown Arthur Fleck, ontslagen op zijn baan, een gewelddadige confrontatie begint in het afbrokkelende Gotham City. Hij begon een felle strijd met de machtigen van deze wereld. De schrijver kwam voor het eerst op het idee in 2016 en het jaar daarop werkten Phillips en Silver aan de inhoud. Ze lieten zich inspireren door stripfiguren uit de jaren 70 van de vorige eeuw, maar ook door het werk van Martin Scorsese. De film heeft ook motieven uit de Batman-film uit 1988.

Er werd gefilmd in drie steden: New York, Newark, Jersey. De belangrijkste tijd van het werk aan de film is september-december 2018. De laatste hand nam de rest van de periode in beslag en in augustus 2019 werd de film vertoond op het Internationale Filmfestival van Venetië, waar hij de hoogste prijs won. Het werd uitgebracht in filmdistributie in oktober en werd warm onthaald. Het feit is dat iedereen het acteerwerk, de enscenering, de muzikale begeleiding, de regie op het hoogste niveau opmerkte, maar de weergave van psychische aandoeningen en geweld negatief ontmoette. Een van de theaters die eerder een opname hadden na het vertonen van The Dark Knight Rises weigerde zelfs de Joker te vertonen.

Ondanks het radicale meningsverschil was de film een ​​doorslaand succes en bracht meer dan $ 1 miljard op, waarmee hij in oktober 2019 de meest bekeken film werd. Het stond op de zesde plaats in de box office. Daarnaast ontving de psychologische thriller vele prestigieuze prijzen. Nu is zijn logo over de hele wereld bekend, wat zowel fans als tegenstanders horror bezorgt. Want naast het hoofdembleem is er nog een — met een mystieke en verraderlijke grijns van de hoofdpersoon.

Het toont het gezicht van de Joker alsof het een donkere afdruk op licht papier is. Ogen die uit het niets verschijnen, kijken griezelig fronsend. Zwarte pupillen in witte oogkassen zijn echt eng, en de zwarte make-up om hen heen wordt gezien als een masker met gescheurde randen. Hieronder zie je de neus, in contour getekend met een paar halen. De nadruk ligt op de mond, gestrekt als een clown, letterlijk van oor tot oor. Het spookachtige pictogram bevindt zich rechts van de filmtitel.

Logo lettertype en kleuren

Joker Logo

Het hoofdlogo is tekstueel — het bevat alleen het woord «Joker». Het is gemaakt met brede symbolen die naar boven zijn uitgerekt. Het lettertype is grotesk, glad, gelijkmatig, klassieke print en is in hoofdletters. Zwarte letters hebben een ongelijkmatige kleur: vreemde «ruis» wordt afgebeeld op een zwarte achtergrond, wat gebeurt op oude foto’s. Daarom lijken de tekens verouderd: ze zijn bedekt met een netwerk van ministreepjes, strepen en slijtage, wat aantoont dat in feite niet alles in deze wereld zo perfect is als anderen zich voorstellen. Dat alles gebreken, hiaten, fouten, onvolkomenheden, problemen heeft.

Logo Joker

Om de griezelige sfeer van de film en het hoofdidee over te brengen, kozen de ontwikkelaars een lettertype genaamd Gothic Joker voor het embleem. De auteur is het bureau KELGE Fonts.

Het officiële logopalet, bestaande uit zwart, voldoet aan dezelfde taak. Ze creëert niet alleen een sombere sfeer, maar ondersteunt deze ook perfect, wat zich vertaalt in het onbewust gooien van niet alleen het hoofdpersonage, maar ook de mensen om hem heen.