Jojo’s Bizarre Adventure Logo

Jojo's Bizarre Adventure Logo

JoJo’s Bizarre Adventure is een Japanse franchise die voor het eerst verscheen in 1987 als manga. In die tijd werd het door Shueisha in zijn eigen tijdschriften gepubliceerd en in 2012 werd het de langste gedrukte serie, verzameld in 130 tankōbon. De auteur van het concept, de tekeningen en de tekst is de kunstenaar Hirohiko Araki. In 1993 maakte APPP een anime gebaseerd op het derde deel van de strip. Het duurde tot 2002. In 1998 werd de eerste videogame gelanceerd. Toen was er een film om in de bioscoop te draaien (in 2007). Even later (in 2012) kwam er een televisieserie uit. In 2017 is er een actiefilm opgenomen.

Betekenis en geschiedenis

Jojo's Bizarre Adventure Logo Geschiedenis

In totaal bestaat de strip uit negen verhaallijnen die een personage met de naam JoJo volgen. Tegenwoordig staat hij algemeen bekend om zijn verfijnde artistieke stijl, en daarom is er veel vraag naar hem. Tegen 2021 is JoJo’s Bizarre Adventure niet alleen een mediafranchise geworden, maar ook de best verkopende manga in de geschiedenis. Het is in Noord-Amerika gelicentieerd door Viz Media, dat sinds 2005 verschillende afleveringen van de anime-serie in het Engels heeft gemaakt. Ze worden niet alleen verenigd door gemeenschappelijke karakters, maar ook door een stijlvol teken van visuele identiteit. Er zijn in totaal vijf Engelse versies.

1993 — 2011

Jojo's Bizarre Adventure (anime) Logo 1993-2011

Het debuutembleem bestaat uit de volledige naam van de franchise, geplaatst tegen een achtergrond van zwarte, grijze en witte schaduwen, overgebracht door chaotische lijnen en gradiëntovergangen. Het grootste deel is het eerste. Het woord «JoJo’s» is geplaatst in een paars schreeflettertype. Het neemt de volledige ruimte van de horizontale rechthoek in beslag en bereikt bijna de randen. Daaronder staat de zinsnede «Bizar avontuur», in lengte uitgelijnd met de bovenste regel. De onderste inscriptie is donkerrood geschilderd en getypt in klassieke hoofdletters. Maar in «JoJo’s» zijn ze individueel, met aan de bovenkant langwerpige schreven, die als dwarsbalken dienen.

2012 — 2018

Jojo's Bizarre Adventure (anime) Logo 2012-2018

In 2012 hebben de ontwerpers het Engelse logo gecorrigeerd zodat het overeenkomt met de Japanse versie. Daarom kreeg hij een vette letters «JoJo’s» met een roze kleurverloop en een vergrote eerste letter «J». Het aan de onderkant gebogen deel gaat iets naar links, lijkt op een hockeystick. Het is zo groot dat het de onderste twee rijen beslaat waar de rest van de titel van de franchise is geplaatst. De woorden «Bizar» en «Avontuur» zijn in rood en dubbel omrand. De opschriften in de tweede en derde rij worden omgezet in kleine letters (behalve de eerste tekens). De letters erin zijn zo dicht op elkaar gepakt dat ze bijna geen intervallen hebben. De bovenste tekst is versierd met zwarte schaduwen.

2014 – 2015

Jojo's Bizarre Adventure (anime) Logo 2014-2015

Na het herontwerp kreeg de Engelse versie van het logo een extra inscriptie «Stardust Crusades». Het bevindt zich helemaal onderaan, onder de belangrijkste elementen, en is grijs gekleurd met een verloop voor contrast. Aan de rechterkant hebben de letters donkere schaduwen. Het lettertype is vet, langwerpig, schreefloos, met een lichte helling naar rechts. De rest van de details blijven hetzelfde.

2016

Jojo's Bizarre Adventure (anime) Logo 2016

Met de release van «Diamond Is Unbreakable» is het embleem weer aangepast. De ontwerpers hebben de oude naam verwijderd en een nieuwe toegevoegd in een vergelijkbare stijl. Er waren geen andere wijzigingen.

2018 — heden

Jojo's Bizarre Adventure Logo 2018

De veranderingen die in 2018 plaatsvonden zijn heel symbolisch, omdat het logo radicaal anders is geworden. Volgens het nieuwe concept van de anime wordt het woord «JoJo’s» tot het centrale element gemaakt. Nu is het niet alleen een tekstgedeelte, maar ook een grafisch gedeelte, aangezien de tweede «O» een effen zwarte vulling heeft met een «uitgesneden» fuchsia-teken. Dit is echter niet alleen een abstracte geometrische figuur, maar een angstaanjagende pompoen met een open mond, die wordt gebruikt in Halloween. Het lijkt ook op een lieveheersbeestje, dat in plaats van stippen een hart op een dun been heeft, of liever een schoppensymbool van speelkaarten. Alle letters zijn hoofdletters, even hoog. Onder hen is de volledige naam met de toegevoegde uitdrukking «Gouden Wind». De lijn lijkt te zijn doorboord door een zwarte pijl.

Logo lettertype en kleuren

Jojo's Bizarre Adventure Logo

De Engelse versie van de identiteit verschilt niet in stijl van de Japanse. Het verschil tussen hen zit alleen in de letters die overeenkomen met de taal van het land waarvoor de producten van de mediafranchise zijn ontworpen. In de vroege versies is het logo eentonig, in de huidige is het kleurrijk en multi-betekenis.

Logo Jojo's Bizarre Adventure

In het bijgewerkte logo is de tekst gezet in een vet en vloeiend schreeflettertype, dat doet denken aan lettertypen zoals Mireille Medium en Pradell Bold met herziene contouren. Het kleurenschema bestond op elk moment uit gradiëntovergangen van lichtroze tinten. Toen kwam neonfuchsia, dat helderheid, magie en mysterie aan het embleem toevoegde.